Το δεύτερο μέσα σε εννέα ημέρες κρούσμα της νέας γρίπης επιβεβαιώθηκε χθες στη χώρα μας. Ασθενής είναι ένας 21χρονος φοιτητής ο οποίος σπουδάζει στη Σκωτία και συγκεκριμένα στην πόλη του Εδιμβούργου και επέστρεψε προχθές αεροπορικώς από τη σκωτσέζικη πρωτεύουσα. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο νεαρός λόγω των συμπτωμάτων υψηλού πυρετού, ρινικής καταρροής και κυνάγχης που εμφανίστηκαν την Κυριακή και επιδεινώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας προσήλθε χθες το πρωί στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο για εξέταση. Οι ιατροί έλαβαν επίχρισμα το οποίο εστάλη για εργαστηριακό έλεγχο στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Γρίπης Νοτίου Ελλάδος (Παστέρ). Στον 21χρονο συνεστήθη αρχικώς περιορισμός κατ΄ οίκον ως την ολοκλήρωση των εξετάσεων, ενώ αργότερα, όταν τα αποτελέσματα ήταν θετικά για το στέλεχος Η1Ν1, ο ασθενής διεκομίσθη με ειδικά διαμορφωμένο ασθενοφόρο σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο Σισμανόγλειο. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, έχει ξεκινήσει η ιχνηλάτηση ατόμων από το συγγενικό και φιλικό του περιβάλλον. Την ίδια στιγμή γίνεται αγώνας δρόμου για να βρεθούν και άλλα άτομα με τα οποία ήλθε σε επαφή ο ασθενής, και κυρίως οι συνεπιβάτες του στην πτήση. Και αυτό διότι, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, ο νεαρός κατά τη διάρκεια της πτήσης μπορούσε να μεταδώσει τον ιό στους συνεπιβάτες του. Υπενθυμίζεται ότι η μετάδοση του ιού της νέας γρίπης ξεκινά 24 ώρες πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων και συνεχίζεται επί επτά ημέρες μετά την παρουσίασή τους.

Σ ε δηλώσεις του για το θέμα, ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία, καθώς έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα». Και πρόσθεσε: «Δεν χρειάζεται στις περιπτώσεις αυτές πανικός, καθώς υπάρχει και η γνώση και η εμπειρία για την αντιμετώπιση του περιστατικού, ενώ και οι μηχανισμοί βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα». Σήμερα στις 11 το πρωί ο υπουργός Υγείας συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να καθοριστούν οι περαιτέρω ενέργειες για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Εξάπλωση και 92 θάνατοι
ΓΕΝΕΥΗ Η νέα γρίπη συνεχίζει να εξαπλώνεται ανά τον κόσμο, με την καταγραφή 12.954 κρουσμάτων παγκοσμίως και 92 θανάτους.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο ιός Α (Η1Ν1) έχει προσβάλει σχεδόν 13.000 ανθρώπους σε 50 χώρες.

Τουλάχιστον πέντε νέοι θάνατοι καταγράφηκαν σε λιγότερο από 24 ώρες στο Μεξικό, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά, τις τρεις χώρες οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από τη νέα γρίπη. Στην Αυστραλία 2.000 επιβάτες ενός κρουαζιεροπλοίου έχουν τεθεί σε καραντίνα στο Σίδνεϊ.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να συνεχίσει την παρακολούθηση εξάπλωσης του ιού προτού εκδώσει κατευθυντήριες οδηγίες για την παραγωγή εμβολίων.