«Και γεφύρια θα μας φτιάξουνε…» έλεγαν περιπαικτικά οι θαμώνες των καφενείων της δεκαετίας του ΄50 ακούγοντας τις μεγαλόσχημες υποσχέσεις των πολιτικών καθώς η προεκλογική περίοδος έμπαινε στην τελική της ευθεία. Από τότε βέβαια πολλά άλλαξαν… Για παράδειγμα, ως μεγάλα έργα δημόσιων υποδομών δεν θεωρούνται μόνο τα γιοφύρια και οι δρόμοι. Πλάι τους στέκονται άνετα πλέον και από άποψη προϋπολογισμού και από ευρύτερο επικοινωνιακό έργο τα λεγόμενα «ψηφιακά έργα», οι νέες υποδομές του 21ου αιώνα, τα ηλεκτρονικά δίκτυαοι λεωφόροι και οι γέφυρες της κοινωνίας της γνώσης. Ετσι σήμερα πονηροί πολιτευτάδες του 21ου αιώνα διατρέχουν την ελληνική επικράτεια εξαγγέλλοντας τα νέα μεγάλα έργα της ψηφιακής εποχής, με τον ίδιο τρόπο που οι προκάτοχοί τους έταζαν γιοφύρια… Αλλά και με την ίδια ευκολία ξεχνούν ότι τα έταξαν και πέρυσι και πρόπερσι… Οκτώ από αυτά τα ψεύτικα ψηφιακά «θα» επεσήμανε «Το Βήμα» της περασμένης Τρίτης:

* Θα προχωρήσουν στην επιδότηση των τουριστικών επιχειρήσεων για τη δημιουργία πολυγλωσσικών δικτυακών τόπων προβολής με ηλεκτρονικές κρατήσεις.

* Θα προχωρήσουν στην επιδότηση των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων για τη βελτίωση της προβολής και της προώθησης των προϊόντων τους μέσω Διαδικτύου.

* Θα προχωρήσουν στη δημιουργία ψηφιακών καταστημάτων με πλήρως ηλεκτρονικές συναλλαγές και ενιαίων ηλεκτρονικών χώρων παρουσίασης και προβολής τους με τη μορφή εικονικών ηλεκτρονικών πολυκαταστημάτων.

* Θα προχωρήσουν στην ψηφιακή επιχειρηματικότητα. Θα χρηματοδοτήσουν την έναρξη νέων επιχειρήσεων που βασίζονται σε επιχειρηματικά μοντέλα τα οποία αξιοποιούν δυναμικά τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.

* Θα προχωρήσουν στην ψηφιακή αναδιοργάνωση των Ταμείων και στην ηλεκτρονική διασύνδεση με τα φαρμακεία.

* Θα προχωρήσουν χρηματοδοτήσεις σε επί μέρους κλάδους της οικονομίας για αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών, π.χ. ταξί, επιχειρήσεις εστίασης κτλ.

* Θα δημιουργηθούν ηλεκτρονικές υποδομές για τη λειτουργία της ψηφιακής τάξης από το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

* Θα προχωρήσουν στην επιδότηση γονέων παιδιών του δημοτικού σχολείου για την πρόσβαση σε ηλεκτρονική εκπαιδευτική μάθηση και ψυχαγωγία.

Το αστείο και τραγικό συνάμα είναι ότι τα περισσότερα από αυτά έχουν ξαναλεχθεί, ξανα-ανακοινωθεί, ξαναπρογραμματιστεί, όχι από έναν αλλά από πολλούς υπουργούς και γενικούς γραμματείς, και αυτής και της προηγούμενης και της προ-προηγούμενης κυβέρνησης. Απ΄ ό,τι φαίνεται, κανείς δεν αναρωτήθηκε γιατί δεν υλοποιήθηκαν. Προφανώς δεν ενδιαφέρονται να υλοποιηθούν, αλλά τα θεωρούν χρήσιμα μόνο ως προεκλογικές εξαγγελίες. Και γι΄ αυτό ίσως δεν πρέπει ποτέ να υλοποιηθούν.

jgiannarakis@in.gr