ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΜΑΪΟΣ. Η απειρία του πακιστανικού στρατού και η απροθυμία της κυβέρνησης Ζαρντάρι να δεχθεί βοήθεια από τη Δύση πιθανόν να οδηγήσουν σε αποτυχία τις επιχειρήσεις κατά των Ταλιμπάν στο βορειοδυτικό τμήμα του Πακιστάν, αναφέρει αμερικανός ειδικός σε θέματα καταστολής εξεγέρσεων. Ο Ντέιβιντ Κιλκάλεν , σύμβουλος του στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους στο Ιράκ, προειδοποιεί ότι, καθώς οι μάχες μεταξύ των Ταλιμπάν και των πακιστανικών δυνάμεων μαίνονται στην κοιλάδα Σουάτ, το μέλλον της επιχείρησης φαίνεται «δυσοίωνο». «Ο πακιστανικός στρατός δεν έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει με επιτυχία τους αντάρτες» δήλωσε προσφάτως ο κ. Κιλκάλεν, ο οποίος θεωρείται ένας από τους βασικούς σχεδιαστές της επιτυχημένης στρατηγικής αποστολής επιπλέον στρατιωτών στο Ιράκ από τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Αυτό που επιχειρούν στην κοιλάδα Σουάτ είναι μια συμβατική επίθεση κατά της κύριας δύναμης των Ταλιμπάν… Χρειάζονται μια πιο εξειδικευμένη προσέγγιση και χρειάζονται εκπαίδευση και βοήθεια, την οποία μέχρι στιγμής αρνούνται».

Η κυβέρνηση Ομπάμα παρείχε την πλήρη υποστήριξή της στις πακιστανικές επιχειρήσεις στην κοιλάδα Σουάτ, γνωρίζοντας ότι η επιτυχημένη έκβασή τους είναι το κλειδί για τη σταθερότητα στην περιοχή. Ο κ. Κιλκάλεν όμως υποστηρίζει ότι ο πακιστανικός στρατός δεν θα καταφέρει να επιτύχει τον στόχο του και ότι αυτό θα θέσει σε κίνδυνο τη διεθνή αποστολή στο Αφγανιστάν, καθώς θα διακόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού του ΝΑΤΟ. «Ολα τα εφόδια που στέλνουμε στο Αφγανιστάν πρέπει να περάσουν μέσα από το Πακιστάν,με εξαίρεση μια μικρή ποσότητα που μεταφέρεται μέσω της αεροπορικής βάσης Μάνας» είπε ο κ. Κιλκάλεν, εξηγώντας ότι η κατάσταση στο Πακιστάν επηρεάζει άμεσα τη νατοϊκή αποστολή στο Αφγανιστάν. «Αν δεν προσέξουμε, μπορεί να οδηγηθούμε σε ένα Στάλινγκραντ στο Χίντου Κους» προσέθεσε ο κορυφαίος αμερικανός στρατηγιστής.

Ο πακιστανικός στρατός, συνέχισε ο κ. Κιλκάλεν, «θα κινηθεί στην κοιλάδα Σουάτ,θα πολεμήσει τους Ταλιμπάν,θα υπάρξουν μισό εκατομμύριο πρόσφυγες και τεράστια αποδιοργάνωση. Δεν είμαι βέβαιος ότι ύστερα από έξι μήνες, κοιτάζοντας πίσω σε αυτό, θα διαπιστώσουμε κάποια βελτίωση…Ελπίζω να δούμε κάτι διαφορετικό από αυτή την επιχείρηση,αλλά ακόμη δεν έχω πειστεί» συμπλήρωσε ο κ. Κιλκάλεν, υπογραμμίζοντας το αρνητικό ιστορικό του Πακιστάν στην αποδοχή βοήθειας από τη Δύση. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, οι αμερικανικές επιδρομές στις φυλετικές περιοχές του Πακιστάν που στόχο έχουν την Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν είναι επίσης ατελέσφορες. «Εχουν προσφέρει ένα αναμφισβήτητο πλεονέκτημα, καθώς έχουν διακόψει τις επιχειρήσεις της Αλ Κάιντα και έχουν καταστρέψει τους πυρήνες της οργάνωσης στο Πακιστάν. Αλλά έχουν ένα αρνητικό στρατηγικό αποτέλεσμα, αφού ενισχύουν τη μαχητικότητα των ανταρτών, κάτι που αυτή τη στιγμή συνιστά το μεγαλύτερο πρόβλημα του Πακιστάν» εξήγησε ο κ. Κιλκάλεν. Ο ίδιος επεσήμανε ότι το ποσοστό των επιτυχημένων αμερικανικών επιδρομών με τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη είναι «εξαιρετικά χαμηλό». Από το 2006 ως σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σκοτώσει 14 αρχηγούς της Αλ Κάιντα, αλλά οι αεροπορικές επιδρομές προκάλεσαν τον θάνατο περίπου 700 πολιτών. «Το ποσοστό επιτυχίας είναι 2%,ενώ το 98% είναι παράπλευρες απώλειες.Αυτό δεν είναι ηθικό» είπε.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Πακιστάν Ασίφ Αλί Ζαρντάρι δέχεται έντονες επικρίσεις από τη διεθνή κοινότητα, καθώς η απουσία του από τη χώρα- σε μια περίοδο όπου οι άγριες μάχες στην κοιλάδα Σουάτ προκάλεσαν τον μεγαλύτερο εκτοπισμό πληθυσμιακών ομάδων εδώ και 62 χρόνια- αντιμετωπίζεται ως κακή πολιτική κρίση. Ο κ. Ζαρντάρι επισκέφθηκε τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσιγκτον, προτού μεταβεί στη Βρετανία και στη Γαλλία. Και όλα αυτά τη στιγμή που η Υπατη Αρμοστία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον τεράστιο αριθμό προσφύγων που εγκαταλείπουν την περιοχή προκειμένου να γλιτώσουν από τα διασταυρούμενα πυρά του πακιστανικού στρατού και των ισλαμιστών ανταρτών. Διπλωμάτες στο Ισλαμαμπάντ υποστηρίζουν ότι η απουσία του κ. Ζαρντάρι από τη χώρα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο είναι χαρακτηριστική της γενικότερης στάσης που τηρεί το πολιτικό κατεστημένο του Πακιστάν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.