ΕΝΑΣ ΒΑΡΟΝΟΣ των μέντια και ταυτόχρονα πρωθυπουργός αποφασισμένος να μετατρέψει την πολιτική ζωή της χώρας του σε ριάλιτι σόου. Δεκαοκτάχρονα
μοντέλα, ηθοποιοί και τραγουδίστριες που γίνονται υπουργοί, αφού πρώτα χρηματίσουν ερωμένες του «αυτοκράτορα». Μια σύζυγος που δηλώνει ότι το ποτήρι ξεχείλισε και φαίνεται αποφασισμένη να πάρει γλυκιά εκδίκηση. Ιδού μερικά από τα συστατικά της ιταλικής σαπουνόπερας που θα μπορούσε να έχει τίτλο «Ο γάμος του Καβαλιέρε» και δεν παίζεται στη Σκάλα του Μιλάνου, αλλά στα πρωτοσέλιδα του ιταλικού Τύπου.

«Θέλω να βάλω ένα τέλος σε αυτόν τον γάμο. Είμαι αναγκασμένη να το κάνω. Δεν μπορώ να είμαι με έναν άντρα που “σαλιαρίζει” με ανήλικα κορίτσια» δήλωσε πριν από λίγες ημέρες στην εφημερίδα «La Rebbublica» η Βερόνικα Λάριο, σύζυγος του ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Δύο ημέρες νωρίτερα η Λάριο είχε αποστείλει email σε ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο στο οποίο εξέφραζε την οργή της για τη συμπεριφορά του Μπερλουσκόνι. «Αυτό που συμβαίνει σήμερα πίσω από ένα παραπέτασμα καλλίγραμμων,νεαρών κοριτσιών είναι πολύ σοβαρό» ανέφερε. Και τόνιζε ότι δεν είναι σωστό να χρησιμοποιείται η γυναικεία ομορφιά για ψηφοθηρικούς σκοπούς. «Κάποιος έγραψε ότι όλα αυτά γίνονται για να διασκεδάζει ο Αυτοκράτορας. Πιστεύωότι αυτά γίνονται για την κατάκτηση και διατήρηση της εξουσίας,γίνονται στο όνομα της εξουσίας.Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι εγώ και τα παιδιά μου είμαστε θύματα και όχι συνένοχοι σε αυτή την κατάσταση». Η Λάριο αναφερόταν σε δημοσιεύματα που έφεραν τον Μπερλουσκόνι να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο του κόμματός του για τις ευρωεκλογές τέσσερις νεαρές και αιθέριες υπάρξεις: μία μπαλαρίνα, μία ηθοποιό, μία τραγουδίστρια και μία υποψήφια σε καλλιστεία.

? Τα εν δήμω…
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Λάριο καταφεύγει στα μέσα ενημέρωσης προκειμένου να εκφράσει την οργή της για τα ατοπήματα του συζύγου της. «Κοιτάξτε τη! Θα την παντρευόμουν αν δεν ήμουν ήδη παντρεμένος» είχε πει πριν από δύο χρόνια ο Μπερλουσκόνι παρουσιάζοντας σε μια κομματική εκδήλωση τη Μάρα Καρφάνια, μια καλλονή που είχε σπουδάσει νομικά για να γίνει στο τέλος… σόουγκερλ. Το άστοχο σχόλιο του Μπερλουσκόνι έκανε τη Βερόνικα να στείλει μια οργισμένη επιστολή στην εφημερίδα «La Repubblica» η οποία, όπως ήταν αναμενόμενο, δημοσιεύθηκε στην πρώτη σελίδα. Η συμπεριφορά του Μπερλουσκόνι είναι μια προσβολή «στη γυναικεία μου αξιοπρέπεια» έγραφε και ζητούσε μια δημόσια συγγνώμη.

Ο Μπερλουσκόνι βιάστηκε να ικανοποιήσει την επιθυμία της και της ζήτησε δημοσίως να τον συγχωρέσει, όμως λίγο αργότερα περιέλαβε την Καρφάνια στο ψηφοδέλτιό του και όταν το κόμμα του κέρδισε τις εκλογές την έκανε υπουργό Ισων Ευκαιριών. Δεν ήταν λίγοι βέβαια εκείνοι που επισήμαναν την ειρωνεία τού να είναι υπουργός Ισων Ευκαιριών μια νεαρή γυναίκα που κατέκτησε το συγκεκριμένο αξίωμα με τα πιο αθέμιτα μέσα, αφού οι φήμες τη φέρουν να έχει χρηματίσει ερωμένη του Καβαλιέρε.

Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τη Λάριο ότι δεν έχει επιδείξει ιώβειο υπομονή όσον αφορά τις εξωσυζυγικές επιδόσεις του συζύγου της στα 19 χρόνια που είναι παντρεμένοι. Στα χρόνια αυτά είδε πολλές φορές στα πρωτοσέλιδα των σκανδαλοθηρικών εντύπων τον Σίλβιο να περιφέρεται χεράκι χεράκι με διάφορες νεαρές καλλονές ή να διασκεδάζει μαζί τους στο γιοτ του. Παρακολούθησε στις ειδήσεις τον Μπερλουσκόνι να δηλώνει στο μοντέλο από τη Βενεζουέλα Αΐντα Γεσπίκα: «Θα σε ακολουθούσα παντού, ακόμη και σε ένα έρημο νησί». Είδε στις αρχές του 2008 να δημοσιεύονται φωτογραφίες του συζύγου της την ώρα που, ενώ ετοιμαζόταν να μιλήσει στο ιταλικό Κοινοβούλιο, έγραφε ένα σημείωμα σε δύο νεαρές και όμορφες βουλευτίνες, τις οποίες συνέχαιρε για την εμφάνισή τους.

