Σαρωτική νίκη εξασφάλισε ο κυβερνητικός κεντροαριστερός συνασπισμός με επικεφαλής το Κόμμα του Κογκρέσου. Με καταμετρημένο χθες το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων, το Κόμμα του Κογκρέσου συγκέντρωσε ποσοστό μεγαλύτερο του αναμενομένου και καλύτερο από αυτό των εκλογών του 2004, όχι όμως και αυτοδυναμία.

Σύμφωνα με το 70% επί του συνόλου των ψήφων, το τηλεοπτικό δίκτυο CΝΝ-ΙΒΝ έδινε στον συνασπισμό του οποίου ηγείται το κόμμα του σημερινού πρωθυπουργού Μανμόχαν Σινγκ 254 από τις συνολικά 543 έδρες του Κοινοβουλίου και τις 272 έδρες που εξασφαλίζουν αυτοδυναμία, με τη συμμαχία του αντιπολιτευόμενου ινδουιστικού εθνικιστικού κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα (ΒJΡ) να συγκεντρώνει, κατά τις εκτιμήσεις, μόλις 156 έδρες.

Την ήττα του κόμματός του παραδέχθηκαν λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων ηγετικά στελέχη του ΒJΡ, όπως ο Αρούν Τζαϊτλέι. « Αποδεχόμαστε το αποτέλεσμα » είπε προσθέτοντας: « Κάτι πήγε στραβά. Η επίδοσή μας δεν ήταν η αναμενόμενη ».

Χειρότερα από τα αναμενόμενα ήταν τα αποτελέσματα για το Τρίτο Μέτωπο, συμμαχία κομμουνιστικού κόμματος και τοπικών κομμάτων, το οποίο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεν ξεπερνά τις 80 έδρες. Αναμένονται διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Σύμφωνα με το Σύνταγμα η νέα Βουλή πρέπει να έχει συσταθεί ως τις 2 Ιουνίου.