«Ποιοτικό πήχη» για τους στόχους του ΠαΣοΚ στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις έθεσε χθες ο κ. Ευ. Βενιζέλος κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου (Ιδρυμα Τσάτσου) στο Νέο Μουσείο Μπενάκη και με θέμα «Από την εθνική ανομία στην εθνική στρατηγική. Η κρίση ως ευκαιρία».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ υπογράμμισε σχετικώς ότι «αν δώσουμε απάντηση στα ερωτήματα και στις αγωνίες των πολιτών που υπερβαίνουν τις επικείμενες ευρωπαϊκές και εθνικές εκλογές και τη δεδομένη- όπως πιστεύω- νίκη του ΠαΣοΚ και στις δύο, θα διευρύνουμε την έκταση και θα διασφαλίσουμε την ποιότητα της νίκης» . Εν συνεχεία σημείωσε δε ότι «η κοινωνία δεν αντέχει νέες διαψεύσεις» .

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι πάντοτε πίστευε ότι η κοινοβουλευτική αυτοδυναμία είναι εφικτή για το ΠαΣοΚ, προσέθεσε όμως ότι δεν επαρκεί για τη διαμόρφωση της πολιτικής ηγεμονίας.

Πρότεινε μια σειρά αλλαγών προς εμπέδωση της ηγεμονίας αυτής και είπε ότι η αρχή θα πρέπει να γίνει από τα κόμματα. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι « ο τρόπος λειτουργίας του κόμματος, και ιδίως κάθε κόμματος εξουσίας, προδικάζει τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης και του κράτους».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ μίλησε και για μια «εθνική συμφωνία φορολογικής δικαιοσύνης, ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης» και παραφράζοντας το «μπορούμε» του κ. Γ. Παπανδρέου σημείωσε: «Μπορούμε αρκεί να θέλουμε·αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ότι το εθνικό ζήτημα είναι πρωτίστως πολιτικό» .

Στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς είχαν τοποθετηθεί 1.000 καρέκλες για τους προσκεκλημένους στην εκδήλωση. Τελικώς το ακροατήριο ξεπέρασε τα 1.200 άτομα και πολλοί παρακολούθησαν όρθιοι την ομιλία του πρώην υπουργού. Στο κοινό βρέθηκαν πολλοί πανεπιστημιακοί και επιστήμονες, ενώ υπήρχαν και αρκετοί εκπρόσωποι της νέας γενιάς, οι οποίοι σπανίως εμφανίζονται σε πολιτικές εκδηλώσεις. Από το ΠαΣοΚ παρευρέθησαν οι κκ. Ι. Ραγκούσης, Δ. Ρέππας, Γ. Παπακωνσταντίνου, Ν. Αθανασάκης, Ν. Κοτζιάς και περίπου 25 βουλευτές, μεταξύ των οποίων οι κκ. Απ. Κακλαμάνης, Α. Λοβέρδος, Γ. Φλωρίδης, Ντ. Ρόβλιας, Κ. Καρτάλης, Β. Γερανίδης, Δ. Λυτζέρης, Ν. Αλευράς, Ι. Μανιάτης, οι κυρίες Μιλένα Αποστολάκη και Εύα Καϊλή, οι δήμαρχοι Κοζάνης κ. Π. Κουκουλόπουλος και Ηρακλείου κ. Ι. Κουράκης, η κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη, οι κκ. Ν. Μπίστης, Ι. Δατσέρης κ.ά. Πολλοί εξάλλου πλησίασαν τον κ. Χρ. Βερελή για να του εκφράσουν τη συμπαράστασή τους.

O κ. Βενιζέλος χειροκροτήθηκε σε αρκετά σημεία, περισσότερο όμως όταν προς το τέλος της ομιλίας του είπε, αναφερόμενος στην προοπτική της χώρας και στην αντιμετώπιση των αδιεξόδων της, ότι είναι θέμα πολιτικό, είναι θέμα κοινωνικό, είναι όμως και θέμα νοημοσύνης αυτό που στενεύει τους ορίζοντες της χώρας. Μετά το τέλος της ομιλίας αρκετοί δεν έφυγαν από τον χώρο, αλλά σχημάτισαν πηγαδάκια αναλύοντας την ομιλία και ανταλλάσσοντας πληροφορίες για τις πολιτικές εξελίξεις.