Παρά τη δραματική συρρίκνωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης αλλά και των επί μέρους χωρών, όπως η Γερμανία, που ήρθε να προστεθεί στην αύξηση της ανεργίας των ΗΠΑ και την επικείμενη ανακοίνωση του εκεί ΑΕΠ, οι χρηματιστηριακοί δείκτες εμφάνιζαν θετικές διαθέσεις ως το μεσημέρι της Παρασκευής στην Ευρώπη.

Δεδομένου ότι για τις περισσότερες διεθνείς αγορές προηγήθηκε η βίαιη διόρθωση της Τρίτης, που αφομοιώθηκε ομαλά με ενδείξεις ανάκαμψης την Πέμπτη, οι επενδυτές προτίμησαν και αυτή τη φορά να αγνοήσουν τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία και να επενδύσουν στην προσδοκία εξόδου από την ύφεση θεωρώντας ότι τώρα οι οικονομίες αγγίζουν τον «πυθμένα» της κρίσης. Ως μηχανισμός προεξόφλησης των μελλοντικών εξελίξεων, τα χρηματιστήρια με την ανοδική τους αντίδραση υποδεικνύουν στην παρούσα φάση ότι η επιδείνωση των οικονομικών στοιχείων εξαντλείται, όπως συνέβη και με την αντίστοιχη υποχώρηση των χρηματιστηρίων από το φθινόπωρο του 2007, όπου οι παρενέργειες της πιστωτικής κρίσης άγγιξαν την πραγματική οικονομία έναν χρόνο αργότερα, με ορόσημο την πτώχευση της Lehman Βrothers στα μέσα Σεπτεμβρίου 2009. Οπως στο προαναφερθέν χρονικό διάστημα της κρίσης οι χρηματιστηριακοί δείκτες εμφάνιζαν αποσπασματικές ανακάμψεις στο πλαίσιο της μακροχρόνιας πτωτικής τάσης, έτσι και τώρα η ανάκαμψη των κεφαλαιαγορών δεν μπορεί να είναι γραμμική και απαλλαγμένη αμφισβητήσεων της βιωσιμότητάς της που θα εκδηλώνονται ως διορθώσεις (μικρής ή μεγαλύτερης διάρκειας, μικρού ή μεγάλου βάθους), οι οποίες όμως θα εντάσσονται στη μακροχρόνια θετική τάση των δεικτών.

Το ράλι συμπλήρωσε ήδη δύο μήνες και, ανεξάρτητα από τις όποιες τεχνικές ή και θεμελιώδεις παραμέτρους, την επάνοδο ή όχι της εμπιστοσύνης στις μετοχές, αυτό που άλλαξε στην ουσία είναι ότι οι επενδυτές επανέκτησαν τη διάθεσή τους για ανάληψη ρίσκου, στοιχείο σημαντικό πριν από τη διάχυση της αισιοδοξίας και την αποκατάσταση της θετικής ψυχολογίας στις αγορές.

Οταν στην καθημερινή «ατζέντα» των διεθνών αγορών η έκφραση «πιστωτική κρίση» (credit crunch) έχει ήδη αντικατασταθεί από τη φράση «ενδείξεις ανάκαμψης» (green shoots) και η διαφωνία των αναλυτών περιορίζεται στο σχήμα που θα έχει η ανάκαμψη, οι επενδυτές απλώς περιμένουν η πάροδος του χρόνου να επαληθεύσει με τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία τις προσδοκίες τους, όπως τις προεξοφλούν ήδη στα ταμπλό. Του λόγου το ασφαλές επιβεβαιώνει η ανάλυση της JΡ Μorgan από τον κ. Jan Loyes που υποστηρίζει ότι η βελτίωση στην παγκόσμια οικονομία θα είναι σχήματος V και όχι L (όπως της Ιαπωνίας τη δεκαετία του ΄90) καθώς θα είναι συμμετρική της πτώσης.

Πιο συγκρατημένη είναι η εκτίμηση της Credit Suisse, που βλέπει ότι η κρίση θα σχηματίσει «διπλό πυθμένα» στην παγκόσμια οικονομία, η ανάκαμψη της οποίας θα πάρει σχήμα W. Ο διεθνής οίκος αποκλείει την ανάκαμψη τύπου V εκτιμώντας ότι οι ρυθμοί ανάκαμψης δεν θα επανακτήσουν σύντομα τις προηγούμενες ταχύτητες καθώς στις οικονομίες του G4 υπάρχει ακόμη υπερβάλλουσα μόχλευση (επιχειρήσεις, νοικοκυριά, Δημόσιο) της τάξεως των 7 τρισ. δολαρίων.

