Ηταν το 59ο λεπτό του τελικού του Κυπέλλου Ισπανίας, την περασμένη Τετάρτη. Η Μπαρτσελόνα προηγείτο με 3-1 της Αθλέτικ Μπιλμπάο και ο αμυντικός της ομάδας της Βαρκελώνης Ντάνι Αλβες πηγαίνοντας να εκτελέσει ένα πλάγιο άουτ δέχεται ένα αντικείμενο στο κεφάλι. Οι οπαδοί της βασκικής ομάδας ξεσηκώνονται κατά του ανεγκέφαλου ομοϊδεάτη τους και, φωνάζοντας το σύνθημα «Fuera, fuera» (έξω, έξω) τον δείχνουν στις αρχές ασφαλείας που τον συλλαμβάνουν σε ελάχιστα λεπτά. Ο χούλιγκαν αποχωρεί από το γήπεδο αποδοκιμαζόμενος από τους οπαδούς της Αθλέτικ που έδωσαν ένα μοναδικό δείγμα αθλητικού πολιτισμού, όπως και μετά το τέλος του αγώνα όταν χειροκρότησαν τους νικητές (με 4-1) Καταλανούς αλλά και συνέχισαν να επευφημούν την ομάδα τους παρά τη βαριά ήττα.

Την ίδια στιγμή οι Καταλανοί Πουγιόλ και Τσάβι, αρχηγοί μάλιστα της Μπαρτσελόνα, έκαναν τον γύρο του θριάμβου κρατώντας βασκικές σημαίες. Αλλωστε Βάσκοι και Καταλανοί, που εκφράζουν τις πιο σκληρές αυτονομιστικές τάσεις στην Ισπανία, εμφανίστηκαν «ενωμένοι» και στα σφυρίγματά τους από τις κερκίδες, παρόντος του βασιλιά Χουάν Κάρλος, όταν ανακρούστηκε ο ισπανικός εθνικός ύμνος. Το γεγονός δεν μετέδωσε απευθείας η ισπανική τηλεόραση, αλλά μαγνητοσκοπημένο και λογοκριμένο, με αποτέλεσμα να αποπεμφθεί ο επικεφαλής του αθλητικού τμήματος της ΤVΕ. Τα παρατράγουδα αυτά βέβαια δεν θα μπορούσαν να αμαυρώσουν την εικόνα του αγώνα ως μιας σπουδαίας αθλητικής γιορτής, που τη χάρηκαν νικητές και ηττημένοι.

Με πρόσφατες τις μνήμες από τα οπαδικά- και όχι μόνο- αίσχη στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας μεταξύ Ολυμπιακού- ΑΕΚ, οι εικόνες που ήλθαν από το «Μεστάγια» της Βαλένθια όπου διεξήχθη ο τελικός του Copa del Rey ήταν καθαρτήριες για όσους αγαπούν το ποδόσφαιρο αλλά ταυτόχρονα προκαλούσαν μελαγχολία, συγκρινόμενες με τη δική μας μίζερη και άθλια ποδοσφαιρική πραγματικότητα.

Ωστόσο οι ασχήμιες στους ελληνικούς αθλητικούς χώρους δεν εκδηλώνονται μόνο στα ποδοσφαιρικά γήπεδα και υποδηλώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την έλλειψη παιδείας που χαρακτηρίζει την ελληνική αθλητική κοινωνία- παράγοντες, οπαδούς και, δυστυχώς, σε ορισμένες περιπτώσεις και αθλητές. Το τελευταίο παράδειγμα ήλθε από το βόλεϊ γυναικών. Στις επινίκιες φανέλες των παικτριών της ομάδας βόλεϊ του Παναθηναϊκού όταν σήκωσαν το τρόπαιο του πρωταθλήματος στον τρίτο νικηφόρο τελικό της Α1 με τον Ολυμπιακό εμφανίστηκε το σύνθημα «Τσο & Λο Θύρα 13». Για την πλειονότητα των φιλάθλων το εν λόγω σλόγκαν δεν είναι παρά… κορακίστικα. Οι επαΐοντες, όμως, γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα ελεεινό υβριστικό σύνθημα σεξιστικού περιεχομένου που ακούγεται από τα χουλιγκάνια της εν λόγω θύρας κατά του Ολυμπιακού.

Η υιοθέτηση ενός τέτοιου συνθήματος από τις παίκτριες του Παναθηναϊκού δεν αποτελεί «στιγμιαίο αδίκημα» αλλά μια απρεπή ενέργεια που αμαυρώνει την αθλητική καριέρα τους. Εντύπωση επιπλέον προκαλεί ότι τα θεσμικά όργανα του βόλεϊ δεν είχαν ασχοληθεί με αυτή τη δυσφημιστική για το άθλημα συμπεριφορά και μόνο μετά την ανακοίνωση-καταγγελία του Ολυμπιακού τη Δευτέρα 11 Μαΐου ο αθλητικός δικαστής ευαισθητοποιήθηκε να καλέσει σε απολογία τον Παναθηναϊκό και τις βολεϊμπολίστριές του…

Στα σχετικά πιο πρόσφατα κεφάλαια της μαύρης βίβλου του ελληνικού αθλητισμού περιλαμβάνονται ακόμη η επίθεση οπαδών του Παναθηναϊκού κατά των πολιστών του Ολυμπιακού στο κολυμβητήριο Χαλανδρίου, η χουλιγκανική συμπεριφορά οπαδών του Ηρακλή στο φάιναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ βόλεϊ ανδρών για την οποία ο Γηραιός κινδυνεύει με αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και η εισβολή χούλιγκαν της ΑΕΚ στον αγωνιστικό χώρο στο παιχνίδι μπάσκετ με τον Ολυμπιακό με αποτέλεσμα την εκκένωση του γηπέδου.

Και την ώρα που η χουλιγκανική βία και αλητεία παραμένει παρούσα και «κραταιά» στους ελληνικούς αθλητικούς χώρους, η πολιτική ηγεσία του Αθλητισμού προχώρησε σε μια κίνηση… αβρότητας απέναντί της. Με συνοπτικές διαδικασίες κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία με την οποία καταργείται το «ιδιώνυμο» για πράξεις βίας στους αθλητικούς χώρους που είχε θεσπιστεί το 2006. Γιατί όμως; Η παρούσα αθλητική ηγεσία είναι άραγε ευχαριστημένη από τον αθλητικό πολιτισμό που επικρατεί στα ελληνικά γήπεδα;