Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr

Πόντιοι και Κεμάλ
Ο κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, καθηγητής χημικός, γράφει:

Στις 19 Μαΐου είναι η επέτειος της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, μετά την Αλωση της Κωνσταντινούπολης ο Πόντος παρέμενε η μόνη ελεύθερη ελληνική περιοχή ως το 1461, οπότε σκλαβώθηκε και αυτός στους Οθωμανούς. Ενώ οι Σουλτάνοι ακολούθησαν πολιτική που ελισσόταν από πολύ κακή ως και συνετή, οι Νεότουρκοι που κατέλαβαν την εξουσία το 1908 ήταν αποφασισμένοι να εξαφανίσουν όλα τα έθνη από την Τουρκία. Αρχικά οι διωγμοί γίνονται προσεγμένα. Μόλις όμως οι Τούρκοι τελείωσαν με την Γενοκτονία των Αρμενίων το 1916, και με την είσοδο της Ελλάδας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό των Συμμάχων, η κατάσταση στον Πόντο έγινε αφόρητη. Η κορύφωση του δράματος των Ποντίων έγινε την περίοδο της μικρασιατικής εκστρατείας όταν επικράτησε στην Τουρκία ο Κεμάλ (1919-1923). Τριακόσιες πενήντα τρεις χιλιάδες (353.000) Ελληνες του Πόντου θανατώθηκαν και οι υπόλοιποι διασκορπίστηκαν σε Ρωσία και Ελλάδα. Οι τουρκικές κυβερνήσεις δίνουν πολλά χρήματα σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και αλλού, για να μην αναφέρονται στα μαθήματά και στα βιβλία τους τίποτε για τις γενοκτονίες. Τόλμησαν μερικοί πληρωμένοι καθηγητές να ισχυριστούν ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τις γενοκτονίες, και ας γνωρίζουν ότι μόνο οι αναφορές των προξενείων στην Τουρκία προς τις κυβερνήσεις τους, στις οποίες περιγράφονται λεπτομερώς οι γενοκτονίες, είναι 9.000!

Πάγκαλος και ΚΚΕ
Ο κ. Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, από τη Νέα Ερυθραία της Αττικής, γράφει:

Ο εκπρόσωπος της δημαγωγικής σοσιαλδημοκρατίας Θ. Πάγκαλος μεταξύ πολλών άλλων αντικομμουνιστικών είπε: «Το ΚΚΕ είναι συνιδρυτής του “Γερμανού”…». Ντροπή του! Του απαντώ: Το σίγουρο είναι ότι το ΚΚΕ θα γίνει συνιδρυτής της Λαϊκής Εξουσίας, για ένα καλύτερο αύριο- από το χειρότερο σήμερα- της Ελλάδας. Για την εύπορη ζωή (δωρεάν υγεία, παιδεία και άλλα κοινωνικά δικαιώματα) του λαού μας. Και ο ηγέτης του αντικομμουνισμού κατέληξε: Το πρόγραμμά τους είναι να ξαναφτιάξουνε Σοβιετική Ενωση στην Ελλάδα, αυτό δεν είναι εξωφρενικό;». Αίσχος, αίσχος, αίσχος! Απαντώ: Εξωφρενικό είναι να υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ο πλούσιος να γίνεται πλουσιότερος και ο φτωχός φτωχότερος. Εξωφρενικό είναι να υπάρχει ανεργία και δουλειά-αγγαρεία.

Ψηφοδέλτια και δένδρα
Ο κ. Νίκος Μοσχοφίδης γράφει:

Η σπατάλη χαρτιού ασκεί υπερβολικές πιέσεις στα οικοσυστήματα και στα δάση. Στην ψηφοφορία επιλέγεται μόνο ένα ψηφοδέλτιο και τα υπόλοιπα πηγαίνουν στον κάδο απορριμμάτων. Τα ψηφοδέλτια που προορίζονται για πέταμα αλλά είναι άθικτα μπορεί να συγκεντρώνονται σε ένα μαύρο κλειστό κουτί και περίπου κάθε 20 φορές να επαναχρησιμοποιούνται, με σκοπό τη μεγάλη μείωση της χρήσης χαρτιού στις ευρωεκλογές. Ετσι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εξασφαλίζεται η σωτηρία χιλιάδων δένδρων. Δεν τίθεται κανένα θέμα επάρκειας ψηφοδελτίων εφόσον θα γίνεται συνεχής ανανέωση από τα αχρησιμοποίητα και με το δεδομένο ότι για τα δύο μεγάλα κόμματα δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στη διαθέσιμη ποσότητά τους σε πρώτη φάση.

«Ηταν ελαφρά η αντιμετώπιση»
Η κυρία Μαρίνα Κουλουμούνδρα , διευθύντρια εκδόσεων της Χάρλεκιν Ελλάς Εκδοτική ΑΒΕΕ, γράφει:

