O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και οι οικονομικοί ιθύνοντες της κυβέρνησής του μιλώντας για τα «green shoots»- έτσι αποκάλεσαν τις ενδείξεις σταθεροποίησης της αμερικανικής οικονομίας- διόρθωσαν την καταρρέουσα ψυχολογία των καταναλωτών στις ΗΠΑ. Το συμπέρασμα αυτό απεικονίστηκε κατά τον καλύτερο τρόπο στην ισχυρότερη μηνιαία άνοδο από το 2003 που κατέγραψε τον Μάιο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Βoard. Τα στοιχεία αυτά προκάλεσαν τέτοια ανακούφιση στους επενδυτές ώστε παραμέρισαν αυτά που έδειξαν ότι συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η κατρακύλα των τιμών των αμερικανικών κατοικιών. Και οι τρεις κύριοι δείκτες- ο Dow Jones, o Standard & Ρoor΄s 500 και ο Νasdaq- κατέγραφαν κέρδη μεγαλύτερα του 2% περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών. Με άνοδο έκλεισαν και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Το Λονδίνο, η Φραγκφούρτη και το Παρίσι ενισχύθηκαν κατά 1,06%, 1,37% και 1,05% αντίστοιχα.

Στην ισχυρή βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και του επιχειρηματικού ηθικού στην Αμερική συνέβαλαν επίσης το άλμα της Wall Street και η μεγάλη μείωση στα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων. Ο γενικός δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Βoard εκτινάχθηκε στο 54,9 τον Μάιο από 40,8 τον Απρίλιο. Η βελτίωση αυτή ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη των οικονομολόγων, οι οποίοι μιλούσαν για πολύ μικρότερη άνοδο. Και το σπουδαιότερο είναι ότι ανέβηκαν και οι δύο επιμέρους δείκτες του Conference Βoard. Ο δείκτης που μετρά την αισιοδοξία των καταναλωτών για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση και ο δείκτης των εξαμηνιαίων προσδοκιών, ο οποίος σκαρφάλωσε στο 72,3, επίπεδα που είναι τα υψηλότερα από τον Δεκέμβριο του 2007. Να θυμίσουμε ότι η αρμόδια επιτροπήη οποία επισήμως εκτιμά τους κύκλους της αμερικανικής οικονομίας – έχει ανακοινώσει ότι η ύφεση ξεκίνησε τότε (Δεκέμβριο του 2007) στις ΗΠΑ.

Η κατακόρυφη άνοδος των προσδοκιών των καταναλωτών υποδηλώνει ακριβώς ότι οι πολίτες των ΗΠΑ πιστεύουν πλέον ότι η αμερικανική οικονομία έχει αφήσει πίσω τα χειρότερα. Επισημαίνεται ότι και ο δεύτερος έγκυρος δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, ο δείκτης που καταρτίζεται από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και το Reuters, σημείωσε σημαντική βελτίωση. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία ο δείκτης ενισχύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Σεπτέμβριο, τότε που η χρεοκοπία της Lehman Βrothers πάγωσε όλον τον κόσμο. Οι οικονομολόγοι και οι επενδυτές παρακολουθούν από κοντά τους δείκτες της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ προκειμένου να ανιχνεύσουν ειδήσεις ως προς την ισχύ της αγοραστικής θέσης των Αμερικανών, οι δαπάνες των οποίων μετρούν πλέον του 80% για την αμερικανική οικονομία.

Σημειωτέον ότι έχει επιτευχθεί εντυπωσιακή βελτίωση στην ψυχολογία των αμερικανών καταναλωτών παρά το γεγονός ότι συνεχίζεται η καταστροφική κρίση στην αγορά κατοικίας. Οι τιμές των αμερικανικών κατοικιών σημείωσαν πτώση 18,7%, επί ετησίας βάσεως, τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον έγκυρο δείκτη S&Ρ/Case-Shiller. Μπορεί η πτώση του Μαρτίου να ήταν μικρότερη από το 19% που σημειώθηκε τον Ιανουάριο, ωστόσο εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλή καθώς η τάση αυτή δεν θα προκαλέσει κάποια οικονομική ανακούφιση σε εκατομμύρια δανειολήπτες, οι οποίοι απειλούνται από κατασχέσεις. Σημειωτέον ότι η πτώση των τιμών των κατοικιών του δείκτη S&Ρ/Case-Shiller- μετρά τις τιμές των κατοικιών στις 20 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιφέρειες των ΗΠΑ.