Μια νέα επαναστατική μέθοδο θεραπείας των ατόμων που έχουν υποστεί εγκεφαλικό μελετούνεπιστήμονες στη Μελβούρνη. Σύμφωνα με τις έρευνές τους τα βλαστοκύτταρα δωρητών μπορούν να εμφυτευτούν απευθείας στον εγκέφαλο των ασθενών, αντικαθιστώντας τα κατεστραμμένα κύτταρα και
επισπεύδοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη θεραπεία.
Το εγκεφαλικό συμβαίνει, όταν παρεμποδίζεται η κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, στερώντας τον από οξυγόνο και προκαλώντας βλάβη η οποία – μέχρι τώρα τουλάχιστον – θεωρείται μη αναστρέψιμη. Σύμφωνα, όμως, με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρ. Κάρλι Ρούλστον, ο εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος να αυτοθεραπευτεί με την παραγωγή νέων κυττάρων και τη δημιουργία νέων φλεβών γύρω από τα κατεστραμμένα κύτταρα.
Για λόγους, όμως, τους οποίους η επιστήμη δεν είναι σε θέση ακόμη να εξηγήσει, οι δύο αυτές λειτουργίες δεν συμπίπτουν απαραίτητα, περιορίζοντας έτσι τις πιθανότητες θεραπείας του ασθενούς.
«Στόχος μας είναι, λοιπόν, να ρυθμίσουμε αυτή τη διαδικασία», σημειώνει χαρακτηριστικά. Δεν είναι, εντούτοις, κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί στο εγγύς μέλλον καθώς, σύμφωνα με τον δρα Ρούλστον, θα περάσουν αρκετά χρόνια πριν αρχίσουν να εφαρμόζονται τα πειράματα της νέας μεθόδου σε ασθενείς που υπέστησαν εγκεφαλικό.