ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ Η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ αναζητεί κατεπειγόντως τρόφιμα για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, την ώρα που οι στρατιωτικές δυνάμεις του Πακιστάν προελαύνουν στα ενδότερα της κοιλάδας Σουάτ σε πόλεις ελεγχόμενες από τους Ταλιμπάν.

Οι άμαχοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους έχουν ήδη ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια. Δεν λείπουν οι καταγγελίες για θύματα μεταξύ των αμάχων που σκοτώνονται αδιακρίτως από στρατό και Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Μονάδες του πεζικού συγκρούστηκαν με δυνάμεις των Ταλιμπάν στις πόλεις Μάτα και Κανγιού σε μια περιοχή που κάποτε ήταν δημοφιλής τουριστικός προορισμός, 140 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Ισλαμαμπάντ. Οι κυβερνητικές δυνάμεις εδραίωσαν τις θέσεις τους στην κοιλάδα όπου οι Ταλιμπάν χρησιμοποιούν ως οχυρό τους και έχουν δημιουργήσει εκεί αρκετές εγκαταστάσεις για την εκπαίδευση νεοσυλλέκτων.

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν κοντά στη Μινγκόρα, τη μεγαλύτερη πόλη στην κοιλάδα Σουάτ όπου τα κυβερνητικά στρατεύματα προετοιμάζονται για οδομαχίες με τους οχυρωμένους αντάρτες. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους της πόλης την εγκατέλειψαν κατά τη διάρκεια των περιοδικών άρσεων της απαγόρευσης κυκλοφορίας τις τελευταίες ημέρες, αλλά χιλιάδες πιστεύεται ότι εξακολουθούν να παραμένουν στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι Ταλιμπάν που έχουν σκοτωθεί ξεπερνούν τους 1.000, αλλά καμία επίσημη επιβεβαίωση δεν υπάρχει προς το παρόν για αυτόν τον απολογισμό. Από την πλευρά των κυβερνητικών δυνάμεων οι νεκροί είναι τουλάχιστον 55. Ο πακιστανός πρόεδρος Ασίφ Αλι Ζαρντάρι σε συνέντευξή του στους «Sunday Τimes» είπε ότι οι επιχειρήσεις στην κοιλάδα Σουάτ είναι μόλις η αρχή και ότι ο στρατός θα κινηθεί στη συνέχεια εναντίον των ενόπλων ισλαμιστών στην περιοχή του Βαζιριστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Οι πρόσφατες συγκρούσεις προκάλεσαν μαζική έξοδο προσφύγων, την οποία ο πρωθυπουργός Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι χαρακτήρισε τη μεγαλύτερη από το 1947, όταν η χώρα ανέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία.

Η Υπάτη Αρμοστία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 1.450.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μόνο αυτόν τον μήνα, ενώ άλλοι 550.000 πρόσφυγες απομακρύνθηκαν από τον περασμένο Αύγουστο. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσε χθες επείγουσα βοήθεια ύψους 110 εκατ. δολαρίων για τους εκτοπισμένους από τις μάχες στο βορειοδυτικό τμήμα του Πακιστάν. Με το ποσό αυτό, όπως είπε, θα καλυφθούν οι ανάγκες τους σε σκηνές, τρόφιμα, πόσιμο νερό και διάφορα είδη πρώτης ανάγκης. Αυτή η ανθρωπιστική βοήθεια δεν απαιτεί την έγκριση του Κογκρέσου διότι προέρχεται από τους υπάρχοντες πόρους, πρόσθεσε.