Τα αδιέξοδα του εικονιζόμενου γερμανού μαθηματικού Γκέοργκ Κάντορ γίνονται αφορμή για ένα ακόμη αριστούργημα του Ντενί Γκετζ

Το τέταρτο βιβλίο του μαθηματικού και ιστορικού Ντενί Γκετζ έφτασε στα χέρια μου λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Ομολογώ ότι ο περίεργος τίτλος του και ο υπότιτλος του εξωφύλλου του (μυθιστόρημα) έδρασαν υπονομευτικά για την ανάγνωσή του: Κάθε φορά που ετοιμαζόμουν να το διαβάσω, ένα άλλο- επιστημονικά πιο στοχευμένοέκλεβε τη θέση του στην κορυφή της στοίβας των περίπου 25 βιβλίων που θρονιάζονται μόνιμα στο γραφείο μου. Τελικά, βρήκα τη διάθεση να το διαβάσω τη Μεγάλη Πέμπτη, πριν από τις 12 παραλλαγές της ίδιας ιστορίας.

Από τις πρώτες σελίδες του, ο συγγραφέας του αγαπημένου «Θεωρήματος του Παπαγάλου» (εκδόσεις Πόλις) δείχνει τον δρόμο που διένυσε γράφοντας και τα δύο ενδιάμεσα βιβλία του («Μηδέν», «Αστέρια της Βερενίκης», εκδόσεις Ψυχογιός): Η πλοκή εκτυλίσσεται πλέον μεταξένια, με πιο πλούσια ηθογραφικά στοιχεία των προσώπων και πιο κινηματογραφικές περιγραφές τοπίων και κτισμάτων. Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι όμως η βελτίωση της τεχνικής του Γκετζ όσον αφορά στο «κράτημα του αναγνώστη»: Κατορθώνει να τον εκπλήσσει συνεχώς και να μην τον αφήνει να μαντέψει τι θα συμβεί στην επόμενη σελίδα. Εχει μετατραπεί σε πραγματικό δεξιοτέχνη του «silk cut»!

Επί της ουσίας, η δεξαμενή γνώσεων από την οποία αντλεί ο συγγραφέας τα θέματά του αποδεικνύεται επίσης αξιοθαύμαστα απρόσμενη: Ενώ ξεκινά πάντα με στόχο την εκλαΐκευση των μαθηματικών, καταφέρνει στο διάβα του να ξεδιπλώσει λεπτομερείς γνώσεις για άλλους τομείς. Τη φορά αυτή, η έκπληξή μας γεμίζει με σεβασμό, καθώς ο πολυτάλαντος συγγραφέας και ερευνητής βυθίζεται με άνεση στα πέλαγα της ψυχανάλυσης, των τραυματικών εμπειριών, της τρέλας, της πολιτικής και της εξέγερσης. Προκειμένου να μας διηγηθεί τα αδιέξοδα του γερμανού μαθηματικού Γκέοργκ Κάντορ – του πατέρα της «Θεωρίας των συνόλων»- ταξιδεύει στο άγριο 1917, στην Πρωσία του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και στην ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημίου της Λούφσταντ. Εκεί, μέσα από τον παράξενο διάλογο δύο φαινομενικά διαφορετικών ανθρώπωνενός απόστρατου καθηγητή Μαθηματικών και ενός στρατευμένου γάλλου μηχανοδηγού τρένων- αναδύει ένα μπουκέτο υπέροχων αρωμάτων. Αρωμάτων ανθρωπισμού που συγκινούν βαθιά στη στεγνή εποχή μας.

Αγοράστε χωρίς καμία επιφύλαξη αυτό το βιβλίο. Μπορεί το επίπεδό του να μην προσφέρεται αυτή τη φορά για αναγνώστες κάτω των 16 ετών, αλλά για όλους τους υπόλοιπους εγγυάται μια «μετάληψη» που μπορεί να τους «εξημερώσει». Το δε ταξίδι στον λογισμό και στη λογική, όπως πάντα με τον Γκετζ εγγυημένο.