Συγκράτηση της πτώσης στην αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ δείχνουν τα νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, παρά τη συνέχιση της πτωτικής τάσης των επενδύσεων σε κατοικίες, οι οποίες μειώθηκαν κατά 38% το α΄ τρίμηνο του 2009 από πτώση 22,8% το δ΄ τρίμηνο του περασμένου έτους. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, ο αριθμός των κατοικιών των οποίων επίκειται η πώληση αυξήθηκε κατά 3,2% σε μηνιαία βάση τον Μάρτιο και για δεύτερο συνεχή μήνα, από άνοδο 2,1% τον Φεβρουάριο. Οπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η Αlpha Βank, το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση των πωλήσεων υπαρχουσών κατοικιών, δείχνει ότι η μείωση των επενδύσεων σε κατοικίες το β΄ τρίμηνο του έτους θα είναι σημαντικά περιορισμένη.

Από την άλλη, η πτώση του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο ήταν μεγαλύτερη της αναμενομένης, αφού τελικά διαμορφώθηκε στο-6,1% σε ετησιοποιημένη βάση. Μεγάλο ρόλο στην υποχώρηση αυτή έπαιξε η κατακόρυφη πτώση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου κατά 37,4% το α΄ τρίμηνο του 2009, από-21,7% το δ΄ τρίμηνο του 2008, εξέλιξη αναμενόμενη, δεδομένης της ύφεσης της βιομηχανικής παραγωγής. Πάντως ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση (ΙSΜ manufacturing) αυξήθηκε τον Απρίλιο στο 40,1, από 36,3 τον Μάρτιο και 35,8 τον Φεβρουάριο, εξέλιξη που αντανακλά βελτίωση του μεταποιητικού τομέα, ενώ σημαντική βελτίωση σημειώθηκε και στον δείκτη ΙSΜ non-manufacturing, στο 43,7 τον ίδιο μήνα.

Επιπλέον τους πρώτους τρεις μήνες του 2009 σημειώθηκε αύξηση της ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης κατά 2,2%, έναντι μείωσης 4,3% ένα τρίμηνο νωρίτερα, κυρίως λόγω της αύξησης της κατανάλωσης διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 9,4% το α΄ τρίμηνο του έτους. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Reuters/University of Μichigan αυξήθηκε στο 65,1 τον Απρίλιο, από 61,9 τον προηγούμενο μήνα, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι το χειρότερο κύμα της ύφεσης ίσως να έχει παρέλθει, ωστόσο απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα ώσπου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Επιπλέον, από αναλυτικά στοιχεία προκύπτει ότι η αύξηση της κατανάλωσης οφείλεται κυρίως στην ικανοποιητική αύξηση της πραγματικής ιδιωτικής δαπάνης κατά +0,9% τον Ιανουάριο.