ΕΠΙΧΕΙΡΩΝΤΑΣ να θέσει έναν βίαιο τερματισμό στη σκανδαλολογία,αλλά και στην ανάγκη να κυβερνά με μια οριακή πλειοψηφία,ο Πρωθυπουργός διέκοψε το απόγευμα της Παρασκευής τις εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής ως τον Οκτώβριο.Πρόκειται για μια ασυνήθιστη κίνηση,η οποία αντανακλά τον φόβο του Μεγάρου Μαξίμου για την πιθανότητα νέων πολιτικών εξελίξεων, η οποία όμως απαλλάσσει τον κ. Καραμανλή
από δύο βασικούς πονοκεφάλους που τον ταλαιπωρούν από την αρχή του χρόνου. Με τη διακοπή της λειτουργίας της Ολομέλειας της Βουλής ως τον Οκτώβριο, δεν υπάρχει κίνδυνος να φθάσει νέα δικογραφία στη Βουλή με ενδείξεις ευθυνών άλλων κυβερνητικών στελεχών και να ανοίξει νέος κύκλος σκανδαλολογίας. Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», αν η Ολομέλεια της Βουλής λειτουργούσε ως το τέλος Ιουνίου, όπως συνήθως, ήταν πολύ πιθανό να διαβιβαζόταν στην Εθνική Αντιπροσωπεία ο φάκελος της εξαγοράς
της εταιρείας Γερμανός από την Cosmote, για την οποία έχει κληθεί να καταθέσει στον ανακριτή και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Ι. Μανώλης. Ταυτόχρονα ο κ. Καραμανλής παύει να εξαρτάται από τις διαθέσεις των 151 βουλευτών του και να είναι όμηρος της οριακής πλειοψηφίας του, καθώς από τον Ιούλιο ως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα λειτουργούν θερινά τμήματα και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από 50 απόλυτα ελεγχόμενους από την κυβέρνηση βουλευτές,αφού οι αντιρρησίες μπορούν ανά πάσα στιγμή να αντικατασταθούν.
Το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο τερματισμός της Συνόδου της Βουλής δεν συζητήθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση. Το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε ούτε και σε κάποιο κυβερνητικό όργανο, με αποτέλεσμα να αιφνιδιαστούν και οι περισσότεροι υπουργοί. Κάποιοι εξ αυτών μάλιστα έκαναν λόγο για κακούς χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου, αφού η μυστικότητα αυτή εκπέμπει αδικαιολόγητο πανικό, ενώ ο τερματισμός της κοινοβουλευτικής συνόδου αποφέρει αναγκαστική παραγραφή όλων των ενδεχόμενων αδικημάτων που διαπράχθηκαν από κυβερνητικά στελέχη ως το φθινόπωρο του 2007. Με άλλα λόγια, παραγράφονται οριστικά οι ενδεχόμενες ευθύνες στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, στις υποθέσεις Παυλίδη και στην υπόθεση της εξαγοράς της εταιρείας Γερμανός. Προσωπική αναμέτρηση
Σε ό,τι αφορά τη στρατηγική του κ. Κ.Καραμανλή στις τέσσερις εβδομάδες που υπολείπονται ως τις ευρωεκλογές, φαίνεται πως επιστρέφει στη δοκιμασμένη προεκλογική συνταγή των μεγάλων ανοιχτών συγκεντρώσεων, προσπαθώντας να συσπειρώσει και πάλι την εκλογική βάση του. Ο Πρωθυπουργός έχει θέσει ως βασικό στόχο του για τις ευρωεκλογές να μην υπερβεί το 3% η διαφορά της ΝΔ από το ΠαΣοΚ, στόχος που αρχίζει να φαίνεται εφικτός σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Από τις τελευταίες κινήσεις του έγινε σαφές ότι ο κ. Καραμανλής δεν πρόκειται να ασχοληθεί ξανά με καταγγελίες για σκάνδαλα εναντίον πρώην υπουργών του. Το ίδιο απαιτεί και από τα στελέχη του, ζητώντας να μην εμπλακούν ξανά σε αντιπαραθέσεις με αντικείμενο τη σκανδαλολογία για να μη συντηρούνται τέτοια θέματα στην επικαιρότητα. Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη αποφασίσει να κορυφώσει την προεκλογική εκστρατεία του με μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση στην Αθήνα, δίνοντας με έμμεσο τρόπο χαρακτήρα ανανέωσης της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση στην αναμέτρηση των ευρωεκλογών. Επίσης προγραμματίζει ανοιχτές πολιτικές συγκεντρώσεις στην Πάτρα και στη Χίο, αλλά και περιοδείες στην περιφέρεια με κορυφαία ένα διήμερο οδοιπορικό στους νομούς που διαπερνά η Εγνατία.

