Φημολογία…
Προτού ακόμη η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ) ολοκληρώσει τους ελέγχους στα οικονομικά των ασφαλιστικών εταιρειών που αφορούν τη χρήση του 2008, μια έρπουσα φημολογία έχει «αγκαλιάσει» όλη την αγορά.

* * *
Σύμφωνα με αυτήν, 16 ασφαλιστικές εταιρείες είναι «στο κόκκινο», δηλαδή λείπουν αρκετά κεφάλαια από τα αποθεματικά τους, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν και ως εκ τούτου απειλούνται με «λουκέτο».

* * *
Πηγές της ΕΠΕΙΑ έλεγαν χθες ότι, πρώτον, ο έλεγχος δεν έχει ολοκληρωθεί. Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι δεν έχουν σταλεί οι σχετικές ενημερώσεις προς τους άμεσα ενδιαφερομένους. Δηλαδή, δεν έχει ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται. Και άφηναν ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι ο έλεγχος μικρότερος ή ακόμη και μεγαλύτερος.

…και αποτιμήσεις
Προσέθεταν όμως ότι με βάση την πρόσφατη νομοθεσία υπάρχει η δυνατότητα (επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΕΙΑ) οι αποτιμήσεις των ακινήτων αλλά και των μετοχών να «βελτιωθούν» και η κατάσταση να «συμμαζευτεί».

* * *
Εξηγούσαν λοιπόν ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΕΙΑ έχει τη δυνατότητα να αποτιμήσει τα ακίνητα με βάση την αντικειμενική αξία συν 50% και τις μετοχές με τιμή αξίας 21 Δεκεμβρίου 2007. Αρα τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά όσο εμφανίστηκαν (χωρίς να αποκλείεται όμως να είναι και χειρότερα).

* * *
Το timing όμως είναι «πονηρό». Πολλές εταιρείες έχουν σκοπό να αναπροσαρμόσουν από τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων με βάση τα κατώτερα όρια των αποζημιώσεων (που έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά) και, αν μάλιστα ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι οι υπό αναστολή εταιρείες είναι «αυτοκινητάδικες», εύκολα μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι δεν είναι τόσο αθώα η τελευταία φημολογία.

Περί αλήθειας
«Οπαδός της αλήθειας» δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου (σκίτσο) και το επανέλαβε προχθές. Λίγο αργότερα είπε τα εξής: Η κρίση ανέδειξε χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Ενώ σε άλλες χώρες γίνονταν αλλαγές για δεκαετίες, εμείς δεν κάναμε αλλαγές και τώρα το πληρώνουμε. Λέτε να μας προκύψει και «υπουργός της Αλήθειας;».

Ναι, υπάρχουν!
Πρωτόκολλο Συνεργασίας υπέγραψε πρόσφατα ο ΣΕΒ με τη Συνομοσπονδία Εργοδοτών της Αλγερίας. Μάλιστα στο Αλγέρι πήγαν πάνω απο 25 εκπρόσωποι εταιρειών από τους κλάδους φαρμακευτικών, κατασκευών, δομικών υλικών, ενέργειας, πληροφορικής, συσκευασίας, ηλεκτρονικών και τουρισμού. * * *
Από τις επαφές των ελλήνων επιχειρηματιών με τους 70 και πλέον αλγερινούς επιχειρηματίες προέκυψε ότι υπάρχει έδαφος για συνεργασία ιδιαίτερα στα φάρμακα και στα χημικά, σε κατασκευαστικά έργα, στις ιχθυοκαλλιέργειες, στις εξειδικευμένες λύσεις πληροφορικής και στον ναυτιλιακό τομέα.

* * *
Πού είναι η μεγάλη είδηση; Οτι ανακαλύφθηκαν ιδιώτες επιχειρηματίες στην Αλγερία, όπου νομίζαμε ότι όλα ήταν (εντελώς) κρατικά!

«Ακούραστο» ΚΙΝΟ
Μειωμένες πωλήσεις και ΕΒΙΤDΑ αλλά σταθερή κερδοφορία κοντά στα 210 εκατ. ευρώ αναμένουν οι αναλυτές για τον ΟΠΑΠ το πρώτο τρίμηνο του 2009.

* * *
Οι πωλήσεις του ΚΙΝΟ θα ξεπεράσουν τα 700 εκατ. ευρώ και εξακολουθούν να «οδηγούν» τα μεγέθη του Οργανισμού, παρά τις ανησυχίες για πτώση της κατανάλωσης στο σύνολο των τυχερών παιχνιδιών.

* * *
Αντιθέτως, το «Πάμε Στοίχημα», το παιχνίδι με τα αμέσως μεγαλύτερα έσοδα για τον Οργανισμό, αναμένεται να εμφανίσει κάμψη πωλήσεων κατά 6% στα 540 εκατ. ευρώ.