Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σε αυτές είναι τα πρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης. Δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις βρίσκονται στο «κόκκινο» και χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν απολυθεί ή κινδυνεύουν να απολυθούν τους επόμενους μήνες. Περί τις 160.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν μετά τον περασμένο Οκτώβριο ως και τις αρχές του Μαΐου του 2009 στην κατηγορία των μικρών και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων, ενώ κινδυνεύουν άλλοι 120.000 εργαζόμενοι τους επόμενους 12 μήνες. Παράλληλα περίπου 110.000 μικρομεσαίοι βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Και ο τζίρος τους έχει μειωθεί κατά 31% στο πρώτο τετράμηνο του 2009. Οι 3 στις 4 επιχειρήσεις θεωρούν ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης και πιστεύουν ότι υποστηρίζουν τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Αυτές οι τραγικές διαπιστώσεις προκύπτουν από έρευνα της εταιρείας Μarc, που παρουσιάστηκε χθες και πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 27 Απριλίου- 4 Μαΐου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.010 επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Ελλάδα, για λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ). Κατά την παρουσίαση ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλος επεσήμανε το γεγονός ότι τα προβλήματα στη λειτουργία των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων είχαν αρχίσει να εμφανίζονται από το 2006 και μάλιστα η ένταση των επιπτώσεων είναι αντιστρόφως ανάλογη με το μέγεθος της επιχείρησης.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλειονότητα των μικρών επιχειρήσεων αυτό το διάστημα είναι η μείωση του τζίρου (78,9%), η έλλειψη ρευστότητας (73,5%) και η αύξηση του χρόνου είσπραξης οφειλών (67,6%). Αναφορικά με την επιμήκυνση του χρόνου είσπραξης των οφειλών ο κ. Ασημακόπουλος είπε ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου αγγίζει ακόμη και τους 12 μήνες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι μεταχρονολογημένες επιταγές μοιάζουν «με ωρολογιακή βόμβα» που «ελπίζουμε να μην εκραγεί», όπως είπε, διότι και υγιείς επιχειρήσεις έχουν δεχθεί τέτοιες επιταγές από προβληματικές επιχειρήσεις. Και πρόσθεσε ότι και οι τράπεζες έχουν ευθύνη στη διόγκωση του φαινομένου των μεταχρονολογημένων επιταγών με τους αλληλόχρεους λογαριασμούς, αλλά σημείωσε ότι και άλλες χώρες με προβλήματα στη ρευστότητά τους δεν έχουν φτάσει στη δι κή μας κατάσταση με τις μεταχρονολογημένες.

Το 90% των μικρομεσαίων έχει επηρεαστεί από την κρίση, το 80% δηλώνει μείωση του τζίρου, το 74% αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, το 46% αδυνατεί να καλύψει τις ταμειακές του υποχρεώσεις, το 42% εμφανίζει ζημιές και το 70% αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις μεταχρονολογημένες επιταγές.

Κατά την έρευνα το 76% των επιχειρήσεων διατήρησε το προσωπικό που απασχολεί κατά τον τελευταίο χρόνο, ενώ το 78,5% δήλωσε ότι θα διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων κατά το επόμενο έτος και οι 7 στις 10 πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις θεωρούν πιο αποτελεσματικό το μέτρο της επιδότησης του κόστους εργασίας.

Στο κλίμα ανασφάλειας που διαμορφώνεται για τους ελεύθερους επαγγελματίες συμβάλλει και το γεγονός ότι θεωρούν πως είναι αβέβαιο το μέλλον των συντάξεων και της υγειονομικής τους περίθαλψης. Το 75,7% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα κινδυνεύουν, ενώ το 89,3% πιστεύει ότι πρέπει να φροντίσει για την ύπαρξη συμπληρωματικού εισοδήματος μετά τη συνταξιοδότησή του επενδύοντας σε αυτό εκτός της επιχείρησης.

Δυσοίωνες όμως είναι και οι εκτιμήσεις που διατυπώνονται για το προσεχές μέλλον, αφού το 73% προβλέπει τη διατήρηση της κατάστασης στα ίδια- χαμηλά- επίπεδα ή την επιδείνωσή της. Επίσης η μία στις τέσσερις επιχειρήσεις πιστεύει ότι η αγορά θα ανακάμψει το 2010, ενώ αρκετά υψηλά είναι τα ποσοστά των επιχειρήσεων που είτε θεωρούν ότι η ανάκαμψη θα έρθει μετά το 2010 είτε δεν μπορούν να προσδιορίσουν πότε θα συμβεί αυτό.