Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr

Ακρίβεια σε όλα
Ο κ. Γεώργιος Ν. Χαρμαντάς, από τη Μεταμόρφωση Αττικής, γράφει:

Ολα τα εισαγόμενα είδη είναι φθηνότερα των ελληνικών. Ακόμη και τα εξωτικά φρούτα τα οποία έρχονται από χιλιάδες μίλια μακριά φορτωμένα με ποικίλα έξοδα. Εξοδα τα οποία δεν βαρύνουν τα προϊόντα της ελληνικής γης. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τα είδη ένδυσης και υπόδησης. Οσον αφορά τα προϊόντα της βαριάς βιομηχανίας, δεν μπορούμε να έχουμε γνώμη, διότι εμείς δεν τα παράγουμε. Οσον αφορά την τιμή των ειδών καφενείου και εστιατορίου, όλοι ισχυρίζονται ότι στη λοιπή Ευρώπη τα είδη αυτά του πιάτου, του ποτηριού και της φιάλης σερβίρονται στη μισή τιμή.

ΕΛΤΑ «γρήγορα και αργά»
Ο κ. Δημήτρης Γ. Μπράνης, από τον Γέρακα της Αττικής, γράφει:

Στις 5 Απριλίου 2009 ταχυδρομήθηκε στα ΕΛΤΑ Βύρωνα ταχυδρομικό αντικείμενο με προορισμό τον Γέρακα στο όνομα του γράφοντος. Την ίδια ακριβώς ημερομηνία- 5 Απριλίου 2009- ταχυδρομήθηκε στα ΕΛΤΑ Κορυδαλλού ταχυδρομικό αντικείμενο με τον ίδιο ακριβώς προορισμό και με τα ίδια ακριβώς στοιχεία. Και τα δύο αυτά ταχυδρομικά αντικείμενα δεν έχουν φθάσει ακόμη στον προορισμό τους (12.5.2009). Τα ίδια δε αυτά ακριβώς ταχυδρομικά αντικείμενα, που ταχυδρομήθηκαν την ίδια ακριβώς ημερομηνία, έφθασαν στον προορισμό τους σε άλλα μέρη των Αθηνών, καθώς και στην επαρχία. Αλλα σε δύο και άλλα σε τρεις ημέρες. Επίσης λογαριασμοί: ΟΤΕ, ΔΕΗ, τραπεζών, προσκλήσεις γάμων, βαπτίσεων και άλλων κοινωνικών εκδηλώσεων φθάνουν στον προορισμό τους «κατόπιν εορτής». Ο,τι κι αν προφασιστούν οι αρμόδιοι, ότι δεν έχουν μόνιμο προσωπικό, τα αδικαιολόγητα δεν μπορούν να δικαιολογηθούν. Δεν είναι δυνατόν μέσα στην ελληνική επικράτεια να υπάρχουν ΕΛΤΑ διαφόρων κατηγοριών, ΕΛΤΑ σύγχρονα και ΕΛΤΑ αρχέγονα.

Κλαδική ασφυξία
Ο κ. Δημήτρης Γούλας γράφει:

Είμαι εργολάβος δημοσίων έργων και, όπως και πολλοί συνάδελφοι που απασχολούμε όλοι κάποιο προσωπικό, εξαιτίας του τραπεζικού δανεισμού (κάρτες κτλ.) με επιτόκια 19%-20%, έχουμε περιέλθει σε πολύ δεινή θέση. Νομίζω ότι οι τράπεζες πρέπει να γίνουν πιο ελαστικές στα κριτήρια (π.χ. απλήρωτες δόσεις κτλ.) ώστε να πάρουμε μια ανάσα και να χορηγούν το χαμηλότερο δάνειο σε όσο δυνατόν περισσότερους ώστε να ξεφύγουμε ως κλάδος από την ασφυξία.

Μουσουλμανοκρήτες
Ο κ. Απόστολος Λ. Αθανασίου, από την Αθήνα, γράφει:

Παίρνοντας αφορμή από την επίσκεψη της Κρητικομουσουλμάνας Σαμπά Αλτίνσαϊ, η οποία ανέφερε ότι είναι απόγονος «Τουρκοκρητών» των Χανίων που έφεραν το επίθετο Γιαμαρκαμάκη, θέλω να παρατηρήσω τα εξής: Ο όρος «Τουρκοκρήτες» είναι λανθασμένος, διότι αυτός αφορά τους Τούρκους που κατέκτησαν και έζησαν στην Κρήτη, και μετά την απελευθέρωση εκδιώχθηκαν στην Ασία, και όχι τους Ελληνες που κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας προσηλυτίστηκαν στον μουσουλμανισμό και ακολούθησαν στη φυγή τους Τούρκους. Οι Κρήτες αυτοί πρέπει να αναφέρονται ως μουσουλμανοκρήτες, διότι η αλλαγή της θρησκείας δεν συνεπάγεται και μεταλλαγή γενεαλογικού δένδρου. Μόνον οι κάτοικοι των Σκοπίων έχουν αυτή τη μαγική ιδιότητα να μετουσιώνονται από Σλάβοι σε Μακεδόνες.

