«Μουσεία και πολιτιστικός τουρισμός» είναι το θέμα των εφετινών εορτασμών για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Με την επιλογή αυτού του θέματος το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (Ιnternational Council of Μuseums- ΙCΟΜ) επιθυμεί να αναδείξει τη διαδραστική και αρμονική σχέση που πρέπει να αναπτύσσεται ανάμεσα στα μουσεία και στον τουρισμό, γεγονός που θα συμβάλει τόσο στη διάσωση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς όσο και στη διάδοση των αξιών που εκφράζουν. Με την ευκαιρία του εορτασμού το Ελληνικό Τμήμα του ΙCΟΜ αποφάσισε τιμώμενο μουσείο για το 2009 να είναι το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που ιδρύθηκε το 2000 και έχει συμβάλει στην προβολή της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα. Η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού θα γίνει στην Αθήνα, στο Κτίριο του Ωδείου Αθηνών (Βασ. Γεωργίου Β΄ και Ρηγίλλης) στις 18 Μαΐου, στις 19.30.

Ποικίλες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί ως τις 25 Μαΐου. Εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διαλέξεις, οργανωμένες ξεναγήσεις, μουσικές και άλλες εκδηλώσεις θα γίνουν σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα. Την ερχόμενη Δευτέρα η είσοδος σε όλα τα μουσεία θα είναι ελεύθερη.

Σήμερα το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Νύχτα των Μουσείων 2009 παραμένοντας ανοιχτό με ελεύθερη είσοδο από τη δύση του ηλίου ως τη 1.00 π.μ. Τη Δευτέρα στις 19.30 θα αρχίσουν οι ομιλίες και οι χαιρετισμοί, για να ακολουθήσει περιήγηση στην έκθεση της Σιρίν Νεσάτ «Women without Μen» και στη συνέχεια χορευτική performance της χορογράφου Αρτεμης Ιγνατίου και του χοροθεάτρου ΑRΤ με τίτλο «Ιt΄s a woman΄s world», εμπνευσμένη από την έκθεση της Νεσάτ. Η Σαβίνα Γιαννάτου και ο Χάρης Λαμπράκης αυτοσχεδιάζουν και παίζουν σε ένα ηχητικό περιβάλλον γεμάτο φωνές, ήχους και μελωδίες της ιρανικής μουσικής και γλώσσας, ενώ ο Δημήτρης Καταλειφός απαγγέλλει ποίηση του Τζελαλαντίν Ρουμί. Ολα αυτά στο Κτίριο Ωδείου Αθηνών (Βασ. Γεωργίου Β΄ 17-19 και Ρηγίλλης).

Τ ην Κυριακή, από τις 11.00 ως τις 18.00, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μικροί και μεγάλοι θα ξεναγηθούν στις συλλογές του, τα παιδιά θα παρακολουθήσουν εργαστήρια ζωγραφικής και χειροτεχνίας, θα μυηθούν στον κόσμο της μουσικής και θα μάθουν το Αλφαβητάρι του Μουσείου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους.

Στο Μουσείο Μπενάκη σήμερα στις 7.00 μ.μ. πραγματοποιείται τιμητική εκδήλωση για το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με στόχο την ανάδειξη του έργου που επιτελούν οι πολιτιστικοί οργανισμοί της ελληνικής περιφέρειας. Φιλοδοξία της εκδήλωσης είναι αφενός η διάδοση και αναγνώριση της πνευματικής προσφοράς του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας και αφετέρου η συνειδητοποίηση της ανάγκης για την απαραίτητη σε όλους τους πολιτιστικούς οργανισμούς ηθική και οικονομική στήριξη η οποία θα επιτρέψει τη δυναμική πορεία τους.

Το Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετέχοντας στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, θα είναι ανοιχτό για το κοινό αύριο και τη Δευτέρα 18 Μαΐου από τις 10.00 π.μ. ως τις 15.00. Στο μουσείο στεγάζονται μοναδικές συλλογές απολιθωμάτων της πανίδας και της χλωρίδας της Ελλάδας, οι οποίες εμπλουτίζονται συνεχώς και διακρίνονται για την καλή τους διατήρηση. Στον χώρο της έκθεσης μπορείτε να ταξιδέψετε πολύ πίσω στον χρόνο με οδηγό τα απολιθώματα.