Χρειάστηκε να τον πιάσει στο στόμα του ο Π. Ψωμιάδης για να γίνει γνωστός στο πανελλήνιο. Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, επικεφαλής των Οικολόγων- Πράσινων, είχε προτείνει τον Φεβρουάριο 2007 στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης «να τιμηθεί ο Κεμάλ Ατατούρκ επειδή είναι παιδί της πόλης». Τα μίντια ασχολήθηκαν μαζί του λόγω της αμφίσημης τοποθέτησής του για τον τούρκο ηγέτη. Από την τοποθέτηση αυτή προκύπτουν δύο συμπεράσματα: σκέφτεται διαφορετικά και είναι ικανός να προτείνει την ανεξιθρησκία στο Αγιον Ορος ή την απαγόρευση ανέγερσης νέων κτιρίων για μία δεκαετία. Το βέβαιον είναι ότι ο Τρεμόπουλος δεν έπεσε με αλεξίπτωτο στην πολιτική ζωή της χώρας. Συμμετείχε στο οικολογικό κίνημα από τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης, ως φοιτητής της Νομικής (τα μεταπτυχιακά του στις ΗΠΑ είχαν αντικείμενο την Κοινωνική Οικολογία). Από το 1981 έγινε δημοσιογράφος, διετέλεσε πρόεδρος της Ενωσης για την Ποιότητα της Ζωής και εξελέγη νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης το 1998. Αντιγράφουμε από το βιογραφικό του: «Εχει συμμετάσχει σε δεκάδες πρωτοβουλίες πολιτών που υπερασπίζονται τις αξίες της προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, της ειρήνης και της κοινωνικής αλληλεγγύης, των ανθρώπινων και πολιτικών δικαιωμάτων, της λαϊκής συμμετοχής και αυτενέργειας».

Παρά το γεγονός ότι οι Οικολόγοι- Πράσινοι έγιναν το καινούργιο κοσκινάκι των δημοσκοπήσεων και εσχάτως έχουν βρεθεί πολλοί προστάτες που δηλώνουν ότι είχαν διαγνώσει πρώτοι την επερχόμενη επιτυχία, τα πρόσωπα δεν είναι και τόσο γνωστά. Δεν κάνουν βέβαια και καμιά προσπάθεια προσωπικής προβολής: σε αφίσα για τις ευρωεκλογές βλέπουμε ως υποψηφίους τους χαρακτήρες του Μάπετ Σόου, με τον Μιχάλη Τρεμόπουλο να έχει ρόλο Κέρμιτ και τη Μαρία Βασιλάκου να εμφανίζεται ως Μις Πίγκι. Οι Οικολόγοι- Πράσινοι δεν έχουν κάποιον «αρχηγό» αλλά μια εξαμελή Εκτελεστική Γραμματεία, στην οποία δεν υπάρχουν θέσεις προέδρου ή γραμματέα. Από αυτό και μόνο καταλαβαίνετε πόσο κουβεντολόι πρέπει να πέφτει για τη λήψη μιας απόφασης: ο ζυγός αριθμός των μελών του ανωτάτου οργάνου υποχρεώνει μεγάλη συναίνεση.

Υπάρχουν πάντως διάφορα μυθεύματα που πρέπει να καταρριφθούν, σε σχέση με την παράταξη. Το κόμμα δεν ιδρύθηκε στη λέσχη μπριτζ της Φιλοθέης (αυτό το λένε λόγω του χόμπι της Κάτιας Λεμπέση, των εκδόσεων Κέδρος, που είναι μέλος της εξαμελούς γραμματείας), ούτε ήταν αργόσχολοι θαμώνες του εστιατορίου «Πρυτανείο» στο Κολωνάκι (απλά ο ιδιοκτήτης ως μέλος του κόμματος τους φιλοξενεί κάθε Πέμπτη). Επίσης οι πολιτικές προτάσεις τους δεν περιορίζονται στην καλλιέργεια βιολογικής ντομάτας. Εχουν άποψη και για το Κυπριακό (τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης διζωνικής ομοσπονδίας των δύο κοινοτήτων) και για τα Σκόπια (ενδεχόμενο σύνδεσης της FΥRΟΜ με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την εξυπηρέτηση ελληνικών συμφερόντων) και για την οικονομία (εφαρμογή του Green Νew Deal στα ελληνικά δεδομένα, ώστε όλη η οικονομία να προσαρμοστεί στην πράσινη πολιτική, στην αναβάθμιση της καθημερινότητας).

Οι πολίτες που έχουν εμπλακεί στους ΟικολόγουςΠράσινους έχουν πολιτική καταγωγή από τοπικές ομάδες που συγκροτήθηκαν στην επικράτεια για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων. Επίσης κατάγονται από ομάδες που καταπιάνονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προστασία των καταναλωτών, την πράσινη οικονομία και τεχνολογία. Για να το πούμε και διαφορετικά: οι Πράσινοι είναι σαν τον ΣΥΡΙΖΑ, μόνο που δεν τρώνε τα μουστάκια τους, δεν τσακώνονται για την καρέκλα, ούτε για τη σειρά στο ευρωψηφοδέλτιο. Προς το παρόν είναι μικρός ο σχηματισμός τους, κάτι που επιτρέπει την άμεση δημοκρατία: τα μέλη ψηφίζουν απευθείας και ανάλογα με τους σταυρούς οι υποψήφιοι παίρνουν θέση στην ευρωλίστα. Απλούστατο.

Παρά τις ευνοϊκές προβλέψεις υπάρχει για τους Οικολόγους- Πράσινους ένας μεγάλος κίνδυνος: η σύγχυση. Υπάρχουν δύο ακόμη υποψήφιες παρατάξεις με την οικολογία ως επωνυμία τους. Οι Ελληνες Οικολόγοι του Δημοσθένη Βεργή, τον οποίο θυμόσαστε πιθανώς γδυτό, καθώς είχε ανεμίσει το μόριό του χάριν διαφημιστικής εκστρατείας. Οι Οικολόγοι Ελλάδας είναι επίσης άλλοι και όχι αυτοί που καταγράφονται ως το νέο δυνατό εναλλακτικό σχήμα. Αν λοιπόν αποφασίσετε να ρίξετε τους Οικολόγους που ανήκουν στο ευρωπαϊκό δίκτυο Πράσινων, προσοχή στην επωνυμία, γιατί κυκλοφορούν απομιμήσεις.