«Ισονομία, κύριοι βουλευτές, ισονομία!»
Ο κ. Θωμάς Γ. Ηλιόπουλος, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και φιλόλογος, από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας, γράφει:

Η σημερινή Ελλάδα μάς φαίνεται και είναι σκέτο μπάχαλο. Ποιος φταίει; Οι κακοί νόμοι. Ποιος έκανε τους κακούς νόμους; Οι βουλευτές. Οι βουλευτές σοφίστηκαν και το κατάπτυστο άρθρο του Συντάγματος του 2001 με τον αριθμό 86. Σύμφωνα με το άρθρο τούτο, η ίδια η Βουλή έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να ασκεί ποινική δίωξη κατά βουλευτών, υπουργών που διέπραξαν μια αξιόποινη πράξη. Τα κανονικά δικαστήρια δεν μπορούν να το κάνουν αυτό; Γιατί όχι; Οταν η κατηγορία είναι σοβαρή, η Βουλή να άρει την ασυλία του βουλευτή και ο κ. βουλευτής- αν έχει διαπράξει μια αξιόποινη πράξη- να δικαστεί από το δικαστήριο, όπως κάθε πολίτης. Αυτό θα πει ισονομία, ισότητα σε δικαιώματα και υποχρεώσεις, το κράτος να αντιμετωπίζει όλους τους πολίτες ως ίσους. Το Ελληνικό Σύνταγμα του 21ου αιώνα (2001) προστατεύει όλα τα θλιβερά λάθη των υπουργών και τέλος με το κλείσιμο της Βουλής όλα παραγράφονται! Το άρθρο 86 θα πρέπει δραστικά να τροποποιηθεί ή καλύτερα να καταργηθεί.

Υπέρ της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων
Ο κ. Ιωάννης Ζωγράφος γράφει:

Σχετικά με την αναφορά στο άρθρο της 3.5.2009, στο «Βήμα της Κυριακής» (ένθετο «Ανάπτυξη») του Γρ. Νικολόπουλου, ότι «… και μια νοοτροπία κεκτημένων δικαιωμάτων, όπως η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων η οποία σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται για την αντιπαραγωγικότητά τους», θα ήθελα να εκφράσω την έκπληξή μου για την ευκολία με την οποία εκφράζεται η άποψη αυτή. Οπως έχω διαβάσει σε παλαιότερη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Βήμα της Κυριακής», η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων ισχύει στις περισσότερες χώρες της ΕΕ (τουλάχιστον των «15»), με εξαίρεση κάποιες χώρες της Σκανδιναβίας. Ας σκεφτούμε τι θα γίνει στην Ελλάδα αν αρθεί η συνταγματικά κατοχυρωμένη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων: Οι εκάστοτε κυβερνώντες θα μπορούν να απολύουν με συνοπτικές διαδικασίες οποιονδήποτε δημόσιο υπάλληλο δεν θέλει να τους «εξυπηρετεί». Θα έχουν συμφέρον να προβαίνουν σε απολύσεις αυτών που υποψιάζονται ότι δεν τους ψηφίζουν, διότι έτσι θα δημιουργούνται κενές θέσεις στο Δημόσιο και θα μπορούν να προβαίνουν σε προσλήψεις δικών τους. Η αδυναμία λειτουργίας του Δημοσίου στη χώρα μας οφείλεται στην έλλειψη στοιχειώδους μηχανογράφησης, στην έλλειψη ανεξαρτησίας της δημόσιας κρατικής μηχανής από τους εκάστοτε κυβερνώντες, στην αναξιοκρατία, στην πολύ υψηλή ανεργία στους νέους, στους πολύ χαμηλούς μισθούς στον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι κάνουν την πίεση για μια θέση στο Δημόσιο πολύ έντονη, και κατά συνέπεια τις πελατειακές σχέσεις των κομμάτων με τους πολίτες έντονες.

Για τις ελληνικές σπουδές στην Ιταλία
Από την Ειδική Γραμματεία Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, του υπουργείου Παιδείας, η κάτωθι επιστολή:

Σε απάντηση στην επιστολή του Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας κ. Νικολάου Μπάρκα, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Το Βήμα» της Πέμπτης 21 Μαΐου 2009, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι όσον αφορά τις ελληνικές σπουδές στην Ιταλία, το ΥπΕΠΘ μέσω της διυπουργικής επιτροπής για την ενίσχυση εδρών ελληνικών σπουδών σε πανεπιστήμια του εξωτερικού έχει παράσχει επανειλημμένως οικονομική στήριξη σε πανεπιστήμια της Ιταλίας- κατόπιν σχετικών αιτημάτων- και αποσπά φιλολόγους με αυξημένα προσόντα σε έξι ιταλικά πανεπιστήμια. Τονίζουμε ότι είμαστε ενήμεροι για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Εδρα Νεοελληνικών στο Πανεπιστήμιο Ανατολικών Σπουδών στη Νάπολι Ιταλίας, το τελευταίο διάστημα, και το αντιμετωπίζουμε με τη δέουσα σοβαρότητα προκειμένου να εξευρεθεί λύση. Ταυτοχρόνως όμως θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι, παρ΄ όλο που μας είχε ζητηθεί να συνδράμουμε οικονομικώς σε μια σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις της Εδρας, ουδέποτε μας ετέθη ως θέμα, αλλά ούτε καν ως σκέψη, ότι επίκειται το κλείσιμο της έδρας των Νεοελληνικών Σπουδών. Το ΥπΕΠΘ επιδιώκει την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού σε όλον τον κόσμο και στηρίζει, στο μέτρο του δυνατού, κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Στόχος του υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αρη Σπηλιωτόπουλου είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδος και άλλων χωρών, όχι μόνο σε πολιτικό, αλλά και σε επίπεδο γλώσσας, πολιτισμού και παιδείας. Ως εκ τούτου, τα σχόλια περί πολιτικών ολισθημάτων ή ότι τα προβλήματα παιδείας δεν αντιμετωπίζονται με τη δέουσα προσοχή και περίσκεψη, θεωρούμε ότι αποτελούν απλά απόψεις στη σφαίρα της φαντασίας κάποιων, οι οποίοι βρίσκονται πολύ μακριά από την καθημερινή προσπάθειά μας για την ολιστική αντιμετώπιση των θεμάτων χωρίς μικροπολιτικές και συμφέροντα.

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr