Αρνητικά για τον ιό της νέας γρίπης ήταν όλα τα δείγματα από τα περιστατικά που έχουν σταλεί μέχρι στιγμής προς έλεγχο στο Ινστιτούτο Παστέρ από τα νοσοκομεία αναφοράς. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και το δείγμα του νεαρού από την παρέα των φοιτητών του Εδιμβούργου. Ως γνωστόν, δύο άτομα της συγκεκριμένης παρέας νοσηλεύονται σε Σισμανόγλειο και ΑΧΕΠΑ καθώς βρέθηκαν θετικά στο στέλεχος Η1Ν1. Πάντως, η υγεία και των δύο νοσηλευόμενων φοιτητών είναι καλή και αναμένεται να πάρουν εξιτήριο στο τέλος της εβδομάδας. Ηδη από προχθές ο ασθενής που βρίσκεται σε ειδικό θάλαμο αρνητικής πίεσης του ΑΧΕΠΑ δεν έχει πυρετό και συνεχίζει τη θεραπεία του με αντι-ιικά φάρμακα. Παρόμοια είναι και η εικόνα του άλλου ασθενή που νοσηλεύεται στο Σισμανόγλειο. Αντι-ιική αγωγή χορηγείται προληπτικά και στους οικείους τους.

Την ίδια ώρα ο ιός του… Εδιμβούργου φαίνεται ότι «χτύπησε» και την Κύπρο. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Κύπρου αναφέρεται ότι Κύπρια που φοιτεί σε πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και επέστρεψε την Τρίτη στο νησί, παρουσιάστηκε προχθές στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας με συμπτώματα γρίπης Α (Η1Ν1). Μετά την ιατρική αξιολόγηση κρίθηκε ότι πληροί τα κριτήρια τού υπό διερεύνηση περιστατικού και νοσηλεύεται σε ειδικό θάλαμο. Εχουν ληφθεί δείγματα για τις απαιτούμενες εργαστηριακές εξετάσεις και το περιστατικό έχει τεθεί στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Παράλληλα δόθηκαν οι απαραίτητες συμβουλές προς τους οικείους. Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αναμένεται να είναι έτοιμα το αργότερο σήμερα το πρωί.

Σε ό,τι αφορά τον κύπριο φοιτητή (φίλο των δύο ελλήνων φοιτητών που βρέθηκαν θετικοί στον ιό), τον οποίο αναζητούσαν οι ελληνικές αρχές, ο υπουργός Υγείας της χώρας κ. Χρ. Πατσαλίδης ανέφερε ότι έφθασε πριν από τρεις ημέρες στην Κύπρο και είναι μια χαρά στην υγεία του.

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί για την πορεία της νέας γρίπης στη χώρα μας, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να επικρατήσει εφησυχασμός.