ΛΟΝΔΙΝΟ Στη διάθεση των χρηστών του Διαδικτύου βρίσκεται η μηχανή αναζήτησης WolframΑlpha, προϊόν πολύχρονης έρευνας της εταιρείας λογισμικού που δημιούργησε ο διακεκριμένος βρετανός επιστήμονας Στίβεν Γούλφραμ. Αν και συγκρίνεται με τις διάφορες μηχανές αναζήτησης του κυβερνοχώρου και ειδικά με εκείνη της Google, η WolframΑlpha είναι κάτι διαφορετικό. Δεν προβάλλει αμέτρητες ιστοσελίδες που (πιθανώς) περιέχουν τις πληροφορίες που αναζητεί ο χρήστης, αλλά εμφανίζει την απάντηση στο αίτημά του.

Βεβαίως, δεδομένου ότι η μηχανή βρίσκεται ακόμη στα πρώτα βήματά της, ο ερωτών θα πρέπει να διατυπώνει πολύ συγκεκριμένα και «απλά» ερωτήματα. Για παράδειγμα, η μηχανή μπορεί να απαντήσει στο αίτημα «ύψος όρους Ολύμπου» παρουσιάζοντας όλες τις σχετικές πληροφορίες. Επίσης το ερώτημα θα πρέπει να διατυπώνεται όσο το δυνατόν πιο «λογικά», γιατί διαφορετικά η μηχανή δεν θα μπορεί να το κατανοήσει για να απαντήσει. Π.χ., δεν θα δώσει απάντηση στο αίτημα «Ολυμπος όρος ύψος»…

Οι απαντήσεις συνοδεύονται όπου χρειάζεται από πίνακες και γραφικά. Αν ζητήσετε τον καιρό της Αθήνας το 1998, η μηχανή θα σας ενημερώσει για τη μέση θερμοκρασία στην πόλη με πίνακες και γραφικά για τις καιρικές μεταβολές όλου του έτους.

Πίσω από τη μηχανή βρίσκονται περίπου 150 τεχνικοί και άλλοι τόσοι επιστήμονες κάθε τομέα, οι οποίοι ελέγχουν τις απαντήσεις ώστε να έχουν τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια και αξιοπιστία. Η μηχανή πάντως «γνωρίζει» τον Γεώργιο Παπανδρέου και παρέχει σχετικά στοιχεία, αλλά όχι και τον εγγονό του και σημερινό πρόεδρο του ΠαΣοΚ.

Α ντιθέτως, όσον αφορά την οικογένεια Καραμανλή η μηχανή παρέχει στοιχεία για τον σημερινό πρωθυπουργό, αλλά όχι για τον θείο του. Η διεύθυνση της νέας μηχανής είναι http://www.wolframalpha.com/ αλλά, όπως επισημαίνει και η εταιρεία, αυτά τα πρώτα 24ωρα υπάρχει πολύ μεγάλη είσοδος χρηστών που θέλουν να τη γνωρίσουν και γι΄ αυτό είναι πιθανό οι χρήστες (ειδικά τις βραδινές ώρες) να αντιμετωπίσουν προβλήματα καθυστερήσεων.