GΟLDΜΑΝ SΑCΗS
Θετική έκθεση για τράπεζες
Την πρώτη της ανοδική αναθεώρηση για τις προοπτικές του κλάδου των τραπεζών στην Ευρώπη εξέδωσε ύστερα από δύο χρόνια η Goldman Sachs. Στη σχετική έκθεση ο διεθνής οίκος συμπεριλαμβάνει οκτώ ελληνικές εισηγμένες, για τις οποίες αναβάθμισε τις τιμές-στόχους, αλλά διατήρησε αμετάβλητες τις συστάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, για την Εθνική Τράπεζα η Goldman Sachs ανέβασε την τιμή-στόχο στα 17,5 ευρώ από 14 ευρώ προηγουμένως συνοδεύοντας τη μετοχή με σύσταση «neutral».

Την ίδια σύσταση «neutral» δίνει ο διεθνής οίκος και για τις ακόλουθες πέντε μετοχές: για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ανέβασε την τιμή-στόχο στα 5 ευρώ από 4,3 ευρώ, για την Αlpha Βank η νέα τιμή-στόχος τέθηκε στα 8,9 ευρώ από 5,6 ευρώ νωρίτερα, για την Τράπεζα Κύπρου η νέα τιμή-στόχος ανέβηκε στα 3,6 ευρώ από 2,6 ευρώ και για τη Μarfin Ρopular Βank στα 2,3 ευρώ από 1,8 ευρώ προγενέστερα, ενώ το μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου από την προηγούμενη τιμή-στόχο των 4,80 ευρώ έδωσε στη μετοχή της ΕFG Εurobank με νέα τιμή-στόχο στα 8,5 ευρώ.

Για δύο τραπεζικούς τίτλους της εγχώριας αγοράς η Goldman Sachs συνιστά «πώληση» και συγκεκριμένα για την Τράπεζα Πειραιώς και για την ΑΤΕ Βank, μολονότι ανέβασε τις νέες τιμέςστόχους στα 5,9 ευρώ και στο 1,1 ευρώ αντίστοιχα, τις οποίες όμως ήδη υπερκάλυψαν στην αρχή της εβδομάδας και οι δύο μετοχές.

ΗΜΕΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
Αμεση η ανάγκη επενδύσεων
Στην παρουσίαση των τριών ομάδων σπουδαστών που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στον τελικό του Ιmagine Cup 2009, τον Ιούλιο στο Κάιρο, καθώς και στην ανταλλαγή απόψεων μεταξύ εκπροσώπων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα όσον αφορά την ανάγκη επένδυσης στην καινοτομία, θα είναι αφιερωμένη η εκδήλωση «Ημέρα Καινοτομίας» της Μicrosoft Ελλάς που πραγματοποιείται αύριο στο Κέντρο Καινοτομίας της Μicrosoft.

Η πρωτοβουλία αυτή τελεί υπό την αιγίδα του προγράμματος «Ψηφιακή Ελλάδα» της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με χορηγούς επικοινωνίας την εφημερίδα «Το Βήμα» και τη διαδικτυακή πύλη in.gr. Η «Ημέρα Καινοτομίας» εφέτος είναι επικεντρωμένη στη διερεύνηση της δυνατότητας αναβάθμισης της ποιότητας της εκπαίδευσης μέσω της υιοθέτησης καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας.

Στη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα με θέμα «Η Καινοτομία στην εκπαίδευση», οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν για τις προοπτικές ανανέωσης και αναβάθμισης του διδακτικού έργου μέσω της επένδυσης στην τεχνολογία. Ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Α.Σπηλιωτόπουλος και η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου , βουλευτής του ΠαΣοΚ, θα βραβεύσουν τις τρεις νικήτριες ομάδες του εγχώριου τελικού του Ιmagine Cup 2009. Στον έβδομο χρόνο διεξαγωγής του, ο διαγωνισμός Ιmagine Cup εφέτος έχει θέμα την κατάθεση προτάσεων προς την επίλυση ενός από τους οκτώ Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, όπως αυτοί έχουν καθοριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Στην εφετινή εκδήλωση έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 300.000 φοιτητές από 100 διαφορετικές χώρες.