Με την ισχυρή ανάκαμψη των τιμών και τις τράπεζες να ανακτούν τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο έκλεισε η βίαιη προχθεσινή συνεδρίαση της αγοράς, η οποία ολοκληρώθηκε και αυτή σε ελάχιστο χρόνο.

Ο γενικός δείκτης υπερκάλυψε το σύνολο των πρόσφατων απωλειών του επωφελούμενος από το θετικό κλίμα που συνεχίστηκε και χθες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανεξάρτητα από την επιφυλακτικότητα της Γουόλ Στριτ στην έναρξη.

Οι επενδυτές νιώθουν να βαδίζουν σε «ασφαλή εδάφη», αφού και ο κατ΄ εξοχήν απαισιόδοξος οικονομολόγος Νouriel Roubini παραδέχθηκε ότι το τέλος της ύφεσης θα γίνει αισθητό στο τέλος του 2009 και όχι νωρίτερα, καθώς ο ίδιος εκτιμά ότι η οικονομική ύφεση δεν άγγιξε ακόμη τον πυθμένα της.

Αυτές τις ημέρες οι επενδυτές θα κληθούν να αποτιμήσουν τις όποιες εξελίξεις αφορούν τη διάσωση της General Μotors, εκκρεμότητα η οποία δρα ανασταλτικά στην ανοδική συνέχεια των χρηματιστηρίων. Τα νέα δεδομένα αναμένεται να αποσαφηνίσουν την όποια τάση επικρατήσει στη συνέχεια. Αν, δε, οι εξελίξεις είναι θετικές, τότε οι συνθήκες συνηγορούν σε άμεση ανοδική εκτόνωση της δυναμικής που έχει συσσωρευθεί γύρω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών. Για τον εγχώριο γενικό δείκτη είναι η τρίτη φορά από την περασμένη εβδομάδα που ξεπερνά το ανοδικό όριο της εν λόγω τεχνικής περιοχής, χωρίς να την κατοχυρώσει. Αναλυτικά, ο γενικός δείκτης ωθήθηκε στο υψηλό των 2.306 μονάδων στο μέσον της συνεδρίασης και κινήθηκε στο στενό εύρος μεταξύ των 2.280

και των 2.300 μονάδων ως και τη λήξη, όπου έκλεισε στις 2.294,82 μονάδες με αξιόλογη άνοδο 2,69%.

Ο αμιγής τζίρος ανήλθε στα 200,9 εκατ. ευρώ και ο μεικτός στα 207,2 εκατ. ευρώ, ενώ με κέρδη τερμάτισαν 195 μετοχές, έναντι 39 καθοδικών και 82 αμετάβλητων.

Μετοχές
Εθνική Τράπεζα: Εκατέρωθεν της περιοχής των 18,60 ευρώ πραγματοποίησε το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών της η μετοχή, η οποία τελικά έκλεισε κοντά στο υψηλό της ημέρας των 18,74 ευρώ και συγκεκριμένα στα 18,70 ευρώ, με σημαντική άνοδο 3,60%.

ΔΕΗ: Η συμπεριφορά της μετοχής στη σημερινή συνεδρίαση αποκτά αυξημένο ενδιαφέρον καθώς είναι η δεύτερη φορά μετά τις 15 Απριλίου που κλείνει στο υψηλό 9μήνου των 15,90 ευρώ. Η ημερήσια απόδοση της μετοχής ανήλθε στο 4,61%, ενώ ενδοσυνεδριακά ωθήθηκε ως τα 15,96 ευρώ, με το αντίστοιχο προηγούμενο υψηλό να έχει καταγραφεί στα 15,99 ευρώ στην προαναφερθείσα ημερομηνία.

ΟΤΕ: Ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν κοντά στο χαμηλό της ημέρας, στα 11,75 ευρώ, ο τίτλος βελτίωσε σημαντικά την εικόνα του στις δημοπρασίες και ωθήθηκε στο υψηλό της ημέρας των 11,95 ευρώ όπου έκλεισε με αξιόλογα κέρδη 2,05%.

Μarfin ΡΒ: Με αυξημένη αμιγή συναλλακτική δραστηριότητα που την έφερε στη δεύτερη θέση του πίνακα με βάση την αξία των συναλλαγών μετά την Εθνική Τράπεζα, η μετοχή συνάντησε αντίσταση στην περιοχή των 2,50 ευρώ με αποτέλεσμα να υποχωρήσει ως τα 2,41 ευρώ προτού κλείσει στα 2,42 ευρώ με άνοδο 0,83%.

Αlapis: Η τιμή της μετοχής παραμένει χαμηλότερα της μιας μονάδας από τα μέσα Δεκεμβρίου 2008. Οι τέσσερις τελευταίες και διαδοχικά ανοδικές συνεδριάσεις επέτρεψαν στη μετοχή να «φλερτάρει» πλέον με την περιοχή του 1 ευρώ, καθώς έκλεισε στο νέο υψηλό πενταμήνου των 0,95 ευρώ, συνοδευόμενη από αξιόλογο όγκο συναλλαγών.