Κάποιοι είπαν ότι φοβόταν τυχόν αποδοκιμασίες από τους φιλάθλους, άλλοι ότι δεν ήθελε να παραστεί σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ δύο ομάδων της Βρετάνης και άλλοι ότι είχε υποσχεθεί στη σύζυγό του Κάρλα Μπρούνι να περάσουν μαζί ένα Σαββατοκύριακο και δεν ήθελε να έλθει σε σύγκρουση μαζί της.

Τελικά στο αιώνιο δίλημμα πολλών ανδρών- ποδόσφαιρο ή οικογένεια- ο Νικολά Σαρκοζί επέλεξε το πρώτο, ίσως επειδή ήταν αναγκασμένος να τηρήσει το πρωτόκολλο. Ως και το Σάββατο το μεσημέρι το γραφείο της Προεδρίας επέμενε ότι ο κ. Σαρκοζί δεν θα παραστεί στον τελικό του Κυπέλλου. Ο Σαρκό, όμως, ακολούθησε τη μακρά παράδοση που ανάγεται στο 1927 και θέλει τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρακολουθεί τον τελικό του Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο. Εστω και αν αυτό αποφασίστηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Ετσι, με ένα ταξίδιαστραπή βρέθηκε το Σάββατο το βράδυ από την Κυανή Ακτή στο Σταντ ντε Φρανς του Παρισιού για τον αγώνα μεταξύ της Ρεν και της Γκινγκάμπ.

Νωρίτερα, η ανακοίνωση της απουσίας του στις κερκίδες των επισήμων είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση αλλά και από μερίδα του Τύπου που υπενθύμιζε την αποστροφή του προέδρου προς τις επαρχιακές πόλεις. «Είμαι λάτρης του ποδοσφαίρου. Ηταν πολύ σημαντικό για μένα να βρίσκομαι εδώ » δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος, επιχειρώντας να κατευνάσει την οργή των φιλάθλων.

Στον ίδιο άλλωστε είχε αποδοθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2007 η άκομψη φράση «δεν δίνω δεκάρα για τους Βρετόνους». Τότε είχε διακόψει την περιοδεία του στη Βρετάνη, όμως αυτή τη φορά διέκοψε τις ολιγοήμερες διακοπές του με την οικογένεια Μπρούνι στην εξοχική τους κατοικία στο Καπ Νεγκρ της Κυανής Ακτής, υποκύπτοντας στις πιέσεις της κοινής γνώμης.

Με τη δημοτικότητά του να κατακρημνίζεται εν μέσω της οικονομικής κρίσης που πλήττει και τη Γαλλία, στην πραγματικότητα ο Σαρκό δεν είχε άλλη επιλογή από το να παραστεί σε έναν αδιάφορο για τον ίδιο αγώνα, καθώς η Ρεν είναι μια ομάδα μέσης δυναμικότητας ενώ η κυπελλούχος πλέον Γκινγκάμπ αγωνίζεται στη β΄ κατηγορία. Για καλό και για κακό πάντως καθυστέρησε να εισέλθει στο γήπεδο, αποφεύγοντας και την καθιερωμένη χειραψία με τους παίκτες των δύο ομάδων.

© Τhe Τimes, 2009