Επιβλητική φυσιογνωμία, αγαπημένο παιδί δύο κυβερνητικών… αφεντάδων, έχει αφήσει το στίγμα του στο Πυροσβεστικό Σώμα και το «φάντασμά» του ωσεί παρόν- αν και συνταξιούχος πια – πλανάται ακόμη και σήμερα στους διαδρόμους του Αρχηγείου. Ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και μετέπειτα γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Π.Φούρλας, ο οποίος χρόνια πονοκεφάλιαζε μπροστά σε φυσικές καταστροφές και πολιτικές ισορροπίες, απέκτησε τελευταία άλλες σκοτούρες. Απέναντί του έχει τώρα την Αρχαιολογική Υπηρεσία, την Εισαγγελία Λαμίας και την Αστυνομία, που την περασμένη Τετάρτη τον αναζητούσε ματαίως επί ένα 24ωρο για να εκτελέσει το εις βάρος του ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε ο εισαγγελέας για παράνομη κατοχή αρχαίων αντικειμένων.

Ο… δράστης εμφανίστηκε τελικώς μία ημέρα μετά- για να αποφύγει, όπως παραδέχθηκε στους αστυνομικούς, τη βάσανο της αυτοφώρου συλλήψεως- στην Ασφάλεια Λαμίας αυτοβούλως, συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του. Υποστήριξε ότι τα προχριστιανικά αρχαία- τμήματα επιτύμβιας στήλης, κιονίσκου και λίθινου αγγείου- ήταν από δεκαετίες στην αυλή του σπιτιού του, στο Καπνοχώρι Φθιώτιδας και ουδέποτε τα είχε αξιολογήσει. Σκόπευε να τα χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή ως διακοσμητικά στοιχεία στον κήπο του σπιτιού.

Τα αρχαία αποτμήματα βρίσκονται πλέον προς εξέταση στην τοπική Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων στη Λαμία και μελετώνται, ενώ σε βάρος του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής, ο οποίος μετά την κατάθεσή του στην Αστυνομία αφέθηκε ελεύθερος, σχηματίζεται δικογραφία. Πάντως, ακόμη κι αν η ιστορία των αρχαίων αποδειχθεί στο τέλος «παρεξήγηση», δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο κ. Φούρλας βρίσκεται στο επίκεντρο αμφισβητήσεων. Ακόμη και όταν έφυγε από την Πυροσβεστική εχθροί και φίλοι τον υπολόγιζαν σαν να βρισκόταν στην υπηρεσία. «Ακόμη και σήμερα “λύνει και δένει”,καθώς ένας δικός του άνθρωπος έχει αναλάβει τη θέση του αρχηγού, ο αντιστράτηγος Αθ. Ι.Κοντοκώστας, με τον οποίο είναι φίλοι και συμπατριώτες,αλλά και παλαιοί συνεργάτες» λένε. Σημαντικός παράγοντας στον ρόλο που εξακολουθεί να διαδραματίζει ο κ. Φούρλας είναι η γνωριμία και φιλία του με τον διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Ρηγίλλης κ. Κ.Σταϊκούρα, ενώ πολύ καλές επαφές διατηρεί και με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλο από τότε που ήταν στη θέση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Μάλιστα, κάποιοι τον αποκαλούν «εξωτερικό συνεργάτη- σύμβουλο του υπουργού».

Ο γεννημένος τον Φεβρουάριο του 1948 στρατηγός της Πυροσβεστικής αν και γνωστό «γαλάζιο παιδί» κατάφερε να κερδίσει το 2000 την εμπιστοσύνη του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης επί κυβερνήσεως ΠαΣοΚ κ.Μιχ.Χρυσοχοΐδη και να επιλεγεί από το ΚΥΣΕΑ αρχηγός του Σώματος. Οπως λένε αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, «κυρίως επελέγη από την κυβέρνηση του ΠαΣοΚ για αρχηγός για επικοινωνιακούς λόγους,καθώς το πρόσωπό του το έμαθε όλη η Ελλάδα όταν ως περιφερειάρχης Αττικής έδινε μάχη στα συντρίμμια των σπιτιών που είχαν καταρρεύσει στον σεισμό του 1999». Η σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ του τότε υπουργού και του τότε αρχηγού του Σώματος ήταν πάρα πολύ καλή. Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν ο κ. Χρυσοχοΐδης αποχώρησε από το υπουργείο το 2003 ο κ. Φούρλας του απένειμε το παράσημο του Αστέρα της Αξίας και της Τιμής.

Στη συνέχεια, όταν κέρδισε τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία, αναβαθμίστηκε και πάλι και τοποθετήθηκε στη θέση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, προωθώντας παράλληλα για τη θέση του αρχηγού της Πυροσβεστικής έναν άνθρωπο που θα μπορούσε να τον ελέγχει απόλυτα, τον κ. Χρ.Σμέτη , αντί του «φαβορί» που ήταν ο κ. Α. Κόης. Τότε έκαναν την εμφάνισή τους τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα στις τάξεις των αξιωματικών μέσα στο Σώμα. Εκείνοι που ήταν φίλα προσκείμενοι στον Φούρλα, οι επονομαζόμενοι ως «φουρλικοί», και εκείνοι που ήταν οι «άνθρωποι» του Κόη, οι «κοϊκοί». Μάλιστα, στις πρώτες κρίσεις που έγιναν όταν ο κ. Κόης ανέλαβε την ηγεσία της Πυροσβεστικής ακούστηκαν φωνές για «αποφουρλοποίηση» του Σώματος.