Oρμητική έφοδος της ιταλικής κουλτούρας στην Αθήνα με το «καλημέρα» του καλοκαιριού. Από τη Δευτέρα 1η ως και το Σάββατο 6 Ιουνίου το πολιτιστικό κέντρο «Τεχνόπολις» στο Γκάζι θα φιλοξενήσει μια σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένων στην Ιταλία. Με γενικό τίτλο του αφιερώματος «Ιtaliα in Ρiazza 2009», οι εκδηλώσεις, που διοργανώθηκαν από την ιταλική πρεσβεία στην Αθήνα, έχουν στόχο την προβολή του «ιταλικού τρόπου ζωής».

Στην πράξη αυτό σημαίνει πολυποίκιλο πρόγραμμα: συναυλίες, επιστημονικά σεμινάρια, εμπορικά και πολιτιστικά δρώμενα, παρουσίαση οινογαστρονομικών προϊόντων από περιοχές της Ιταλίας, εξειδικευμένα workshops (από το Ινστιτούτο Εξωτερικού Εμπορίου της Ιταλίας και το Ελληνοϊταλικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Αθήνας) αλλά και εκθέσεις όπως «Πλανήτης Γη», με παρουσίαση φωτογραφικού υλικού που έχει ληφθεί από τους δορυφόρους παρακολούθησης των κλιματικών αλλαγών του πλανήτη, «Cheap Αrt», με έργα νέων ιταλών καλλιτεχνών, και «Αφίσες από το Μουσείο Κινηματογράφου της Βενετίας», ενώ ανεξαρτήτως Τεχνόπολης, την Πέμπτη 4 Ιουνίου πραγματοποιείται η έκθεση «Ονειρα και εμμονές- τα σχέδια του Φεντερίκο Φελίνι » στο Ιδρυμα Εικαστικών τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη.

Τέλος, κάθε βραδιά θα ολοκληρώνεται με μεταμεσονύκτια προβολή παλιάς ιταλικής ταινίας, όπως ο «Κλέφτης ποδηλάτων» του Βιτόριο ντε Σίκα και «Οι εντιμότατοι φίλοι μου» του Μάριο Μονιτσέλι .

Ολες οι εκδηλώσεις στην Τεχνόπολη είναι δωρεάν ενώ είναι πολύ σημαντικό το ότι θα υπάρχουν ειδικά σημεία συγκέντρωσης χρηματικών προσφορών για την ενίσχυση των σεισμοπλήκτων της περιοχής του Αμπρούτσο. Το χρηματικό ποσό που θα προκύψει θα αποδοθεί από τον δήμαρχο της Αθήνας κ. Νικήτα Κακλαμάνη στον δήμαρχο της Λ΄ Ακίλα. Ταινίες στον Μικρόκοσμο
Εν τω μεταξύ, το πρώτο Φεστιβάλ Ιταλικού Κινηματογράφου, που πραγματοποιείται από χθες στον κινηματογράφο Μικρόκοσμος της λεωφ. Συγγρού και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 3 Ιουνίου, είναι ένας προάγγελος των εκδηλώσεων στην Τεχνόπολη (το ίδιο πρόγραμμα προηγήθηκε στο Ολύμπιον της Θεσσαλονίκης). Σε αντίθεση με το κινηματογραφικό πρόγραμμα στην Τεχνόπολη, οι ταινίες που επελέγησαν στο πρόγραμμα του Μικρόκοσμου είναι όλες σύγχρονες. Θα προβληθούν επτά ταινίες παραγωγής 2001- 2007, δύο από τις οποίες κάνουν πρεμιέρα στην Ελλάδα: η «Σωστή απόσταση» («La giusta distanza») του Κάρλo Ματσακουράτι και το «Μη χάνεις τον καιρό σου, Τζόνι» («Lascia perdere, Johnny!»), πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του ηθοποιού Φαμπρίτσιο Μπεντιβόλιο. Οι υπόλοιπες ταινίες θα είναι το «Ψυχή και σώμα» («Ρrendimi l΄ anima», 2002) του Ρομπέρτο Φαένζα, ο «Πρώτος έρωτας» («Ρrimo amore», 2004) του Ματέο Γκαρόνε, το «Τελευταίο φιλί» («L΄ ultimo baccio», 2001) του Γκαμπριέλε Μουκίνο, «Μην το πεις» («La bestia nel cuore», 2005) της Κριστίνα Κομεντσίνι και το εξαιρετικό ψυχολογικό θρίλερ «Το κορίτσι της λίμνης» («La ragazza del lago», 2007) που είδαμε εφέτος στις αίθουσες.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Δευτέρα 1 Ιουνίου 09.00- 18.00: Εξειδικευμένο workshop για τη μόδα και τα γεωργικά προϊόντα στην αίθουσα «Δ4». 17.30- 20.00: Σεμινάριο με θέμα «Η καθημερινή ζωή στην Ελλάδα της Βενετίας» στο Αμφιθέατρο.

21.00- 22.00: Εγκαίνια του «Ιtalia in piazza 2009» στην πλατεία επί της Πειραιώς.

22.00: Συναυλία τζαζ τωνΜάρκο ντι ΤζενάροκαιΛούκα Βελότιστην κεντρική πλατεία.

Προβολή της ταινίας «Εγχειρίδιο του έρωτα 2».

Τρίτη 2 Ιουνίου 09.00- 18.00: Εξειδικευμένο workshop για τη μόδα και τα γεωργικά προϊόντα στην αίθουσα «Δ4». 09.00- 20.00: Σεμινάριο/ workshop για τον ιαματικό τουρισμό στο ξενοδοχείο «Divani Caravel».

22.00: Συναυλία της Νuova Compagnia di Canto Ρopolare» στην κεντρική πλατεία.

Προβολή της ταινίας «Κλέφτης ποδηλάτων».

Τετάρτη 3 Ιουνίου 20.00: Παρουσίαση του βιβλίου «Grecanico» με θέμα τη νεοελληνική διάλεκτο στο Αμφιθέατρο.

22.00: Συναυλία τουΤζέιμς Σενέσε στην κεντρική πλατεία.

Προβολή της ταινίας «Σέξι κωμωδία».

Πέμπτη 4 Ιουνίου 18.00: Επιστημονικό συνέδριο με θέμα τον πρόσφατο σεισμό στην Κεντρική Ιταλία στο Αμφιθέατρο.

21.00- 22.00: Παρουσίαση γαστρονομικών προϊόντων περιοχών της Ιταλίας στην πλατεία επί της Πειραιώς.

22.00: Κοντσέρτο για πιάνο τωνΝτανίλο ΡέακαιΑνβαΣτερεόπουλου. Θα ακολουθήσει το συγκρότημα Gojan Group, στην Κεντρική Πλατεία.

Προβολή της ταινίας «Οι εντιμότατοι φίλοι μου».

Παρασκευή 5 Ιουνίου 19.00: Σεμινάριο σε θέματα αρχαιολογίας στο Αμφιθέατρο.

22.00: Συναυλία τηςΕλενα Λέντα και τουΜάουρο Πάλμαςστην κεντρική πλατεία.

Προβολή της ταινίας «Οι εντιμότατοι φίλοι μου 2».

Σάββατο 6 Ιουνίου Απόγευμα/ βράδυ: Συναυλία/ DJ set.