ΛΟΝΔΙΝΟ Βουλευτής των Τόρις εξαναγκάστηκε να παραιτηθεί επειδή χρέωσε στο δημόσιο ταμείο τα έξοδα για τη συντήρηση 500 δέντρων που έχει στον κήπο του. Αντί όμως να ζητήσει συγγνώμη, ο Αντονι Στιν απέδωσε τις ευθύνες στους αντιπάλους του και στους… ψηφοφόρους του που «τον ζηλεύουν».

«Η συμπεριφορά μου υπήρξε άψογη. Δεν έκανα κανένα έγκλημα. Καιξέρετε γιατί φωνάζουν; Επειδή με ζηλεύουν. Ζηλεύουν το σπίτι μου που είναι πάρα πολύ μεγάλο» δήλωσε, προκαλώντας αρνητικά σχόλια και από στελέχη των Τόρις. Ο κ. Στιν δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.

Οπως αποκαλύφθηκε, σε διάστημα τεσσάρων ετών ζήτησε και έλαβε από τη Βουλή των Κοινοτήτων 87.729 στερλίνες (99.682 ευρώ) για τη συντήρηση της εξοχικής κατοικίας που διατηρεί στο Ντέβον. Στα δικαιολογητικά του συμπεριλαμβάνονταν και τιμολόγια για την «επιθεώρηση» των 500 δέντρων που φύονται στον περιβάλλοντα χώρο, συν πρόσθετα ποσά για την προστασία των θάμνων από τα… αγριοκούνελα. Πιστεύοντας ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, ξεσπάθωσε εναντίον εκείνων που τον κατηγορούν μέσα από τον φακό του ΒΒC. «Εχουμε μια αξιοθρήνητη κυβέρνηση που τα ΄χει κάνει θάλασσα, εξαναγκάζοντας σε παραίτηση εμένα και πολλούς άλλους. Η κυβέρνηση αυτή εισήγαγε ρυθμίσεις άδικες, με αποτέλεσμα να βρεθούμε όλοι κατηγορούμενοι» είπε.

Κατά την άποψή του, ο φορολογούμενος πολίτης δεν έχει κανένα δικαίωμα να μαθαίνει τις ιδιωτικές δοσοληψίες των βουλευτών. «Τι δουλειά έχει ο κόσμος με την ιδιωτική μου ζωή; Αυτή η ιστορία θυμίζει “Coronation Street”». Δηλαδή, του θυμίζει σαπουνόπερα.

Οι «βαρόνοι» των Τόρις ενοχλήθηκαν με τις δηλώσεις αυτές καθώς το θράσος δεν αρμόζει, ιδίως όταν αυτοί που συλλαμβάνονται να αρμέγουν το δημόσιο ταμείο είναι πάμπλουτοι βουλευτές. Ο κ. Στιν ειδοποιήθηκε να πάψει να ομιλεί, αλλιώς θα γίνει το πρώτο μέλος που θα διαγράψει ο αρχηγός από τους κομματικούς καταλόγους, με αφορμή το σκάνδαλο της διαρπαγής του δημόσιου χρήματος.

Λίγες ώρες αργότερα ο κ. Στιν έσπευσε να επανορθώσει, λέγοντας: «Αυτή η κατάσταση με έχει αναστατώσει σε τέτοιο βαθμόπου παραφέρθηκα. Ζητώ συγγνώμη που μέσα στον εκνευρισμό μου είπα ανάρμοστα πράγματα για τον νόμο περί διαφάνειας, ο οποίος άλλωστε έχει την πλήρη υποστήριξή μου».

Με όλα αυτά, ο κ. Στιν κέρδισε τον τίτλο του πιο γραφικού εκπροσώπου στη Βουλή των Κοινοτήτων, ενώ τον τίτλο της «πιο οικονόμου βουλευτίνας» διεκδικεί η Λάουρα Μόφατ των Εργατικών, η οποία δήλωσε ότι ξενοίκιασε πέρυσι το μικρό διαμέρισμα που κρατούσε στο Λονδίνο επειδή έκρινε το κόστος υπερβολικό.