Με ενορχηστρωμένη προσπάθεια αποπροσανατολισμού οι ηγεσίες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και του ΥΠΕΞ προσπάθησαν να αποκρύψουν την ανάθεση της διοίκησης του νέου νατοϊκού στρατηγείου της Λάρισας (όπου εδρεύει και το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας) σε τούρκο ανώτατο αξιωματικό.

Βάσει της νέας δομής του ΝΑΤΟ το στρατηγείο της Λάρισας (μέχρι πρότινος CΑΟC-7) «συγχωνεύεται» με το αντίστοιχο του Εσκί Σεχίρ (CΑΟC-6), και μετονομάζεται σε CΑΟC-4, ενώ τη διοίκηση θα ασκούν εκ περιτροπής τούρκος και έλληνας αξιωματικός. Τομέας ευθύνης του θα είναι ο εναέριος χώρος της Τουρκίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας. Οπως όμως επισημαίνουν πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας η εξέλιξη δημιουργεί περιπλοκές, επειδή καθίσταται δυνατή η διευκόλυνση πτήσεων τουρκικών μαχητικών σε τμήματα του ελληνικού εναέριου χώρου.

Τις τελευταίες εβδομάδες και εν όψει της εφαρμογής του νέου σχεδίου λειτουργίας της Συμμαχίας η κυβέρνηση εντέχνως αποσιώπησε έως και απέκρυψε τις επικείμενες εξελίξεις. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δ. Γράψας είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Ελλάδα του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ ναυάρχου Τζιαμπάολο ντι Πάολα ότι στο πλαίσιο της Νέας Δομής το στρατηγείο της Λάρισας θα μετονομαστεί σε CΑΟC-4 και ότι η διοίκηση θα εναλλάσσεται κάθε χρόνο μεταξύ Τουρκίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Ελλάδος.

Αποφάσεις ελήφθησαν και συμφωνίες συνήφθησαν κατά την προ ημερών σύνοδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ του ΝΑΤΟ. Ωστόσο κάθε σχετική πληροφορία απεκρύβη. Χθες το επιτελείο επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με τον ισχυρισμό ότι «το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη» και παρουσιάζοντας ως επιτυχία το γεγονός ότι κατά την περίοδο που το CΑΟC-4 θα διοικείται από Τούρκο ο υποδιοικητής θα είναι Ελληνας, ενώ ταυτόχρονα θα είναι Ελληνας ο επιτελάρχης στο αεροπορικό στρατηγείο της Σμύρνης.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις η αρμόδια πολιτική εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κυρία Βάσω Παπανδρέου σημείωσε ότι «οι αποφάσεις που ελήφθησαν με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης,εν κρυπτώ,για την τοποθέτηση τούρκου διοικητή στο νατοϊκό αεροπορικό στρατηγείο Λάρισαςπροκαλούν έκπληξη και ερωτηματικά για τα εθνικά μας θέματα». Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε ότι η τοποθέτηση τούρκου διοικητή στο στρατηγείο της Λάρισας είναι «το φυσικό επακόλουθο της συμμετοχής της Ελλάδας στον δολοφονικό συνασπισμό, που υποστηρίζουν ένθερμα η ΝΔ και το ΠαΣοΚ».