Η σταγόνα όμως που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει για τη Λάριο ήταν το γεγονός ότι ο Σίλβιο αποφάσισε την περασμένη Κυριακή να παραβρεθεί στα 18α γενέθλια της Νοέμι Λετίτσια, ενός ανερχόμενου μοντέλου από τη Νάπολι, την οποία οι φήμες φέρουν να είναι είτε ερωμένη είτε εξώγαμο παιδί του ιταλού πρωθυπουργού.

? Ο «μπαμπάκας»
Οταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τη Λετίτσια ως τι την επισκέφθηκε ο Μπερλουσκόνι, εκείνη απάντησε ως «παλιός οικογενειακός φίλος». Και συμπλήρωσε: «Με γνωρίζει από τότε που ήμουν τόση δα. Για μένα είναι απόλυτα φυσιολογικό να τον δω στα γενέθλιά μου, αλλά δεν είχα πει τίποτε στους φίλους μου. Δεν τους έχω μιλήσει ποτέ για τον… μπαμπάκα». Ο ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η επίσκεψή του ήταν απρογραμμάτιστη, αλλά δεν μπόρεσε να εξηγήσει πώς αφού δεν είχε προγραμματίσει να την επισκεφθεί, είχε φροντίσει να της αγοράσει ένα διαμαντένιο περιδέραιο ως δώρο. «Η επίσκεψη αυτή εξέπληξε πολλούς ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους κι εμένα» δήλωσε η Λάριο. «Κυρίως επειδή ο σύζυγός μου δεν ήταν παρών σε κανένα από τα 18α γενέθλια των τριών παιδιών μας».

? Στην παγίδα
Ο Μπερλουσκόνι δεν καθυστέρησε καθόλου να περάσει στην αντεπίθεση. «Η Βερόνικα θα πρέπει να μου ζητήσει δημοσίως συγγνώμη, και πάλι δεν ξέρω αν θα είναι αρκετό. Είναι η τρίτη φορά που μου παίζει αυτό το παιχνίδι κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής εκστρατείας. Αυτό πάει πολύ!» δήλωσε στην εφημερίδα «Corriere della Sera», ενώ το βράδυ της περασμένης Τρίτης εμφανίστηκε σε μία από τις δημοφιλέστερες εκπομπές της ιταλικής τηλεόρασης και μπροστά σε μια οθόνη που έγραφε «τώρα είναι η σειρά μου να μιλήσω» έκανε λόγο για «αβάσιμες εικασίες» και «παραποίηση της πραγματικότητας ». «Βλέπουμε την Αριστερά και τον Τύπο που πρόσκειται σε αυτήν να μην μπορούν να αποδεχθούν τη δημοτικότητά μου,που είναι στο 75%, και άρχισε έτσι προσωπικές επιθέσεις βασισμένες στη συκοφαντία» δήλωσε ο Καβαλιέρε, προσθέτοντας ότι στην παγίδα αυτή «έπεσε, δυστυχώς» , και η σύζυγός του. Το ζήτημα είναι ότι ούτε οι «απιστίες» του Σίλβιο ούτε τα δημόσια ξεσπάσματα της Λάριο έβλαψαν ιδιαίτερα την πολιτική καριέρα του ιταλού πρωθυπουργού. Μάλιστα δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι όλα αυτά είναι και λίγο «ενορχηστρωμένα» προκειμένου να διατηρούν την εικόνα του Καβαλιέρε ως ενεργού Δον Ζουάν.

Το Βατικανό επικρίνει

ΑΝ ΑΥΤΗ τη φορά τα πράγματα οδηγηθούν τελικά στο διαζύγιο, η Λάριο, δεδομένου ότι δεν έχει υπογράψει προγαμιαίο συμβόλαιο με τον Μπερλουσκόνι, θα μπορέσει να διεκδικήσει ένα μεγάλο μέρος από την περιουσία του που υπολογίζεται σε περίπου 9 δισ. δολάρια. Η υπόθεση όπως είναι φυσικό μονοπωλεί το ενδιαφέρον των Ιταλών, μεσούσης μιας προεκλογικής περιόδου την οποία πολλά ξένα μέσα ενημέρωσης αποκαλούν «συζυγική κωμωδία».

Ιδιαίτερα δυσαρεστημένη από την υπόθεση εμφανίζεται η Καθολική Εκκλησία. Το επίσημο όργανό της, η εφημερίδα «L΄Αvvenire», επέκρινε το ζεύγος Μπερλουσκόνι επειδή δημοσιοποιεί την ιδιωτική του ζωή και αξίωσε νηφαλιότητα, ιδιαίτερα από τον πρωθυπουργό. «Οταν όλα ξεκαθαρίσουν, οι σχέσεις με το Βατικανό θα αποκατασταθούν» τόνισε ο Μπερλουσκόνι όταν του ζήτησαν να σχολιάσει το ενδεχόμενο να χάσει πολύτιμες ψήφους καθολικών εν όψει των ευρωεκλογών. Το μέλλον, πάντως, για τον ιταλό πολιτικό προμηνύεται καυτό.