Η κυβέρνηση πουλάει τα ασημικά ενώ ο ταμίας του κράτους, ο υφυπουργός Οικονομικών Αντ. Μπέζας, βγαίνει στους δρόμους για να βρει λύση για τα άδεια ταμεία. Το πρώτο τρίμηνο το ταμειακό έλλειμμα του Δημοσίου ανήλθε σε 7,4 δισ. ευρώ(!), γεγονός που οφείλεται στην κατάρρευση των εσόδων.

Μετά τους φοροτροχονόμους που ξεκίνησαν τους ελέγχους στα πολυτελή ΙΧ σε όλη την Ελλάδα η κυβέρνηση αλλάζει το σύστημα των αποδείξεων λιανικής πώλησης που πρέπει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι για να τύχουν έκπτωσης δαπανών από το φορολογητέο εισόδημα. Ως σήμερα μπορούμε να συγκεντρώνουμε αποδείξεις από εστιατόρια, κομμωτήρια, τιμολόγια από δεξιώσεις κ.λπ. και τώρα σκέφτεται να επεκτείνει το μέτρο και για τις αποδείξεις από συνεργεία και καταστήματα πώλησης ανταλλακτικών αυτοκινήτων.

Ο κ. Μπέζας ψάχνει κίνητρα για να συγκεντρώνουν οι πολίτες τις αποδείξεις φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να ρίξει στο τραπέζι την ιδέα οι αποδείξεις από τις οποιεσδήποτε αγορές να… κληρώνουν μαζί με το λαϊκό λαχείο. Και όποιος πιάσει τα δύο τελευταία νούμερα να πηγαίνει στην Εφορία και να εισπράττει τα λεφτά που ξόδεψε, πίσω!

Τι άλλο θα ακουστεί. Η ιδέα που προκάλεσε γέλια διαψεύσθηκε επισήμως, αλλά κανείς δεν γνωρίζει πού θα καταλήξει το υπουργείο Οικονομικών για να αντιμετωπίσει την ένδεια.

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε και το μέτρο ελέγχων στα πολυτελή ΙΧ από συνεργεία της υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων και τις διασταυρώσεις που θα γίνονται επί τόπου από την ΥΠΕΕ για την πληρωμή εκτός των τελών κυκλοφορίας, φόρων, ασφαλιστικών εισφορών, ακόμη και φόρων εισοδημάτων.

Μάλιστα το μέτρο έρχεται σε προφανή αντίφαση με την τελευταία απόφαση για τη μείωση των τελών ταξινόμησης κατά 50% κατ΄ ουσίαν μόνο των πολυτελών ΙΧ.

Ο θεσπρωτός υφυπουργός που κρατά χαμηλούς τόνους έχει στην κυριολεξία χάσει τον ύπνο του γιατί ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης της κατάρρευσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού έχει πέσει στους ώμους του δεδομένου ότι βρίσκεται στο ίδιο πόστο επί σειρά ετών (μετά την απομάκρυνση του θεσσαλονικιού βουλευτή κ. Αδ. Ρεγκούζα ) και τα φορολογικά έσοδα φθίνουν χρόνο με τον χρόνο.