Τη μετατόπιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος στις μικρότερες κατηγορίες της αγοράς επέτρεψε η σταθεροποιητική κίνηση του γενικού δείκτη, ο οποίος άλλαξε πολλές φορές πρόσημο στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντική ήταν η εξέλιξη της συνεδρίασης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία ξεκίνησαν με έντονα πτωτικές διαθέσεις τη νέα εβδομάδα, αλλά η απρόσμενη άνοδος του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία ανέτρεψε τα δεδομένα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι δείκτες να περάσουν σε ανοδική τροχιά νωρίς το απόγευμα.

Δεδομένου ότι το στοιχείο της επιφυλακτικότητας ήταν εμφανές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στην εγχώρια αγορά δόθηκε η ευκαιρία να κατοχυρωθούν κερδοφόρες θέσεις. Ωστόσο η ρευστότητα που αντλήθηκε παρέμεινε εντός της αγοράς, καθώς διοχετεύθηκε σε επιλεκτικές τοποθετήσεις μεσαίων και μικρών τίτλων. Παράλληλα αναδείχθηκαν και οι «εφεδρείες» των blue chips, όπως ο ΟΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Στην έναρξη της συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών συμβάδισε με την πτωτική τάση των ευρωπαϊκών και ο γενικός δείκτης πιέστηκε στα πρώτα λεπτά στο χαμηλό της ημέρας των 2.257 μονάδων με απώλειες 1,01%. Πολύ σύντομα περιόρισε δραστικά τις απώλειές του και στη συνέχεια κινήθηκε σε εξαιρετικά περιορισμένο εύρος διακύμανσης και με αλλεπάλληλες εναλλαγές προσήμου στα επίπεδα των 2.275-2.285 μονάδων. Ο γενικός δείκτης σημείωσε το υψηλό της ημέρας στο μέσον της συνεδρίασης στις 2.297 μονάδες και έκλεισε τελικά στις 2.278,78 μονάδες με οριακές απώλειες 0,06%.

Την εικόνα του γενικού δείκτη επιβάρυνε αποκλειστικά ο δείκτης FΤSΕ-20 ο οποίος διένυσε το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης σε αρνητικό έδαφος και έκλεισε κατά 0,58% χαμηλότερα.

Ανεπηρέαστοι από την αρνητική εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση στην Ευρώπη οι δείκτες FΤSΕ-40 και FΤSΕ-80 παρέμειναν σε θετικό έδαφος. Ιδιαίτερα ο δεύτερος ακολούθησε πλαγιοανοδική πορεία και τερμάτισε πολύ κοντά στο υψηλό της ημέρας υπεραποδίδοντας κατά 3,33%, ενώ σε ποσοστό 1,73% ενισχύθηκε κατά το κλείσιμο ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο συνολικός τζίρος υποχώρησε αισθητά και διαμορφώθηκε στα 163,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11,4 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν σε πακέτα. Η τελική εικόνα της αγοράς διαμορφώθηκε με 177 ανοδικές, 60 καθοδικές και 79 αμετάβλητες μετοχές.

Το συγκρατημένα θετικό αποτέλεσμα της Ευρώπης θα τεθεί σήμερα υπό την επίδραση των εξελίξεων στις ΗΠΑ, όπου μετά τη χθεσινή αργία (Μemorial Day) θα ακολουθήσει μέσα στην εβδομάδα καταιγισμός μακροοικονομικών στοιχείων (καταναλωτική εμπιστοσύνη, πωλήσεις κατοικιών, ΑΕΠ α΄ τριμήνου), ενώ προστίθεται το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η General Μotors σε πτώχευση αν δεν «πείσει» τους πιστωτές της ως την 1η Ιουνίου.

Μετοχές
Γενική Τράπεζα: Με αποκορύφωμα τη χθεσινή, το ανοδικό σερί των επτά τελευταίων συνεδριάσεων κατέληξε στο υψηλό των 2,23 ευρώ με ημερήσια υπεραπόδοση 25,99% που ανεβάζει τη συνολική απόδοση του επταημέρου στο 43,87%. Στη μετοχή πραγματοποιήθηκε ο τρίτος υψηλότερος τζίρος από την αρχή του έτους, με τους αμέσως προηγούμενους να εμφανίζονται στις 5 και στις 6 Μαΐου.

Ρroton Βank: Μετά τις υπεραποδόσεις στο τέλος Απριλίου και στις αρχές του μήνα, η μετοχή πέρασε στην αντεπίθεση επανακτώντας κατευθείαν το προηγούμενο υψηλό του 1,94 ευρώ, ενώ έκλεισε στα 1,92 ευρώ με υπεραπόδοση 20%.