Την επίσπευση των συνομιλιών για εξεύρεση λύσηςστο Κυπριακό και την επανένωση του νησιού, ζητά ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κ. Μπαν Γκι-Μουναπό τους κ.κ. Δημήτρη Χριστόφια και Μ.Αλί Ταλάτ, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» το ισχύον καθεστώς και τονίζοντας ότι η διαδικασία δεν μπορεί να κρατήσει επ’ άπειρον.

Σε έκθεση που υπογράφει, ο κ. Μπαν Γκι-Μουν τονίζει πως και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν ότι «το υφιστάμενο καθεστώς είναι απαράδεκτο» και πως «η διαδικασία δεν μπορεί να είναι χωρίς χρονοδιάγραμμα τέλους».

«Παρόλο που έχει σημειωθεί πρόοδος, βλέπω την ανάγκη να επιταχυνθεί ο ρυθμός των συνομιλιών, καθώς οι δύο πλευρές αρχίζουν να αντιμετωπίζουν θέματα περισσότερο ολιστικά» σημειώνει ο ΓΓ του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας πως όσο παρατείνονται οι διαπραγματεύσεις, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να επιτευχθεί συμφωνία.

«Πραγματικά, οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν και οι ίδιες ότι μία λύση θα είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί καθώς περνούν οι μέρες χωρίς λύση» προστίθεται στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Ωστόσο, την ώρα που τα Ηνωμένα Έθνη πιέζουν για λύση του Κυπριακού, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας εμφανίζεται δυσαρεστημένος από το αποτέλεσμα της29ης συνάντηση που είχε χθες, Πέμπτη, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, χαρακτηρίζοντας την τουρκοκυπριακή πλευρά «αχόρταγη», αφού «θέτει νέους όρους».

Στη συνάντηση συζητήθηκε αποκλειστικά το θέμα της διάνοιξης του οδοφράγματος του Λιμνίτη. Σύμφωνα με τον κ. Χριστόφια «ο κ. Ταλάτ κάθε φορά θέτει και καινούργιους όρους, οι οποίοι ασφαλώς δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί».

Αναφερόμενος στη στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε για πρώτη φορά πως «φαίνεται ότι τινάζει στον αέρα την όλη προσπάθεια, την οποία εμείς, με πολλή εντιμότητα και αγάπη προς τους κατοίκους, κάνουμε εδώ και πολύ καιρό».

Η επόμενη συνάντηση Χριστόφια-Ταλάτ έχει προγραμματιστεί για τις 28 Μαΐου.