Ενα πράγμα επιθυμούν όσοι ψηφίσουν στις επικείμενες ευρωεκλογές: να δουν τους μελλοντικούς ευρωβουλευτές να εργάζονται σκληρά. Η «αφοσίωση στη δουλειά» είναι η αρετή που εκτιμούν περισσότερο οι Ευρωπαίοι στους υποψηφίους και με αυτό το κριτήριο θα προσέλθουν πολλοί στις κάλπες στις 7 Ιουνίου.

Αυτό δείχνει πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση της εταιρείας ΤΝS Οpinion που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ιδρύματος υπέρ της Πολιτικής Ανανέωσης (FΙΡ), σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών (15.130 ενήλικοι ρωτήθηκαν μεταξύ της 25ης Μαρτίου και της 15ης Απριλίου και στις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης). Συγκεντρώνοντας το 30% των απαντήσεων, αυτή η αρετή έρχεται πρώτη, πριν από εκείνη που αφορά την « εμπειρία σε ευρωπαϊκά ζητήματα » (21%) και αμέσως μετά, την « επαφή με τους ψηφοφόρους » (20%).

Παρά τις απογοητεύσεις και την κριτική που ασκούν, οι ερωτηθέντες μάλλον δείχνουν να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην Ευρώπη. Για το 56% εξ αυτών, η Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί « ευτύχημα » στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης. Οι Γάλλοι (67%), οι Γερμανοί (70%), οι Ιρλανδοί (72%) είναι εκείνοι που την εμπιστεύονται περισσότερο, σε αντίθεση με τους Βρετανούς (22%), του Ούγγρους (41%) ή τους Σλοβάκους (45%). Αναμφίβολα, οι διαφορές μεταξύ αυτών των ποσοστών έχουν επηρεαστεί από τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης σε κάθε χώρα.

Από ηλικιακής άποψης, οι νέοι είναι περισσότερο φιλικοί απέναντι στην ΕΕ (δύο στους τρεις νέους ηλικίας 18-24 ετών), σε αντίθεση με όσους είναι άνω των 55 ετών, μεταξύ των οποίων μόνον οι μισοί έχουν θετική άποψη για την ΕΕ. Εκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι ενώ μόνο το 17% των Ευρωπαίων θεωρεί την Ευρώπη των «27» «απειλή», εκτίμηση που κάνει ο ένας στους τέσσερις ανέργους.

Επιβεβαιώνοντας την περιρρέουσα ανησυχία που επικρατεί στην Ευρώπη, οι απαιτήσεις των ψηφοφόρων είναι έντονες: το 41% θέλει την ΕΕ να επενδύει πρωτίστως «στην Παιδεία και στην επιμόρφωση» και το 31% πρωτίστως να λάβει μέτρα για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης. O σον αφορά την προσέλευση στις κάλπες, το 53% των Ευρωπαίων δηλώνει αδιάφορο για τις εκλογές. Παρ΄ όλα αυτά, το 46% θεωρεί ότι η ψήφος είναι το καλύτερο μέσο για να ακουστεί η γνώμη του έναντι άλλων μορφών αντίδρασης, όπως για παράδειγμα η απεργία (7%).