Λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές κι ενώ η ευρωπαϊκή προεκλογική εκστρατεία είναι στις περισσότερες χώρες ένα ζητούμενο, το Γαλλικό Ινστιτούτο διοργανώνει συζήτηση με τον δηλωτικό τίτλο «Δυνατή Ευρώπη, αδύναμη Ευρώπη». Η συζήτηση αυτή, σε συνεργασία με « Το Βήμα », θα γίνει την Πέμπτη 14 Μαΐου στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου. Βασικός ομιλητής είναι ο γάλλος δημοσιογράφος Jean Quatremer, με μεγάλη δημοσιογραφική θητεία στις Βρυξέλλες, συγγραφέας βιβλίων για την Ευρώπη και βραβευμένος πρόσφατα με το Βραβείο Δημοσιογραφικού Ηθους και Ευρωπαϊκού Προσανατολισμού «Κωνσταντίνος Καλλιγάς», για τη συμβολή του στην ευρωπαϊκή επικαιρότητα. Ως ανταποκριτής της εφημερίδας « Lib ration » στις Βρυξέλλες ο κ. Quatremer καλύπτει το θέμα Ευρώπη από το 1990. «Ποτέ στην ιστορία της η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν αντιμετώπισε ταυτόχρoνα τόσες πολλές κρίσεις» λέει ο κ. Quatremer. «Θεσμική κρίση, κρίση στη Γεωργία, κρίση στον τραπεζικό τομέα, κρίση του φυσικού αερίου. Αλλά ακόμη κι αν είναι πάρα πολύ νωρίς για να εξαγάγουμε κάποια οριστικά συμπεράσματα, φαίνεται ήδη πως η Ευρώπη βγαίνει ενισχυμένη από τις κρίσεις αυτές».

Ανάμεσα στα βιβλία του κ. Quatremer ξεχωρίζουν το Ces hommes qui ont fait l΄euro, querelles et ambition européennes (Αυτοί που δημιούργησαν το ευρώ. Ευρωπαϊκές έριδες και φιλοδοξίες και Les ma tres de l΄Εurope (Οι δάσκαλοι της Ευρώπης).

Από ελληνικής πλευράς συνομιλητής του κ. Quatremer θα είναι ο δημοσιογράφος κ. Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, ενώ συντονιστής θα είναι ο δημοσιογράφος του «Βήματος» κ. Νίκος Μπακουνάκης.

* Πέμπτη, 14 Μαΐου, Αμφιθέατρο Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31), στις 7.30 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση.