Ενα 24ωρο πριν από τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της Σούπερ Λίγκας, στα γραφεία των 16 ΠΑΕ της Α΄ Εθνικής έφθασε ο 51 σελίδων προτεινόμενος από την ΕΠΟ νέος κανονισμός διαιτησίας. Την ίδια ώρα εκπρόσωποι των συνδέσμων διαιτητών συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της ομοσπονδίας (ΟΔΠΕ) εκφράζοντας τη διαφωνία τους για όσα εν απουσία τους αποφάσισαν τα διοικητικά στελέχη της ΕΠΟ. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του νέου κανονισμού, η εξουσία στον χώρο της διαιτησίας θα ασκείται εν ονόματι της ΕΠΟ από τον Διευθυντή Διαιτησίας. Ο κανονισμός θέλει τον νέο «άρχοντα» της διαιτησίας να έχει 3ετή διεθνή θητεία, 6ετή καριέρα στην Α΄ Εθνική, να γνωρίζει άριστα μία από τις επίσημες γλώσσες της UΕFΑ (αγγλικά ή γαλλικά) και να χειρίζεται ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Κατά τους γνωρίζοντες, τα συγκεκριμένα προσόντα διαθέτει μόνο ο κ. Κύρος Βασσάρας και ενδεχομένως ο νυν τιμ μάνατζερ της ΠΑΕ Ξάνθη κ. Γιώργος Κασναφέρης . Κάποιοι από τους ελάχιστους οι οποίοι πήραν στα χέρια τους τον κανονισμό σχολίασαν ότι στη σελίδα με τα προσόντα που θα πρέπει να διαθέτουν οι υποψήφιοι Διευθυντές Διαιτησίας θα μπορούσαν να είχαν τυπώσει τη φωτογραφία του κ. Βασσάρα και μάλιστα χωρίς λεζάντα.

Ο Διευθυντής Διαιτησίας θα έχει συγκεντρωμένη όλη την εξουσία στα χέρια του και θα απολογείται στον έμμισθο Εκτελεστικό Διευθυντή και στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ. Στις αρμοδιότητές του θα είναι ο διορισμός του υπεύθυνου Επιμόρφωσης Διαιτητών, θέση για την οποία ακούγεται ότι προαλείφεται ο πειραιώτης παλαίμαχος διαιτητής κ. Γιάννης Τσαχειλίδης ο οποίος βγήκε από τους πίνακες τον Μάρτιο του 2007 έπειτα από τον αγώνα Ατρόμητος- Ξάνθη (3-3), όπου τα είχε κάνει θάλασσα.

Επίσης ο Διευθυντής θα διορίζει την τριμελή Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας (ΚΕΔ), η οποία θα έχει ελάχιστες αρμοδιότητες, αλλά και τους 13 έμμισθους περιφερειάρχες οι οποίοι εκ του κανονισμού θα είναι δερβέναγες στις περιοχές τους.

Κ αι ενώ στον Διευθυντή Διαιτησίας και στους περιφερειάρχες η ηγεσία της ΕΠΟ μοιράζει υπερεξουσίες, από τη Σούπερ Λίγκα αφαιρεί ακόμη και το δικαίωμα να ελέγχει την απόδοση των διαιτητών μέσω του υπευθύνου για τους παρατηρητές διαιτησίας, τον οποίον τα προηγούμενα χρόνια διόριζε στην ΚΕΔ και πλήρωνε από το ταμείο της η Λίγκα. Εν τω μεταξύ την αντίθεσή του για όσα εν απουσία του ετοιμάζει η ΕΠΟ εξέφρασε χθες το οργανωμένο σώμα της διαιτησίας. Στα γραφεία της ΟΔΠΕ συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι των συνδέσμων διαιτητών από όλη τη χώρα, οι οποίοι διαφώνησαν με την κατάργηση θεσμοθετημένων οργάνων αλλά και με τις φωτογραφικές διατάξεις του νέου κανονισμού οι οποίες, όπως καταγγέλλουν, κάθε άλλο παρά προωθούν την αξιοκρατία.

Οι διαιτητές συγκρότησαν πενταμελή επιτροπή με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΟΔΠΕ κ. Χρήστο Μήττα και τους προέδρους των συνδέσμων διαιτητών Αθήνας κ. Παναγιώτη Βαρούχα, Θεσσαλονίκης κ. Απόστολο Ντάβελα, Κορινθίας κ. Γιώργο Δούρο και Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτρη Ντάουλα, προκειμένου να παραστούν την Παρασκευή στο ΔΣ της ΕΠΟ και, εφόσον τους επιτραπεί, να εκθέσουν τις θέσεις της οργανωμένης διαιτησίας για τον νέο κανονισμό.

Πάντως η σύμβαση της UΕFΑ για τη διαιτησία δεν είναι ντιρεκτίβα. Προϋποθέτει προσαρμογή στα δεδομένα κάθε χώρας, ενώ θα πρέπει να τονισθεί ότι κορυφαίες ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες όπως η ισπανική δεν έχουν ενταχθεί σε αυτήν. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Σοφοκλής Πιλάβιος ισχυρίζεται ότι με την ένταξη στο πρόγραμμα της UΕFΑ η ΕΠΟ θα επιχορηγηθεί με 300.000 ευρώ. Θα πληρώσει όμως πολύ περισσότερα για τον μάνατζερ διαιτησίας, ο οποίος ακούγεται ότι θα αμείβεται ετησίως με 140.000 ευρώ, αλλά και τους 13 διορισμένους και όχι εκλεγμένους περιφερειάρχες.