Η προσπάθεια αποφυγής μιας πολιτικής «γκάφας» που θα αποδειχθεί καταλυτική ακόμη και για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών κυριάρχησε κατά τη διαδικασία επιλογής προσώπων για το ευρωψηφοδέλτιο του ΠαΣοΚ. Η καθυστέρηση με την οποία η Ιπποκράτους αντιμετωπίζει το ζήτημα της ανακοίνωσης των ονομάτων είναι ενδεικτική της προσοχής που επιδεικνύεται. Η ανακοίνωση των αποφάσεων του κ. Γ. Παπανδρέου αναμένεται εντός της εβδομάδος, χωρίς να αποκλείεται η απόλυτη εξάντληση των προθεσμιών ως την επόμενη Κυριακή (κατ΄ απόλυτη παρέκκλιση από τις πρακτικές σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη), αφού ακόμη και σε ό,τι αφορά τη δημοσιοποίηση των ονομάτων της ευρωλίστας «φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη».

Ο κ. Παπανδρέου έχει κατά το διάστημα των προηγούμενων εβδομάδων βολιδοσκοπήσει αρκετά από τα κορυφαία στελέχη του κόμματός του και κάποια πρόσωπα εκτός στενού κομματικού πλαισίου. Πληροφορίες των τελευταίων ημερών αναφέρουν ότι τα «βαριά» ονόματα του ΠαΣοΚ από τα οποία έχει ζητηθεί να τεθούν επικεφαλής έχουν αρνηθεί. Μεταξύ αυτών, οι κυρίες Βάσω Παπανδρέου και Αννα Διαμαντοπούλου, ενώ με δημόσιες δηλώσεις τους αρνητικά έχουν τοποθετηθεί οι κκ. Θ.Πάγκαλος , Α. Λοβέρδος, Κ. Σκανδαλίδης κ.ά. Κατόπιν αυτών, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ φαίνεται ότι προσανατολίζεται και καταλήγει σε μια «ασφαλή» λύση, η οποία απλώς θα αποτρέψει δυσμενή σχόλια αλλά παράλληλα θα επαρκεί ώστε να πείσει για τον πολιτικό χαρακτήρα του ψηφοδελτίου, που έχει περιγραφεί με κάθε τρόπο από τη στιγμή που ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ προσέδωσε χαρακτήρα δημοψηφίσματος στις εκλογές της 7ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στα παρασκήνια της Ιπποκράτους, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο/η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου δεν θα είναι κάποιο από τα πολύ βαριά ονόματα του κόμματος. Δεν αποκλείεται μάλιστα να είναι ένας από τους εν ενεργεία ευρωβουλευτές, όπως ο επικεφαλής της ευρωομάδας κ. Στ.Λαμπρινίδης. Πάντως όσοι εκλεγούν αυτή τη φορά στην Ευρωβουλή με το ΠαΣοΚ αναμένεται ότι θα εξαντλήσουν τη θητεία τους.

Στις εκλόγιμες θέσεις (ως την ένατη δηλαδή, στην ιδανική για το ΠαΣοΚ περίπτωση) θα βρίσκονται τουλάχιστον δύο ή τρεις από τους σημερινούς εκπροσώπους του κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο· πιθανότατα μεταξύ αυτών οι κυρίες Μαριλένα Κοππά και Αννυ Ποδηματά , οι οποίες θεωρούνται πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Παπανδρέου. Συζητείται επίσης το όνομα του κ. Σπ. Κουβέλη, υπευθύνου για θέματα περιβάλλοντος, ο οποίος έχει ήδη στενή συνεργασία με τους ευρωβουλευτές του κόμματος.

Με βάση αυτά, ζητούμενο είναι η κάλυψη πέντε ή έξι εκλόγιμων θέσεων στην ευρωλίστα. Σύμφωνα με όσα έχουν αφήσει να διαφανούν συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, στις θέσεις αυτές θα συγκαταλέγεται κάποιος εκπρόσωπος από τον χώρο του συνδικαλισμού, ο οποίος όμως θα αποτρέπει τους συνειρμούς με το βαθύ παρελθόν του κόμματος.

Εξαιρετικά πιθανό ενδεχόμενο, τουλάχιστον στις συζητήσεις των προηγούμενων ημερών, ήταν το να συμπεριληφθεί στη λίστα κάποιος δημοσιογράφος, ενώ οι όποιες συζητήσεις έγιναν για πρόσωπα από τον χώρο του θεάματος και του αθλητισμού προκάλεσαν αντιδράσεις ακόμη και από πρόσωπα που συνομιλούν με τον κ. Παπανδρέου.

Στον κατάλογο των υποψήφιων ευρωβουλευτών αναμένεται ότι θα βρίσκεται ένα τουλάχιστον πρόσωπο, το οποίο θα συγκεντρώνει χαρακτηριστικά που θα παραπέμπουν στην περίοδο του εκσυγχρονισμού. Πιθανότατα θα προέρχεται από τον επιστημονικό χώρο.

Σε εκλόγιμη θέση θα συζητείται ως την τελευταία στιγμή η τοποθέτηση ενός στελέχους της νέας γενιάς (ακούγονται ονόματα όπως της νεοεκλεγείσας προέδρου της Ευρωπαϊκής Σοσιαλιστικής Νεολαίας κυρίας Πετρούλας Ντελεδήμου και του κ. Η. Αντωνίου, ο οποίος συμμετέχει στη Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων του ΠαΣοΚ). Σε χαμηλότερη θέση θα βρίσκεται πιθανότατα κάποιος εκπρόσωπος μεταναστών.