Με το νέο σύνθημα «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» ο κ. Γ. Παπανδρέου επαναπροσδιόρισε χθες τον διλημματικό χαρακτήρα των ευρωεκλογών. Στην εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επέμεινε στον δημοψηφισματικό χαρακτήρα των ευρωεκλογών, τις χαρακτήρισε πρόκριμα πολιτικών εξελίξεων και αναφέρθηκε επανειλημμένως στη διαφαινόμενη αποχή, λέγοντας ότι αυτή θα ισοδυναμεί με επιβράβευση των πολιτικών επιλογών της ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε διαδοχικά πολιτικά ανοίγματα, προσκαλώντας σε συμπόρευση μαζί του απογοητευμένους ψηφοφόρους της ΝΔ, οπαδούς του ΚΚΕ και μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν απέκλεισε και τη συνεργασία με τους Οικολόγους. Επανέλαβε επίσης την παλαιότερη εξαγγελία του περί μονιμοποίησης συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες ανάγκες.

Από τη σύντομη αρχική του τοποθέτηση ο κ. Παπανδρέου φρόντισε να καταστήσει σαφές το πολιτικό δίλημμα με το οποίο θα πορευτεί ως την ημερομηνία των ευρωεκλογών (το οποίο θα διανθιστεί και με νέα μηνύματα). «Το μήνυμά μας είναι:Μαζί μπορούμε να αλλάξουμε. Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου εξαρχής, ενώ στη συνέχεια υπερασπίστηκε όποτε του δόθηκε ευκαιρία το σύνθημα που κυριάρχησε τις προηγούμενες ημέρες, «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» . Οπως σημείωσε σχετικώς, η κριτική που δέχθηκε στηριζόταν σε σκόπιμες διαστρεβλώσεις.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε με κάθε ευκαιρία ότι η νίκη του ΠαΣοΚ στις 7 Ιουνίου είναι το πρώτο βήμα προς τη νίκη και την αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές, όμως απέφυγε να προσδιορίσει τα όρια της επιτυχίας (τον λεγόμενο «πήχη της νίκης») τονίζοντας: «Ας αναμείνουμε τα αποτελέσματα, αλλά ο στόχος μας είναι η νίκη, όσο μεγαλύτερη γίνεται».

Ερωτηθείς σε σχέση με την προηγούμενη πρότασή του περί πρόωρων εκλογών και συμφωνίας για την επανεκλογή του κ. Κ. Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας και το αν τον Μάρτιο είναι αποφασισμένος να προκαλέσει εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «βεβαίως,ζητάμε εθνικές εκλογές» και προσέθεσε: «Προβλέπω όμως ότι κάτω από το βάρος των αδιεξόδων ο κ. Καραμανλής θα αναγκαστεί πολύ νωρίτερα απ΄ τον Μάρτιονα πάει σε εθνικές εκλογές».

Το ζήτημα της αποχής τέθηκε επίσης διλημματικά από τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος εξαρχής επισήμανε ότι μια τέτοια στάση ισοδυναμεί με επιβράβευση εκείνων «που ευθύνονται γι΄ αυτά που ζούμε σήμερα» και εν συνεχεία ζήτησε «να μην πάει χαμένη ούτε μία ψήφος».

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ χαρακτήρισε ολίσθημα την απόπειρα αποδόμησης του συνθήματος «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», λέγοντας μεταξύ των άλλων ότι η ηγεσία της ΝΔ θέλησε, για να καλύψει τα δικά της προβλήματα και τις δικές της «αμαρτίες», να βάλει ως ασπίδα τον απλό ψηφοφόρο του κόμματος. «Αδίκησε βάρβαρα η ηγεσία της ΝΔτον ψηφοφόρο της ΝΔ» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε: «Εμείς χτυπάμε αυτές τις πολιτικές, τις οποίες και ο ίδιος ο νεοδημοκράτης καταδικάζει. Και γι΄ αυτό εγώ λέω, “ελάτε μαζί, πρέπει να αλλάξει αυτή η πορεία”». Οταν λίγο αργότερα κλήθηκε να σχολιάσει τον πιθανό αποκλεισμό «βατοπαιδινών» από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, είπε: «Θα είναι η πιο τρανή απόδειξη ενοχής και η πιο τρανή απόδειξη συγκάλυψης. Διότι, αν οι άνθρωποι είναι αθώοι, γιατί τους βγάζεις; Αν δεν ήταν αθώοι, γιατί έκανες την παραγραφή;» .

Π ρόσκληση συμπόρευσης απηύθυνε ο κ. Παπανδρέου και προς τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ, αποφεύγοντας να απαντήσει επί της ουσίας σε ερώτηση σχετικά με τις επιθέσεις που εξαπολύει κατά του Περισσού ο κ. Θ. Πάγκαλος. «Θα υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες θα μείνουν στην απλή διαμαρτυρία, χρήσιμη αλλά απλή διαμαρτυρία, και απλώς θα διαμαρτύρονται εναντίον των πάντων, εναντίον και του ΠαΣοΚ, ή δυνάμεις που θέλουν πραγματική αλλαγή. Και με αυτές τις δυνάμειςείναι σίγουρο ότι κάποια μέρα, και ελπίζω σύντομα, θα βρεθούμε» είπε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ και προσέθεσε: «Είμαι σίγουρος ότι και το απλό στέλεχος, το μέλοςκαι ο ψηφοφόρος του ΚΚΕ θέλουν να αλλάξει η πολιτική της χώρας, που πλήττει και αυτούς».

