«Ελεος! Είμαστε στο 2009 και λέμε συνεχώς τα ίδια και τα ίδια. Πρωταγωνιστές πρέπει να είναι οι παίκτες, όχι οι φίλαθλοι. Τους θέλουμε κοντά μας, ζητάμε τη βοήθειά τους, αλλά σε κόσμια πλαίσια ». Τάδε έφη ο διεθνής γκαρντ του Παναθηναϊκού Βασίλης Σπανούλης εκφράζοντας την απόγνωσή του για τις εικόνες ντροπής σε ένα ακόμη ελληνικό ντέρμπι και βρίσκοντας σύμφωνους συμπαίκτες και αντιπάλους- φιλαράκια του στην Εθνική- που αγωνίζονται στον Ολυμπιακό.

Ο αγώνας δεν διεκόπη οριστικά (1΄25΄΄ πριν από τη λήξη του), οι διαιτητές κκ. Νίκος Ζαβλανός , Χρυσόστομος Σχινάς και Σπύρος Γκόντας επέστρεψαν για να ολοκληρωθεί η πρώτη πράξη των τελικών, αλλά το κακό είχε γίνει για τους γηπεδούχους, οι οποίοι κινδυνεύουν να τιμωρηθούν με βάση το φύλλο αγώνα και τις εκθέσεις των διαιτητών, της Αστυνομίας και της ΔΕΑΒ (Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας). Και αν οι κροτίδες, τα βεγγαλικά και τα υβριστικά συνθήματα υφίστανται στον επαγγελματικό αθλητισμό σε ημερησία διάταξη, εκείνο που συνιστά αιτία επιβολής ποινής και προβληματίζει το νομικό τμήμα της ΚΑΕ Ολυμπιακός είναι ο τραυματισμός ενός εκ των κριτών.

Βάσει του Πειθαρχικού Δικαίου του ΕΣΑΚΕ, ο αθλητικός δικαστής κ. Δημοσθένης Βλάχος, ο οποίος κάλεσε σε απολογία τους Ερυθρόλευκους την ερχόμενη Δευτέρα στις 14.00,

καλείται να εκδώσει την απόφασή του πριν από τον δεύτερο αγώνα της σειράς, που θα διεξαχθεί την ίδια ημέρα (21.30) στο κλειστό του ΟΑΚΑ. Ανάλογα με το περιεχόμενο των εκθέσεων, ο κ. Βλάχος είναι αρμόδιος να αποφασίσει βάσει ποιου άρθρου θα δικάσει την υπαίτια ΚΑΕ, η οποία κινδυνεύει να τιμωρηθεί με ποινή αποκλεισμού της έδρας της.

« Στον δεύτερο τελικό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ώστε να μη γίνουν τα ίδια στο ΟΑΚΑ. Εμείς οι παίκτες πρέπει να προστατέψουμε τους παίκτες του Ολυμπιακού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι είμαστε στην ίδια βάρκα » δήλωσε ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους μπαίνοντας στη θέση των συναδέλφων του στον Ολυμπιακό, οι οποίοι- με απόφαση της Αστυνομίας- θα προστατεύονται από ειδικό δίχτυ που θα εκτείνεται από τον ερυθρόλευκο πάγκο ως την μπασκέτα σε σχήμα «Γ».