ΤΙ ΣΧΕΣΗέχει ο Νespresso με την πυρηνική ενέργεια; Καμία, θα απαντήσετε, αλλά για την Ανν Λοβερζόν η σχέση τους είναι μεγάλη. Η πιο ισχυρή γυναίκα της Γαλλίας- σύμφωνα με το «Forbes» βρίσκεται στην 9η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, πιο ψηλά και από την υπουργό Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ- πιστεύει ότι κάνει τη δουλειά της με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και η Νestl με τη Νespresso. Μηχανές και ατομικές μερίδες καφέ εσπρέσο πουλάει η μία, πυρηνικούς αντιδραστήρες και πρώτη ύλη για τη λειτουργία τους, δηλαδή ουράνιο, η δεύτερη. Δύο σε ένα δηλαδή. Το μοντέλο της Νestl για τη διανομή του καφέ και της τεχνογνωσίας
της χαίρει παγκόσμιας αναγνώρισης. Το ίδιο συμβαίνει και με την Αreva, την κρατική εταιρεία πυρηνικής τεχνολογίας που διοικεί εδώ και δέκα χρόνια η κυρία Λοβερζόν και που πουλάει πακέτο αντιδραστήρες και ουράνιο. Η εταιρεία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο στον τομέα της και η κλιματική αλλαγή,χάρη στην οποία επαναπροσδιορίζονται οι ενεργειακές προτεραιότητες όλων των κυβερνήσεων, επαναφέρει στο προσκήνιο τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς. Η Αreva πουλάει πυρηνική γνώση και με την κυρία Λοβερζόν το κάνει εξαιρετικά καλά τα τελευταία χρόνια, πράγμα που φαίνεται και στα αποτελέσματα της εταιρείας. Μόνο που η εταιρεία είναι κρατική- και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα…

Η Λιλιάν Μπετανκούρ της L΄Οr al είναι η πλουσιότερη γυναίκα της Γαλλίας, η Κριστίν Λαγκάρντ η ισχυρότερη πολιτικός της χώρας, αλλά, αν πάμε στη «γενική κατηγορία», συναντάμε την Ανν Λοβερζόν , τη διευθύνουσα σύμβουλο της Αreva, μιας εταιρείας που απασχολεί περισσότερους από 75.000 εργαζομένους και που πέρυσι πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 13,1 δισ. ευρώ. Η Αreva προέκυψε το 2001 από τη συγχώνευση τριών γαλλικών εταιρειών από τον χώρο της ενέργειας και της πυρηνικής τεχνολογίας: της Framatome (πυρηνικοί αντιδραστήρες), της Cogema (πυρηνικά καύσιμα) και της CΕΑ Ιndustries. Εκτοτε εκτοξεύθηκε στην πρώτη θέση παγκοσμίως, ενισχύοντας σημαντικά το προφίλ της Γαλλίας ως οικονομικής δύναμης με παγκόσμια εμβέλεια. Η κυρία Λοβερζόν, γεννημένη στην Ντιζόν το 1959, παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών, είναι φυσικός και απόφοιτος δύο εκ των λεγόμενων «μεγάλων σχολών» της ανώτερης γαλλικής εκπαίδευσης: της Εcole Νormale Sup rieure και της Εcole des Μines. Ξεκίνησε την καριέρα της από τη βιομηχανία (Usinor) και τo 1984 πήγε στην Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας (CΕΑ), αλλά έγινε περισσότερο γνωστή το 1991, όταν ο τότε πρόεδρος Μιτεράν την έκανε σύμβουλό του στο Μέγαρο των Ηλυσίων και σύνδεσμό του στην ομάδα των επτά πλουσιότερων κρατών (G7). Με την αλλαγή προέδρου ξαναγύρισε στον ιδιωτικό τομέα (Lazard Fréres και Αlcatel Τelecom) και από το 1999 συνέδεσε την καριέρα της με τη δημιουργία της Αreva. Η καρέκλα της κυρίας Λοβερζόν τρίζει τον τελευταίο καιρό, αν δώσουμε βάση σε όσα γράφει ο γαλλικός και ο διεθνής οικονομικός Τύπος. Κανονικά δεν θα έπρεπε να συμβαίνει κάτι τέτοιο, αφού τα αποτελέσματα του 2008 ήταν πολύ καλά και το πρώτο τρίμηνο του 2009 πολύ ενθαρρυντικό, παρά τη γενική κρίση που έχει πλήξει όλες τις εταιρείες- ακόμη και τις πιο μεγάλες. Τι συμβαίνει λοιπόν; Η κυρία Λοβερζόν βρίσκεται στη θέση της επικεφαλής της Αreva εδώ και δέκα χρόνια – τον ερχόμενο μήνα κλείνει τη δεκαετία – και πολλοί πιστεύουν ότι τόσα χρόνια στην ίδια θέση είναι πολλά για ένα τοπ στέλεχος- όσο επιτυχημένο και αν είναι αυτό. Αν και η ίδια εμφανίζεται απολιτική και φροντίζει να τηρεί τις αποστάσεις, οι αντίπαλοί της δεν ξεχνούν ούτε ότι διετέλεσε στενή συνεργάτις του μακαρίτη Φρανσουά Μιτεράν ούτε ότι ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν είναι αυτός που την προώθησε στην Αreva. Επομένως δεν έχει θέση στο σύστημα διακυβέρνησης Σαρκοζί.