Σε νέα βάση έθεσε ο κ. Παπανδρέου και το ζήτημα της προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας πρόθυμος έως και να αναθεωρήσει παλαιότερα νομοθετήματα κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ που διέπουν τις εργασιακές σχέσεις. «Αν δούμε ότι κάποιοι από αυτούς τους κανόνες πρέπει να αλλάξουν,είμαστε έτοιμοιεδώ- και το έχω πει και στον κ. Αλαβάνο-να καθήσουμε να συζητήσουμε από κοινού τα θέματα των εργασιακών σχέσεων. Καμία αντίρρηση» τόνισε.

Στη γενικότερη διάθεσή του για συνεργασίες και προσεγγίσεις ο κ. Παπανδρέου συμπεριέλαβε και τους Οικολόγους, αποφεύγοντας πάντως να αποκαλύψει τις εκτιμήσεις του για τα δημοσκοπικά τους ποσοστά: «Οπως έχω πει, με όσους συγκροτημένα και σοβαρά θέλουν να συνεργαστούν για να αλλάξουμε τον τόποείμαι έτοιμος να ανοίξω διάλογο, να συζητήσουμε και να βρούμε και μορφές συνεργασίας. Αυτό ισχύει για όλους».

Δ. ΡΕΠΠΑΣ
«Συμφέροντα θα ήθελαν αδύναμα κόμματα»
Τ η στιγμή που το ΠαΣοΚ ρίχνει το βάρος της προεκλογικής του καμπάνιας στην αύξηση της συμμετοχής στις εκλογές της 7ης Ιουνίου, με δημόσια παρέμβασή του ο κ. Δ. Ρέππας μίλησε χθες για μεθοδευμένες απόπειρες «συμφερόντων» να καλλιεργήσουν την αποχή από τις κάλπες. Υπογράμμισε, όμως, ότι τα κόμματα πρέπει να αντιληφθούν ότι ο τρόπος με τον οποίον αντιπαρατίθενται πρέπει να είναι ουσιαστικός ώστε να κερδίζουν το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη των πολιτών και επισήμανε: «Ας επιλέξουμε άλλα κόμματα, ας δημιουργήσουμε άλλα κόμματα αν αυτά έχουν κλείσει τον κύκλο τους. (…) Αλλά το να μένουμε στο σπίτι μας, να αποφεύγουμε να συμμετέχουμε στις διαδικασίες αφορίζοντας τα υπάρχοντα κόμματα και μηδενίζοντας τη μέχρι τώρα παρουσία και προσφορά τους, αυτή είναι η μεγαλύτερη συνεισφορά και προσφορά που κάνουμε σε κέντρα δύναμης έξω από την πολιτική».

Λίγη ώρα αργότερα ο κ. Γ. Παπανδρέου ρωτήθηκε σχετικώς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε και απάντησε ότι «ο κ. Ρέππας καλώς κάνει τις αναλύσεις αυτές».

Μιλώντας στο Κανάλι 1 του Πειραιά, ο Γραμματέας της ΚΟ του ΠαΣοΚ είπε ότι πολλές δυνάμεις και πολλά συμφέροντα θα ήθελαν υψηλό ποσοστό αποχής και προσέθεσε ότι με αυτόν τον τρόπο θα ήθελαν να καταδείξουν ότι η μικρή συμμετοχή στις εκλογές συνιστά την απόλυτη αποδοκιμασία του πολιτικού συστήματος στο σύνολό του.

Εξηγώντας το σκεπτικό του, ο κ. Ρέππας εκτίμησε ότι πολλοί θα ήθελαν ένα πολιτικό σύστημα κατακερματισμένο, χωρίς ισχυρά κόμματα και χωρίς αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Σε αυτή τη μεθόδευση που περιέγραψε, ο κ. Ρέππας συμπεριέλαβε και την προβολή των Οικολόγων. «Μπορεί να αποτελεί, αν θέλετε, το πρώτο βήμα στο πλαίσιο μιας προσπάθειας ώστε να καταστεί εξακομματική η Εθνική Βουλή, πράγμα το οποίο κάνει ακόμη πιο απαιτητικό το ποσοστό που πρέπει να λάβει το πρώτο κόμμα για να έχει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία» είπε ο Γραμματέας της ΚΟ του ΠαΣοΚ. Απέφυγε όμως να κατονομάσει τα συμφέροντα για τα οποία μίλησε και περιορίστηκε στη γενική περιγραφή, λέγοντας: «Ποικίλα συμφέροντα, κέντρα δύναμης επιχειρηματικά, οικονομικά, μιντιακά, συντεχνίες, όλοι θα ήθελαν πραγματικά να έχουν έναν αυξημένο λόγο και ρόλο στη δημόσια ζωή. Οσο πιο αδύναμα είναι τα πολιτικά κόμματα και το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του τόσο ενισχύεται ο ρόλος εξωθεσμικών και εξωπολιτικών παραγόντων».