Στο Σότσι του Εύξεινου Πόντου θα υπογραφεί την Παρασκευή σχέδιο συμφωνίας συνεργασίας από την Gazprom και τη ΔΕΣΦΑ. Ξεκινά τη λειτουργία της έτσι η διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας για την ανάπτυξη του αγωγού φυσικού αερίου South Stream και ιδρύεται κοινή εταιρεία με έδρα την Ελλάδα, με ισομερή συμμετοχή των ΔΕΣΦΑ και Gazprom (50%-50%) και κυλιόμενη ετήσια προεδρία.

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης, έπειτα από συνάντηση με τον ρώσο πρεσβευτή κ. Βλαντίμιρ Τσχικβισβίλι, είπε ότι θα είναι και ο ίδιος παρών στην υπογραφή, ενώ ο ρώσος πρεσβευτής επανέλαβε ότι καταληκτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του αγωγού είναι το 2015.

Η μελέτη του ελληνικού τμήματος του αγωγού θα είναι έτοιμη το αργότερο ως τον Σεπτέμβριο του 2009 ενώ για το σύνολο του αγωγού ως το μέσον του 2010. Ακολούθως η τελική επενδυτική πρόταση θα ληφθεί στα μέσα του 2011. Στη συνέχεια θα ετοιμασθούν οι βασικές συμφωνίες και θα συγκροτηθεί το χρηματοδοτικό σχήμα του έργου ώστε να είναι δυνατή η έναρξη κατασκευής, καθώς και η λειτουργία του αγωγού ως το τέλος του 2015. Σημείο εισόδου στην Ελλάδα του αγωγού, χωρητικότητας 10 δισ. κ.μ. τον χρόνο, είναι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, ενώ η έξοδος θα προσδιορισθεί από τη μελέτη και την κοινή ομάδα εργασίας που θα συσταθεί.