Ανοιγμα στους Οικολόγους, αν και με αιχμές για τις πολιτικές τους επιλογές, κλιμάκωση της επίθεσης κατά ΝΔ και ΠαΣοΚ για ευρωπαϊκά ζητήματα και χαμηλοί τόνοι απέναντι στο ΚΚΕ είναι η τριπλέτα της τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, την οποία ανέδειξε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρας. Την ίδια ώρα η Κουμουνδούρου θέτει ως εφικτό, αν και δύσκολο, τον στόχο της εκλογής των τριών ευρωβουλευτών και επιχειρεί να δώσει τέλος στο σίριαλ με την εμπλοκή που υπήρξε για το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας κ. Αλ. Αλαβάνο. Ετσι, σήμερα το πρωί ο κ. Τσίπρας και ο κ. Αλαβάνος θα κάνουν κοινή εμφάνιση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, όπου θα συναντηθούν με εκπροσώπους μεταναστευτικών κοινοτήτων. Μάλιστα, κατά τη διακαναλική συνέντευξη ο πρόεδρος του ΣΥΝ, προσπερνώντας τα περί απειλής παραίτησής του σχετικά με τη συμμετοχή του κ. Αλαβάνου και όχι του ιδίου στο ντιμπέιτ, επισήμανε ότι η δική του προσπάθεια είναι να τεθούν σε θέση μάχης όλα τα στελέχη της παράταξης, διευκρινίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αρχηγικού τύπου κόμμα. Χαρακτήρισε μάλιστα υποτιμητική για τον κ. Αλαβάνο τη σύγκριση «ανάμεσα σε μένα που εξελέγην πριν από έναν-ενάμιση χρόνο στην ηγεσία του κόμματος και στον Αλ. Αλαβάνο που είναι ο Νέστορας της παράταξης».

Την εικόνα της συλλογικής προσπάθειας εν όψει των ευρωεκλογών, που δόθηκε ως στίγμα από τον κ. Τσίπρα, μεγέθυνε η παρουσία στελεχών της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ δίπλα του, με το ηγετικό στέλεχός της και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φ. Κουβέλη να ξεχωρίζει μαζί με τον νυν ευρωβουλευτή κ. Δ. Παπαδημούλη, μέλη του Αριστερού Ρεύματος του ΣΥΝ και ηγετικά στελέχη άλλων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ.

O πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα για τη στάση που κράτησαν κατά την προηγούμενη θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο, επισημαίνοντας ότι ψήφισαν από κοινού 97 στα 100 ψηφίσματα. Η πολιτική της κυβέρνησης, με επίκεντρο την κρίση, αποσκοπεί «στο να διασφαλίσει την κερδοφορία των τραπεζών χωρίς όρους, ξεζουμίζοντας τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα», είπε. Οσο για το ΠαΣοΚ, σημείωσε ότι υπερασπίζεται επί της ουσίας την πολιτική της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που ζητούν πάγωμα μισθώνκαι περικοπή των δημοσίων επενδύσεων. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι δεν είναι τυχαίο πως ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Ντομινίκ Στρος-Καν, «που μας προτείνει ευθέως την προσαρμογή στη βαρβαρότητα», είναι επιφανές στέλεχος της σοσιαλιστικής οικογένειας.

Πάντως, από την άλλη, επέλεξε να μην εμπλακεί σε κριτική για τις πολιτικές επιλογές του ΚΚΕ, λέγοντας ότι η ελπίδα έρχεται μονάχα μέσα από κοινούς αγώνες «και σε τελική ανάλυση όποιοι γυρνάνε την πλάτη στην ενότητα της Αριστεράς, αργά ή γρήγορα θα χρεωθούν και τις συνέπειες των πολιτικών τους επιλογών από τον κόσμο τους». Επιπλέον, σημείωσε ότι θα ήταν ευχής έργο αν οι Οικολόγοι Πράσινοι συντάσσονταν με τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι με το ΠαΣοΚ και τη ΝΔ που είναι κόμματα «που καταστρέφουν το περιβάλλον» .