H απροθυμία της εγχώριας αγοράς να «διορθώσει» ακολουθώντας τη σχετική τάση που επικράτησε το διήμερο στις διεθνείς αγορές αποτέλεσε ένα ακόμη πειστικό επιχείρημα για εκείνους οι οποίοι διαπιστώνουν ότι πολύ δύσκολα πλέον θα επαναληφθούν οι ευκαιρίες στα χαμηλά του Μαρτίου. Το ακατάπαυστο ράλι της αγοράς «εξαναγκάζει» σε τοποθετήσεις εκείνους που «αργοπόρησαν», ενώ παράλληλα όσοι κατοχυρώνουν τα ήδη σημαντικά βραχυχρόνια κέρδη τους επανατοποθετούνται σε νέες επιλογές, αναδεικνύοντας έτσι μια «δεύτερη ταχύτητα» η οποία ανανέωσε χθες την ανοδική δυναμική των δεικτών.

Το αποτέλεσμα ήταν να ανανεώσει τα υψηλά εξαμήνου ο γενικός δείκτης, καθώς έκλεισε κατά 2,06% υψηλότερα στις 2.204,11 μονάδες, περιοχή στην οποία είχε βρεθεί σε κλείσιμο για τελευταία φορά στις 5 Νοεμβρίου του 2008. Ο γενικός δείκτης παραμένει ακόμη εντός της κρίσιμης τεχνικά ζώνης του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών όπου παραμένει σε ισχύ το δίλημμα της συνέχισης της ανόδου ή της ρεαλιστικής εκδοχής να μεσολαβήσει κάποια διόρθωση της υπερβολής.

Η θετική αυτονόμηση των δύο τελευταίων ημερών καθιστά πιο ευάλωτη την εγχώρια αγορά στο ενδεχόμενο να συνεχιστεί η αδυναμία των διεθνών αγορών.

Μολονότι η υπεραντίδραση είναι δικαιολογημένη λόγω της μεγαλύτερων απωλειών που εμφάνισε στην πτώση ο γενικός δείκτης, έναντι των διεθνών δεικτών, εν τούτοις προηγείται σημαντικά με απόδοση 23,37% από την αρχή του έτους έναντι των βασικών δεικτών της Ευρώπης και της Νέας Υόρκης, οι οποίοι μόλις επανέκτησαν τα επίπεδα τιμών όπου βρίσκονταν στην έναρξη της χρονιάς.

Παράλληλα η υπερβολική απόδοση της αγοράς αποδίδεται εν μέρει και στη ρηχότητά της, δεδομένου ότι για να ολοκληρωθεί μια επενδυτική θέση απαιτείται αρκετός χρόνος για να γίνει ομαλά, διαφορετικά η συντόμευσή του προκαλεί εκτόξευση των τιμών.

Με βάση τα νέα δεδομένα, η τεχνική ανάλυση της Fortius Finance δεν αποκλείει επανατεστάρισμα των πρόσφατων υψηλών, επισημαίνοντας ότι τυχόν κλείσιμο του δείκτη υψηλότερα των 2.225, και ακόμη καλύτερα των 2.264 μονάδων, δημιουργεί προϋποθέσεις κατάκτησης των 2.300 με μεσοπρόθεσμο στόχο τις 2.554 μονάδες.

Μετοχές
Εθνική Τράπεζα: Από τις ελάχιστες φορές που το «πάρτι» στην αγορά έγινε ανεξάρτητα από το κορυφαίο blue chip, το οποίο βρέθηκε και σε αρνητικό έδαφος προτού κλείσει κοντά στο υψηλό της ημέρας στα 17,28 ευρώ, με άνοδο 1,95%.

Τράπεζα Κύπρου: Εννέα έντονα ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η μετοχή με συνολική απόδοση ύψους 53,61%, καθώς έκλεισε κατά 7,73% υψηλότερα στα 4,04 ευρώ.

Μarfin ΙG: Στην «ομάδα» των υπεραποδόσεων και η εν λόγω μετοχή, η οποία ενισχύθηκε κατά 7,23%, στο κλείσιμο των 3,41 ευρώ.

Ελληνικά Πετρέλαια: Το ενδιαφέρον των επενδυτών άρχισε να στρέφεται και στη «δεύτερη ταχύτητα» των blue chips, όπως προκύπτει από την υπεραντίδραση του συγκεκριμένου τίτλου. Τερμάτισε στο υψηλό της ημέρας στα 7,90 ευρώ με απόδοση 8,07%, την υψηλότερη στον δείκτη FΤSΕ20, που ανέβασε τα κέρδη του στο 31,66% με αφετηρία τα 6 ευρώ στην έναρξη του ράλι της αγοράς.

Μυτιληναίος: Αναζητώντας «ευκαιρίες που έμειναν πίσω», οι επενδυτές ανέδειξαν και τον εν λόγω τίτλο ο οποίος εμφανίζει συνολικά κέρδη 70,64% έναντι του πρόσφατου χαμηλού των 3,20 ευρώ, ύστερα από το χθεσινό άλμα του 7,06% στο κλείσιμο των 5,46 ευρώ.