Αποχή των συνηγόρων τους από τα καθήκοντά τους επικαλέστηκαν χθες δύο από τους κατηγορουμένους για την υπόθεση της Siemens, οι κκ. Ηλ. Γεωργίου και Χρ. Καραβέλας, προκειμένου να μην απολογηθούν. Ενας ακόμη, ο κ. Εμμ. Σταυριανός , ζήτησε νέα προθεσμία για σήμερα επικαλούμενος προσωπικούς λόγους υγείας, ενώ ο κ. Γ. Σκαρπέλης κατέθεσε μήνυση εις βάρος του 4ου ειδικού ανακριτή κ. Ν. Ζαγοριανού .

Ειδικότερα, ο πρώην γενικός διευθυντής του ΟΤΕ κ. Γ. Σκαρπέλης υπέβαλε χθες στην Εισαγγελία μήνυση κατά του κ. Ζαγοριανού για κατάχρηση εξουσίας και για παράβαση καθήκοντος, υποστηρίζοντας ότι ο ανακριτής: « Επεδίωξε τη φαλκίδευση των δικαιωμάτων μου ως απολογούμενου κατηγορουμένου με μοναδικό σκοπό την πάση θυσία άμεση προσωρινή κράτησή μου προ του χρόνου διεξαγωγής των ορισθεισών για την 7.6.2009 ευρωεκλογών, σε εκτέλεση… διατεταγμένης υπηρεσίας από τη χειραγωγούσα την επίμαχη κύρια ανάκριση πολιτική εξουσία».

Ο κ. Σκαρπέλης στη μήνυσή του, για την οποία θα διενεργήσει έρευνα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αν. Κανελλόπουλος, καταγγέλλει μεταξύ άλλων τον ανακριτή για «δόλια απόκρυψη σωρείας σημαντικών εγγράφων της ποινικής δικογραφίας» και ότι «έδρασε με ορισμένο δόλο», επιχειρώντας να λάβει την απολογία του με τη «χρησιμοποίηση εκβιαστικών μέσων». Ανάμεσα στα «τρωτά» που καταλογίζει στον ανακριτή είναι και το γεγονός ότι όχι μόνο δεν ζήτησε να ασκηθεί δίωξη κατά του πρώην μάνατζερ της Siemens κ. Ρ. Σίκατσεκ, αλλά αντιθέτως τον διαβεβαίωσε ότι δεν έχει την ιδιότητα του κατηγορουμένου στην Ελλάδα.

Καταλήγοντας ο κ. Σκαρπέλης ισχυρίζεται ότι ο κ. Ζαγοριανός επιχειρεί να τον καταστήσει «πρωταγωνιστή στη “Σανίδα” ενός θεάτρου παραλόγου» και ζητεί την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του. Μάλιστα, προτείνει συνολικά έντεκα μάρτυρες μεταξύ των οποίων τον επίτιμο Πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Β. Κόκκινο , τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Β. Μαρκή, τον κ. Π. Αθανασόπουλο, πρώην πρόεδρο του ΔΣ της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, τον αρεοπαγίτη και πρόεδρο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδας κ. Χαρ. Αθανασίου, τον αντεισαγγελέα Εφετών και πρόεδρο της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας κ. Σ. Μπάγια, τον πρόεδρο του ΔΣΑ κ. Δ. Παξινό κ.ά.

O δικηγόρος του κ. Σκαρπέλη κ. Ι. Μαντζουράνης δήλωσε ότι αδυνατεί να ασκήσει τα καθήκοντά του, καθώς και ότι ο εντολέας του δεν φυγομαχεί, αλλά αντιθέτως « είναι εδώ και αγωνίζεται για τον σεβασμό των δικαιωμάτων του ». Επιπλέον, πρόσθεσε ότι « η ανάκριση δεν είναι τυχερό παιχνίδι με στοίχημα την ελευθερία του κατηγορουμένου ».

Οι κκ. Αγγ. Πάρσαλης και Ι. Μαρκουλάκος, συνήγοροι των πρώην διευθυντικών στελεχών της Siemens Ηellas κκ. Ηλ. Γεωργίου και Χρ. Καραβέλα, με χθεσινές τους δηλώσεις προς τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του ΔΣΑ γνωστοποίησαν ότι απέχουν από τα καθήκοντά τους. Και αυτό διότι, όπως υποστηρίζουν, λόγω της « αυθαιρέτου συμπεριφοράς » του κ. Ζαγοριανού « έχει καταστρατηγηθεί η υποχρέωση διασφαλίσεως της δικονομικής θέσης του κατηγορουμένου και η άμεμπτη διεξαγωγή της ποινικής δίκης ». Οι δύο δικηγόροι αναφέρουν ότι υποχρεούνται να μην παρασταθούν κατά την απολογία των εντολέων τους και καλούν τα μέλη του ΔΣ του ΔΣΑ να λάβουν θέση για τη διαφύλαξη του δικηγορικού λειτουργήματος. Τέλος, το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Siemens Ηellas κ. Εμμ. Σταυριανός ζήτησε μέσω του συνηγόρου του κ. Ι. Λαμπίρη παράταση της προθεσμίας για λόγους υγείας. Το αίτημά του έγινε δεκτό και θα απολογηθεί σήμερα το απόγευμα.