Αυτή είναι η μία- η απλοϊκή- πλευρά του νομίσματος. Η άλλη άποψη χρεώνει στην κυρία Λοβερζόν λάθη και μια υποψία αλαζονείας, που δικαιολογείται εν μέρει από τη θέση της εταιρείας στο παγκόσμιο στερέωμα. Μια σειρά στραβοπατήματα τον τελευταίο καιρό επιδείνωσαν τη θέση της. Πρώτον, η απόφαση της Siemens να αποχωρήσει από τη μετοχική σύνθεση της εταιρείας που κατασκευάζει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Αreva. Δεύτερον, η υπέρβαση του κόστους κατασκευής ενός νέου πυρηνικού αντιδραστήρα στη Φινλανδία και οι καθυστερήσεις που παρουσιάζονται ως προς την έναρξη της λειτουργίας του.

Πίσω όμως από αυτά τα προβλήματα βρίσκεται μια γενικότερη διαφωνία μεταξύ της κυρίας Λοβερζόν και της κυβέρνησης για τον τρόπο χρηματοδότησης των νέων επενδυτικών σχεδίων της εταιρείας, ύψους 3 δισ. ευρώ, με τα οποία θα μπορέσει να ικανοποιήσει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες της αγοράς για νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Εκείνη θα ήθελε να γίνει αυτό με τη συνήθη μέθοδο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου τής κατά 91% κρατικής εταιρείας. Κάποιοι άλλοι όμως θα ήθελαν να δουν την Αreva να συγχωνεύεται με μιαν άλλη μεγάλη γαλλική εταιρεία, την Αlstom, που κατασκευάζει μεταξύ άλλων και τουρμπίνες για ενεργειακά συστήματα. Ο Νικολά Σαρκοζί όταν ήταν υπουργός Οικονομικών είχε ταχθεί δημοσίως υπέρ αυτού του σχεδίου, αλλά υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα: εκ των μεγαλομετόχων της Αlstom είναι ο φίλος του Μαρτέν Μπουίγκ (ένας από τους πιο γνωστούς «διαπλεκόμενους» της Γαλλίας) και θεωρείται βέβαιον ότι θα ξεσπάσει πολιτική αναταραχή αν προχωρήσει αυτό το σχέδιο, που θα ευνοήσει σκανδαλωδώς τον καλό φίλο του γάλλου προέδρου. Επομένως, η κυβέρνηση έχει κάνει κράτει σε αυτό το σημείο και πριν από λίγες ημέρες βρήκε μια μέση λύση: τοποθέτησε τον Ζαν-Σιρίλ Σπινετά της Αir France στη θέση του προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της Αreva. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Αir France-ΚLΜ θεωρείται έμπιστο πρόσωπο του Μεγάρου των Ηλυσίων- ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για το μέλλον της κυρίας Λοβερζόν.

Μιλώντας στον «Μonde», η κυρία Λοβερζόν δείχνει να αγνοεί όλα όσα λέγονται και γράφονται για την ίδια και για τη θέση της και τονίζει ότι την εταιρεία της δεν την έχει αγγίξει η κρίση. Το βασίζει αυτό στα στοιχεία που δείχνουν ότι η ζήτηση για πυρηνικούς αντιδραστήρες από τις λεγόμενες αναπτυσσόμενες χώρες θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια (η Κίνα, για παράδειγμα, έχει εξαγγείλει διπλασιασμό των μονάδων της ως το 2020), ενώ στον ανεπτυγμένο κόσμο η ανάγκη για ανανέωση του εξοπλισμού στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας (η Αreva δραστηριοποιείται και σε αυτόν τον τομέα) θα της εξασφαλίσει νέες παραγγελίες. Αναφέρει επίσης τη δραστηριοποίησή της στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως μία ακόμη απόδειξη της σωστής πορείας της.