Το άρθρο της κυρίας Αστερόπης Λαζαρίδου στην εφημερίδα σας (Κυριακή 10 Μαΐου 2009), με τίτλο «Ο θρίαμβος του ρομάντσου»- θα έπρεπε μάλλον να τιτλοφορείται «Ο θρίαμβος της προχειρότητας» -, δεν ήταν απλώς μια δυσάρεστη έκπληξη για την εταιρεία μας, Χάρλεκιν Ελλάς, εκδότη των Αρλεκιν στην Ελλάδα. Ηταν ένα δημοσίευμα γεμάτο ανακρίβειες που πλήττουν καίρια την εικόνα μας και επομένως χρήζει άμεσης απάντησης. Πώς μπορεί κάποιος να επιχειρεί να ασχοληθεί με την αμερικανική αγορά βιβλίου, αλλά να αγνοεί παντελώς τα της εγχώριας; Και πώς μπορεί τόσο επιπόλαια και αβασάνιστα να παραθέτει ως γεγονότα πλήρως ανυπόστατα πράγματα; Από πού συμπεραίνει η κυρία Λαζαρίδου ότι τα Αρλεκιν είναι «παλαίμαχα», «ανήκουν στο γραφικό παρελθόν μας», «στοιβάζονται πλέον στα παλαιοπωλεία της οδού Ιπποκράτους» και «είναι συνδεδεμένα με άλλες εποχές»; Οφείλουμε να την πληροφορήσουμε, και κατ΄ επέκταση τους αναγνώστες σας, ότι τα Αρλεκιν έχουν μια αδιάλειπτη παρουσία στην ελληνική αγορά εδώ και τρεις δεκαετίες (παρεμπιπτόντως, γιορτάζουν φέτος τα 30 τους χρόνια!), εκδίδονται 22 νέοι τίτλοι κάθε μήνα και οι πωλήσεις τους ξεπερνούν ετησίως τα 2.300.000 αντίτυπα. Η «ελαφρά» αντιμετώπιση των θεωρούμενων «ελαφρών» θεμάτων δεν μπορεί παρά να καταλήγει σε κακή δημοσιογραφία και παραπληροφόρηση. Είναι κρίμα που η συντάκτριά σας σαν άλλος Κολόμβος ανακάλυψε μόνο την Αμερική, γιατί στην πραγματικότητα εξίσου «δαιμόνιο» προκύπτει να είναι το αναγνωστικό κοινό και στην Ευρώπη, σε περίπου 100 χώρες του κόσμου συνολικά, όπου τα Αρλεκιν έχουν εξαιρετικά επιτυχημένη παρουσία. […] Οι ανυπόστατες αναφορές της κυρίας Λαζαρίδου για την πορεία και τη δραστηριότητα του εκδοτικού οίκου μας, είτε προέρχονται από άγνοια είτε όχι, δυσφημούν την εταιρεία μας.

Το πλήρες κείμενο της επιστολογράφου στο Ιντερνετ: www.tovima.gr «Πολιτισμός; Δημοκρατία;»
Η κυρία Δήμητρα Κρίσιλια, από το Χαλάνδρι της Αθήνας, γράφει:

Πολιτισμός δεν είναι να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας το 18% των ηλικιωμένων, πολιτισμός δεν είναι να ρίχνουν τα ΜΑΤ δακρυγόνα σε ειρηνικούς διαδηλωτές. Πολιτισμός δεν είναι να αποδεικνύονται όλοι οι πολιτικοί της χώρας σκάρτοι. Πολιτισμός δεν είναι να καταπατώνται συστηματικά τα δικαιώματά σου, να κακοποιούνται γυναίκες και παιδιά, να κλείνεις τα μάτια στο έγκλημα. Πολιτισμός δεν είναι η εξουσία της μετριότητας, δεν είναι οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, να είσαι αναγκασμένος να κάνεις δύο δουλειές για να επιβιώσεις, να μην έχεις χρόνο και κουράγιο να παίξεις με τα παιδιά σου. Πολιτισμός δεν είναι η παιδεία ως έχει, η παραχάραξη της Ιστορίας, να μετριούνται τα πάντα σε χρήμα. Πολιτισμός δεν είναι η κατ΄ επίφαση δημοκρατία.

«Αίθουσες κλειστές από το Πάσχα»
Ο κ. Κώστας Φ. Μαραγιάννης , φιλόλογος, δημοτικός σύμβουλος Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας, γράφει:

Μετά το Πάσχα οι αίθουσες της Γ΄ Λυκείου είναι κλειστές και σκοτεινές αφού κανένας δεν παρακολουθεί τα μαθήματα και ίσως δύο- τρεις μαθητές περιφέρονται στην αυλή για να δηλώσουν την παρουσία τους, καθώς το όριο των απουσιών τους δεν τους επιτρέπει να βρίσκονται εκτός σχολείου. Κλειστό το λύκειο λόγω αμφιβολίας και αμφισβήτησης για την αποτελεσματικότητά του στο «σερβίρισμα» των έτοιμων και τυποποιημένων γνώσεων που απαιτούν οι Πανελλαδικές, σε σύγκριση με τα φροντιστήρια που δουλεύουν νυχθημερόν. Αμφιβάλλουν μαθητές και γονείς για την αξιοπιστία του δημόσιου σχολείου και προχωρούν εμπράκτως στην κατάργησή του αφού οι ίδιοι οι γονείς, με περισσή ειλικρίνεια, δηλώνουν ότι δεν θα έρθει το παιδί τους στο σχολείο γιατί χάνει χρόνο από το διάβασμά του! Δηλαδή, με ωμό τρόπο, ομολογούν ότι το σχολείο είναι το εμπόδιο στη γνώση των παιδιών τους και δεν το θέλουν, δεν το χρειάζονται. Και οι διδάσκοντες στη Γ΄ Λυκείου περιφέρονται και αυτοί στον χώρο του σχολείου συμπληρώνοντας τα απουσιολόγια με τα ονόματα των απόντων μαθητών, οι οποίοι στην πραγματικότητα για λίγο «πέρασαν» από το σχολείο και το αντιμετώπισαν ως «αναγκαίο κακό». Μοιράζουν δικαιολογητικά απουσιών, όπως μοίραζαν οι ιερωμένοι τα συγχωροχάρτια την εποχή του Μεσαίωνα, δίνοντάς τους το εισιτήριο για τον νέο Μεσαίωνα της απαιδευσίας, της εξειδίκευσης, της αποπνευματοποίησης, της αγραμματοσύνης και της απονέκρωσης κάθε προβληματισμού. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα ετοιμάζει τα υποψήφια θύματα του εμπορίου των ελπίδων.

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr