Με την ελπίδα ότι η σοσιαλδημοκρατία θα βρει την πολιτική και κοινωνική πυξίδα που χρειάζεται εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής καταιγίδας για να πείσει ξανά τους ευρωπαίους πολίτες, αρχίζει σήμερα στις 17.00 στο Μέγαρο Μουσικής το Διεθνές Συμπόσιο των Αθηνών που διοργανώνει το Μegaron Ρlus με τη χορηγία των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Εl Ρais». Με θέμα «Η σοσιαλδημοκρατία και οι προκλήσεις του μέλλοντος- Ποιο θα είναι το προοδευτικό μοντέλο για την Ευρώπη;» σε διάστημα περίπου πέντε ωρών οι ομιλητές, εξέχουσες προσωπικότητες, πολιτικοί, και επιστήμονες του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου, θα επιχειρήσουν να ανιχνεύσουν τα αίτια των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη, αλλά και τις προσδοκίες των κοινωνιών, και παράλληλα θα προσπαθήσουν να δώσουν συγκεκριμένες λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάζονται.

Το Συμπόσιο των Αθηνών, συντονιστής του οποίου θα είναι ο έγκριτος γάλλος δημοσιογράφος κ. Ζαν-Μαρί Κολομπανί, θα ανοίξει με ομιλία του προέδρου του ΠαΣοΚ και προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κ. Γ. Παπανδρέου , ενώ την εισαγωγική παρέμβαση εκ μέρους των διοργανωτών θα κάνει ο κ. Ι. Μάνος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου των Φίλων της Μουσικής.

H κεντρική εισήγηση θα γίνει από την πρόεδρο της περιφέρειας Πουατού-Σαράντ, υποψήφια για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2007, πρώην υπουργό κυρία Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Στο Συμπόσιο θα συμμετάσχουν και θα μιλήσουν διακεκριμένες προσωπικότητες του χώρου, όπως οι πρώην πρωθυπουργοί της Ισπανίας κ. Φελίπε Γκονζάλες, της Ιταλίας κ. Μάσιμο ντ΄ Αλέμα, της Ελλάδας κ. Κ. Σημίτης (με βιντεοσκοπημένο μήνυμα), ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Ενρίκε Μπαρόν Κρέσπο, οι βουλευτές και πρώην υπουργοί Ζαν-Λουί Μπιανκό (Γαλλία), Αννα Διαμαντοπούλου, Ντένις Μακ Σέιν (Βρετανία), Λάιφ Παγκρότσκι (Σουηδία), η βουλευτής Ανγκέλικα Σβαλ-Ντύρεν (Γερμανία) και οι οικονομολόγοι καθηγητές Γκάρι Ντίμσκι, Τάσος Γιαννίτσης, Τζέιμς Γκαλμπρέιθ (με βιντεοσκοπημένο μήνυμα) και Φιλίπ Αγκιόν (τηλεδιάσκεψη), ενώ παρέμβαση θα κάνει ο γενικός γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λουίς Αγιάλα.

Στο Συμπόσιο, το οποίο θα μεταδοθεί απευθείας από τις διαδικτυακές εκδόσεις της «Εl Ρais» (Εlpais. com) και του «Βήματος» (ΤΟΒΗΜΑonline), οι ομιλητές θα αποπειραθούν να ανιχνεύσουν τα αίτια της υποχώρησης της ευρωπαϊκής Αριστεράς στις κάλπες, να αναλύσουν τις αφετηρίες αυτού του φαινομένου και να απαντήσουν στο επείγον ερώτημα αν η μεταρρυθμιστική και σοσιαλδημοκρατική Αριστερά μπορεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.