Με το σύνθημα «Σήμερα, όχι αύριο» εγκαινιάστηκε την περασμένη Δευτέρα από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο ο ξενώνας για κακοποιημένα παιδιά «SΟS Ελίζα». Ο ξενώνας αποτελεί την πρώτη δράση της μη κερδοσκοπικής Εταιρείας κατά της Κακοποίησης του Παιδιού «Ελίζα» που ιδρύθηκε από τον πρίγκιπα Μιχαήλ και τη σύζυγό του, κυρία Μαρίνα Καρέλλα, εις μνήμην ενός ομώνυμου κοριτσιού που κακοποιήθηκε μέχρι θανάτου. Δεδομένου ότι στη χώρα μας παραμελούνται και κακοποιούνται κάθε χρόνο περισσότερα από 7.500

παιδιά κάτω των πέντε ετών, οι ιδρυτές θεώρησαν προτεραιότητα την ίδρυση ενός πρότυπου ξενώνα θεραπείας και αποκατάστασης παραμελημένων και κακοποιημένων βρεφών και νηπίων.

Η πρωτοβουλία τους έγινε πραγματικότητα χάρη στη γενναιοδωρία πολλών δωρητών και στη συνεργασία που αναπτύχθηκε μεταξύ του σωματείου «Ελίζα» και των παιδικών χωριών SΟS Ελλάδος. Ακόμη, σημαντικές ενισχύσεις δόθηκαν από την Ενωση «Μαζί για το Παιδί», ενώ η δωρεά του οικήματος έγινε από την κυρία Ελένη Παπακωνσταντίνου .

«Η Ελίζα ήταν ένα μικρό κοριτσάκι έξι ετών, που γνωρίσαμε με τον Μιχαήλ στη Νέα Υόρκη το 1992, της οποίας είχαμε αναλάβει τις σπουδές. Το παιδί ζούσε με τον πατέρα του διότι η μάνα, που είχε θεωρηθεί ανίκανη να το μεγαλώσει, ήταν εξαρτημένη από τα ναρκωτικά. Ολα πήγαιναν θαυμάσια, ως την ημέρα που πεθαίνει ο πατέρας. Τότε οι Αρχές και οι κοινωνικοί λειτουργοί θεωρούν ότι η μητέρα έχει γιατρευτεί και αποφασίζουν το παιδί να γυρίσει σε αυτήν. Εναν χρόνο μετά, το παιδί βρέθηκε δολοφονημένο από τη μητέρα του και τον εραστή της». Ετσι διηγήθηκε την ιστορία της Ελίζας η κυρία Καρέλλα, σημειώνοντας ότι οι πόρτες του ξενώνα ανοίγουν «σε μια εποχή που δυστυχώς η κακοποίηση των παιδιών έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, με την ελπίδα να αποτελέσει ένα σπίτι-παράδειγμα».

Στόχος του σωματείου είναι το σπίτι της «Ελίζας» να λειτουργήσει στο μέλλον και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.