O εφιάλτης των άδειων ταμείων έχει καταλάβει τηνκυβέρνηση, καθώς στο τέλος Απριλίου- σε τέσσερις μόλις μήνες- το ταμειακό έλλειμμα ξεπέρασε τα 11 δισ. ευρώ!

Η οδυνηρή αυτή εξέλιξη, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κατάρρευση των φορολογικών εσόδων λόγω της απότομης επιβράδυνσης της οικονομίας στο 0,3% το πρώτο τρίμηνο, αλλά και του εισπρακτικού μηχανισμού, υποχρεώνει τον υπουργό Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου:

1 Στην αναθεώρηση των στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας και του προϋπολογισμού.

2 Στη λήψη εισπρακτικών μέτρων αμέσως μετά τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου, καθώς ο προϋπολογισμός προέβλεπε ότι το έλλειμμα θα συγκρατηθεί στα 10 δισ. ευρώ καθ΄ όλο το έτος.

Οπως λένε οικονομικοί κύκλοι, «στις 8 Ιουνίου θα αποκαλυφθεί η πραγματική εικόνα της οικονομίας» και αυτό θα αποτελέσει το έναυσμα για την επίσπευση των εθνικών εκλογών που θα λάβουν τον χαρακτήρα «δημοψηφίσματος για την οικονομία», καθώς η κατάσταση είναι δραματική. Ο κ. Παπαθανασίου προετοιμάζει ήδη το έδαφος για δυσάρεστες αποφάσεις λέγοντας «το 2009 και το 2010 θα είναι δύσκολα χρόνια», ενώ ο γενικός γραμματέας της Στατιστικής κ. Εμμ. Κοντοπυράκης προετοιμάζει τη νέα αναθεώρηση του ΑΕΠ.

Δεδομένου ότι στη διάρκεια του (προεκλογικού) Μαΐου το Δημόσιο θα καταβάλει μεγάλες εισοδηματικές ενισχύσεις προς τους αγρότες και τα ασθενέστερα στρώματα, το ταμειακό έλλειμμα αναμένεται να επιβαρυνθεί κι άλλο.

Οδηγό για τις αποφάσεις αποτελούν τόσο οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που θα παραδοθεί την ερχόμενη Τρίτη στον υπουργό Οικονομίας. Από τη στάση των εκπροσώπων του ΔΝΤ κατά τον ετήσιο έλεγχο της οικονομίας προκύπτει ότι οι συστάσεις θα είναι σκληρές, καθώς τα ελλείμματα αυξάνονται ανεξέλεγκτα και συνδέονται άμεσα με τους εκλογικούς κύκλους (περιορίζονται στην αρχή και ξεφεύγουν όταν φθάνουμε στις κάλπες) και οι διαρθρωτικές αλλαγές που υπόσχονται την τελευταία δεκαετία όλες οι κυβερνήσεις έχουν μείνει γράμμα κενό.

Ο λογαριασμός, κατά το ΔΝΤ, είναι βαρύς και αποτυπώνεται στο δημόσιο χρέος, το οποίο θα υπερβεί ως το τέλος του έτους τα 280 δισ. ευρώ και θα ξεπεράσει αισθητά το 100% του ΑΕΠ.