Ενα ευρύ κύκλωμα διαφθοράς στις πολεοδομίες, κυρίως των Κυκλάδων, στο οποίο εμπλέκονται κρατικοί λειτουργοί, πολιτικοί, επιχειρηματίες και καλλιτέχνες, έρχεται στο φως. Αφορμή υπήρξε η διασταύρωση των στοιχείων των δηλώσεων «πόθεν έσχες» στην οποία προέβη ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιτζής και από τα οποία προκύπτει ότι προϊστάμενος πολεοδομικού γραφείου της περιοχής έχει προβεί σε αγορά αγροτεμαχίου, για το οποίο η σχετική δαπάνη δεν δικαιολογούνταν από τα εισοδήματά του. Ανεξαρτήτως όμως της έκβασης της έρευνας του κ. Ρακιτζή, ο οποίος έχει ήδη καλέσει τον εν λόγω υπάλληλο να δώσει εξηγήσεις για την αγορά προτού παραπεμφθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα, η υπόθεση προσλαμβάνει ευρείες διαστάσεις. Ενδεικτικό του κλίματος που υπάρχει στις Κυκλάδες είναι ότι οι εργολάβοι, όπως έχει δηλώσει ενόρκως στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου που διερευνά σχετική υπόθεση ο νομάρχης Κυκλάδων κ. Δ.Μπάιλας, έχουν κλείσει μυστική συμφωνία μεταξύ τους να μη λαμβάνουν μέρος στις προκηρύξεις που δημοσιεύει η νομαρχία για την κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων επειδή εκτιμούν ότι θίγονται τα συμφέροντά τους.

Εκτίμηση του κ. Ρακιτζή, που θα αποτυπωθεί και στην ετήσια έκθεσή του που θα δώσει στη δημοσιότητα αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, είναι ότι οι πολεοδομίες εξακολουθούν να διατηρούν τα σκήπτρα της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα. Αυτό καταδεικνύουν τόσο τα πορίσματα των ερευνών των ελεγκτικών μηχανισμών όσο και η διασταύρωση των στοιχείων που περιλαμβάνονται στις εκθέσεις «πόθεν έσχες» που υποβάλλουν οι προϊστάμενοι των πολεοδομικών γραφείων τα οποία λειτουργούν σε… ευαίσθητες περιοχές, όπως είναι οι Κυκλάδες.

Ο κ. Ρακιτζής με έγγραφό του προς όλα τα σώματα ελέγχου και τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να διευκολυνθεί ο έλεγχος των δηλώσεων «πόθεν έσχες», επισημαίνει ότι υπόχρεοι να υποβάλλουν δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης δεν είναι μόνον οι υπηρετούντες προϊστάμενοι των πολεοδομιών αλλά και οι υπάλληλοι που άσκησαν καθήκοντα για οποιοδήποτε διάστημα εντός του 2008, ακόμη και αν αποχώρησαν προκειμένου να αναλάβουν άλλες θέσεις για τις οποίες δεν προβλέπεται ο έλεγχος περιουσιακής κατάστασης ή συνταξιοδοτήθηκαν. Επιπλέον όσοι ανέλαβαν καθήκοντα στις προαναφερόμενες υπηρεσίες κατά το 2008 θα υποβάλουν, ως νέοι υπόχρεοι, δήλωση περιουσιακής κατάστασης για πρώτη φορά, επισημαίνεται στο έγγραφο, δηλώνοντας εκτός από τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2008 και τα ακίνητα, τα κάθε είδους μεταφορικά μέσα, χρεόγραφα, καταθέσεις κ.λπ. που κατέχουν αυτοί, οι σύζυγοι και τα ανήλικα τέκνα τους, ανεξάρτητα από τον χρόνο κτήσης τους.

O κ. Ρακιτζής, με αφορμή την υπόθεση του προϊσταμένου πολεοδομικού γραφείου των Κυκλάδων, για τον οποίο υπάρχουν σκιές όσον αφορά τα εισοδήματα που δήλωσε στο «πόθεν έσχες», είπε προς «Το Βήμα» ότι καταβάλλεται προσπάθεια να διασταυρωθούν τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε δηλώσεις για τις οποίες υπάρχουν ασάφειες με άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των ενδιαφερομένων. Το ίδιο συμβαίνει και για 360 περίπου στελέχη δημοσίων υπηρεσιών που δεν υπέβαλαν καν δήλωση «πόθεν έσχες». Ανεξαρτήτως της έκβασης των διασταυρώσεων, γεγονός είναι πάντως πως τα κυκλώματα αυθαίρετης δόμησης στις Κυκλάδες έχουν προσλάβει ευρείες διαστάσεις. Κάθε χρόνο οι νέες οικοδομές που ξεφυτρώνουν στα νησιά, τα οποία προσελκύουν, εκτός των άλλων, και «ξένους επενδυτές», ξεπερνούν τις 2.000 κατά μέσο όρο ετησίως, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των πολεοδομικών γραφείων.

Οργιο αυθαίρετης δόμησης στα νησιά
Η αυθαίρετη δόμηση, όπως επισημαίνουν παράγοντες των Κυκλάδων, εκδηλώνεται με ποικίλους τρόπους. Ξεφυτρώνουν βίλες χωρίς καμία άδεια από την πολεοδομία, κυκλώματα εκδίδουν παράνομες άδειες με τις οποίες παρακάμπτονται οι πολεοδομικές διατάξεις ή αξιοποιούνται διάφορα παραθυράκια του νόμου και καταστρατηγούνται οι εγκεκριμένες άδειες. Ετσι σε περιοχές εκτός σχεδίου, με αρτιότητα τα τέσσερα στρέμματα, όπου επιτρέπεται η δόμηση 200 τ.μ., κτίζονται τελικά 600-800 τ.μ. με τη μέθοδο της δόμησης τεσσάρων ξεχωριστών κτισμάτων των, υποτίθεται, 50 τ.μ., το καθένα εκ των οποίων διαθέτει υπόγειο 100-150 τ.μ., το οποίο αποκαλύπτεται εκ των υστέρων. Η εμπλοκή πολιτικών προσώπων, επιχειρηματιών και καλλιτεχνών στην αυθαίρετη δόμηση καθιστά ακόμη πιο δυσχερή οποιονδήποτε έλεγχο ή σχεδόν αδύνατη οποιαδήποτε απόπειρα κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων.

Τα νησιά, με άλλα λόγια, έχουν καταστεί οάσεις της παρανομίας. «Δημοσίευσα προκηρύξεις στον τοπικό Τύπο για τη συγκρότηση συνεργείων κατεδάφισης αυθαιρέτων» αναφέρει ο νομάρχης Κυκλάδων κ. Δ. Μπάιλας«αλλά οι εργολάβοι ύστερα από συμφωνία μεταξύ τους τις αγνόησαν. Ζήτησα από τους δημάρχους να συγκροτήσουν οι ίδιοι συνεργεία κατεδάφισης,αλλά η απάντηση που πήρα είναι ότι “δεν θα βγάλουμε εμείς το φίδι από την τρύπα”.Απευθύνθηκα στην περιφέρεια όπου μου είπαν ότι δεν διαθέτουν τα μέσα, έστειλα έγγραφα στο αρμόδιο υπουργείο να συγκροτήσει μεταφερόμενα συνεργεία κατεδάφισης αυθαιρέτων αλλά απάντηση δεν πήρα. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα περισσότερο…». Και όλα αυτά τη στιγμή που διενεργείται σχετική έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου έπειτα από σχετικές καταγγελίες για το όργιο της αυθαίρετης δόμησης στην περιοχή.