Τις προηγούμενες ημέρες πολλές ήταν οι αναφορές μας στο μέγα πρόβλημα του εκτροχιασμού των δαπανών της Υγείας, η υπεραύξηση των οποίων εξαντλεί το κράτος και εξουθενώνει τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε αυτές σημειώναμε ότι το φαινόμενο δεν είναι φυσικό, αλλά προϊόν της κατευθυνόμενης υπερσυνταγογράφησης φαρμάκων και ιατρικών υλικών και αποτέλεσμα ευθείας συναλλαγής μεταξύ γιατρών και φαρμακευτικών εταιρειών, που έλαβε διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.

Κατά σύμπτωση τις ίδιες ημέρες έγινε γνωστό ότι ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου δήλωσε οικονομική αδυναμία και επέβαλε περιορισμούς στην αναγνώριση δαπανών για φάρμακα και ιατρικές εξετάσεις.

Ακολούθως ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, αναγνώρισε το πρόβλημα και προανήγγειλε την εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, χωρίς όμως να την προσδιορίσει χρονικά.

Επειδή όμως η επιβολή νέων μέτρων απαιτεί χρόνο και συνηθέστερα οδηγεί σε διαιώνιση τέτοιου τύπου προβλημάτων, καλόν είναι να επιλέγονται απλούστερες λύσεις. Και τέτοιες υπάρχουν.

Αρκεί κανείς να τις αναζητήσει.

Στον κυκεώνα των υπερδαπανών στα κρατικά νοσοκομεία διατηρούνται κάποιες εστίες προστασίας του δημοσίου συμφέροντος.

Οι υπουργοί Οικονομίας και Υγείας, αν πραγματικά επιθυμούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των υπερδαπανών στα νοσοκομεία, δεν έχουν παρά να απευθυνθούν στο φαρμακείο του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Εκεί ξοδεύουν όσα και το 2003! Με τη διαφορά ότι η διεύθυνση του εν λόγω νοσοκομειακού φαρμακείου έλαβε από το 2004 συγκεκριμένα μέτρα για τη συγκράτηση των φαρμακευτικών δαπανών, τα οποία γνωρίζουνενημερώθηκαν έκτοτε επανειλημμένως – οι υπεύθυνοι του υπουργείου Υγείας. Τι έκανε λοιπόν το φαρμακείο του ΑΧΕΠΑ που δεν κάνουν τα άλλα νοσοκομεία; Απλά πράγματα. Τα φάρμακα γράφονται βάσει των εγκεκριμένων θεραπευτικών ιδιοτήτων τους και όχι με την εμπορική επωνυμία τους. Και χορηγούνται στους ασθενείς βάσει ατομικού συνταγολογίου με ποσότητες επαρκείς μόνο για ένα 24ωρο. Προωθήθηκαν τα λεγόμενα γενόσημα φάρμακα, δηλαδή τα αντίγραφα φάρμακα, τα οποία χρησιμοποιούνται σε όλες τις μεγάλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Αγγλία, η Σουηδία και άλλες. Η εισαγωγή νέων ακριβών φαρμάκων στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ γίνεται αφού αξιολογηθούν με επιστημονικά και κριτήρια κόστους. Για τα φάρμακα ζητούνται από τις εταιρείες εκπτώσεις επί της νοσοκομειακής τιμής. Στις αποθήκες διατηρούνται χαμηλά αποθέματα ασφαλείας, ώστε να επιτυγχάνεται γρήγορη ανακύκλωση αποθεμάτων και να αποφεύγονται προβλήματα με κοντινές ημερομηνίες λήξεως.

Οπως βεβαιώνει η διεύθυνση του συγκεκριμένου νοσοκομειακού φαρμακείου οι δαπάνες του 2007 ήταν ίσες με εκείνες του 2003, όταν στα υπόλοιπα νοσοκομεία, κατά μέσο όρο, διπλασιάστηκαν.

Ιδού λοιπόν τα πρώτα, αμέσου εφαρμογής, μέτρα. Ρωτήστε το ΑΧΕΠΑ, κύριοι υπουργοί. Αλλά όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει…

akarakousis@dolnet.gr