Η πρώτη εντύπωση…
Εκ πρώτης όψεως τα κέρδη τριμήνου της ΔΕΗ στα 200 εκατ. ευρώ φαίνονται εντυπωσιακά. Μάλιστα, όπως λένε, η κερδοφορία της ΔΕΗ θα αυξηθεί καθώς η μέση τιμή του φυσικού αερίου στο δεύτερο τρίμηνο θα είναι ακόμη χαμηλότερη.

* * *
Ετσι αποδεικνύεται ότι η ανάκληση εφαρμογής της ρήτρας καυσίμων από την 1η Ιανουαρίου, την οποία αποφάσισε η κυβέρνηση, μόνο τυχαία δεν ήταν, διότι αν εφαρμοζόταν η ρήτρα θα υπήρχε μείωση τιμολογίων και φυσικά ανακούφιση των ταλαίπωρων καταναλωτών.

* * *
Η κυβέρνηση, όμως, αποφάσισε πέρυσι τον Δεκέμβριο να παγώσουν τα τιμολόγια του 2009, ώστε η κερδοφορία να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και το Δημόσιο να εισπράξει μέρισμα.

…και το βάθος χρόνου
Ας μην ξεχνάμε πάντως ότι οι τιμές καυσίμων σήμερα βρίσκονται στα επίπεδα του 2004, ενώ την τελευταία διετία η ΔΕΗ έχει αποσπάσει αυξήσεις περί το 24%, τις οποίες πληρώνουν φυσικά τα νοικοκυριά!

* * *
Παρ΄ όλα αυτά, ο πρόεδρος της επιχείρησης κ. Π. Αθανασόπουλος (σκίτσο) θέλει και πάλι να φτιάξει κλίμα για επιπλέον αυξήσεις σε τιμολόγια. Να δούμε τι θα πει επ΄ αυτού όμως και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο.

Ανθρωποι και κέρδη
Μπορεί τα κέρδη στη ΔΕΗ να πηγαίνουν καλά, δεν συμβαίνει όμως ο ίδιο με τους ανθρώπους. Διότι χθες είχαμε το έκτο θύμα θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών στην επιχείρηση!

* * *
Θύμα ο πενηντάχρονος Βαγγέλης Ρουχλιώτης, ο οποίος χθες το μεσημέρι χτυπήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα κατά τη διάρκεια εργασίας πάνω σε στύλο στην περιοχή της Καρύστου.

* * *
«Ενώ το δίκτυο έπρεπε να βρίσκεται εκτός τάσης, εν τούτοις το ηλεκτρικό ρεύμα διαπερνούσε τα ηλεκτροφόρα καλώδια» αναφέρει η ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της, η οποία μιλάει επίσης για «ελλιπή επάνδρωση συνεργείων και παραβίαση των στοιχειωδών κανόνων ασφαλείας» και προσθέτει ότι «κύριες ευθύνες φέρει η διοίκηση».

* * *
Με χθεσινή ανοικτή επιστολή σε εργαζομένους και εργολάβους, ο κ. Αθανασόπουλος ζητεί αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφαλείας αλλά η ζημιά έχει ήδη γίνει. Αντιδρούν οι μέτοχοι
Πάνω από την τιμή των 30,5 ευρώ που προσφέρει η Delhaize στη δημόσια πρότασή της κάνει πράξεις στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις η μετοχή του Βασιλόπουλου. Προχθές άλλαξαν χέρια 99.000 μετοχές (η μετοχή έκλεισε στα 30,57 ευρώ) και χθες 19.185 μετοχές, με τον τίτλο να κλείνει στα 30,73 ευρώ με υψηλό στα 30,80 ευρώ.

* * *
Αυτό δείχνει ότι ένας σκληρός πυρήνας μετόχων αντιδρά στο τίμημα των 30,50 ευρώ που προσφέρει η Delhaize για να βγάλει τη μετοχή από το ΧΑ και αγοράζει μετοχές ώστε να συγκεντρώσει άνω του 10% του μετοχικού κεφαλαίου και να «μπλοκάρει» τη δημόσια πρόταση με την προοπτική οι Βέλγοι να βελτιώσουν την προσφορά τους.

* * *
Μάλιστα η χρηματιστηριακή ΗSΒC θεωρεί ότι δεν πρέπει οι μέτοχοι της Βασιλόπουλος να αποδεχθούν την προαιρετική δημόσια πρόταση που υπέβαλε η Delhaize αφού μπορεί το τίμημα να είναι ικανοποιητικό, σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, αλλά δεν συμβαδίζει με τις προοπτικές της εταιρείας.

* * *
Βεβαίως ορισμένοι μέτοχοι αγοράζουν τώρα μετοχές για να καρπωθούν τη μερισματική απόδοση κοντά στο 3% που δίνει η μετοχή (αποκοπή δικαιώματος 10 Ιουνίου) και στη συνέχεια θα πουλήσουν τις μετοχές έστω και προς 30,5 ευρώ στην Delhaize.