Ο κ. Καραμανλής αναχωρεί σήμερα για τη Στοκχόλμη κλείνοντας τον κύκλο των υποχρεώσεών του στο εξωτερικό και δεν σκοπεύει να λείψει εκτός Ελλάδος ως την ημερομηνία των ευρωεκλογών, με μοναδική εξαίρεση την παρουσία του στη Διαβαλκανική Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουνίου στη Μολδαβία. Εχει όμως ήδη αποφασίσει να επιστρέψει αυθημερόν επειδή το βράδυ της ίδιας ημέρας θα μιλήσει στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ που θα πραγματοποιηθεί στο Πεδίον του Αρεως.

Κλιμακώνοντας εξάλλου την προσωπική αντιπαράθεσή του με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Γ.Παπανδρέου, προσανατολίζεται να τον καλέσει σε τηλεοπτική μονομαχία, με στόχο να αναδείξει την έλλειψη προτάσεων από την αξιωματική αντιπολίτευση και την εμμονή της στη σκανδαλολογία και στη μηδενιστική κριτική του κυβερνητικού έργου.

Ταυτόχρονα οι συνεργάτες του έχουν ετοιμάσει και πάλι ένα βαρύ πρόγραμμα δημοσίων εμφανίσεων σε εκδηλώσεις, αλλά και με περιοδείες στην περιφέρεια, πιστοί στο σχέδιο που ακολουθούν από τις εκλογές του 2004 σε κάθε αναμέτρηση, να υπάρχει καθημερινή πολιτική δραστηριότητά του τις τελευταίες δύο εβδομάδες της προεκλογικής περιόδου.

Το ευρωψηφοδέλτιο
Ο κ. Καραμανλής δεν θα βιαστεί να ανακοινώσει το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, αναμένοντας να δει προηγουμένως το αντίστοιχο του ΠαΣοΚ. Ολόκληρη την περασμένη εβδομάδα δεχόταν εισηγήσεις από τους υπουργούς του και τα κομματικά στελέχη, αλλά σε κανέναν δεν εκμυστηρεύθηκε τις δικές του σκέψεις, ιδίως για την ταυτότητα του προσώπου που θα θέσει επικεφαλής της ευρωλίστας. Ο αρχηγός της ΝΔ επεξεργάζεται πολλές εναλλακτικές λύσεις, αλλά φαίνεται ότι καταλήγει μάλλον να τοποθετήσει επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του γυναίκα, με κομματικές περγαμηνές αλλά και ευρωπαϊκή εμπειρία. Εχει αποφύγει όμως να επικοινωνήσει με όλους όσοι φέρονται υποψήφιοι, γνωρίζοντας ότι όποιον ή όποια τελικώς επιλέξει δεν θα του αρνηθεί. Για τις υπόλοιπες έξι (βέβαιες) εκλόγιμες θέσεις φαίνεται ότι έχουν οριστικά κλείσει η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κυρία Ρόδη Κράτσα, ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ κ. Κ. Πουπάκης, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γ.Κουμουτσάκος, ο γενικός γραμματέας του ίδιου υπουργείου κ. Θ. Σκυλακάκης και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Γ. Παπανικολάου, ενώ στο παιχνίδι της εκλόγιμης θέσης παραμένουν οι ευρωβουλευτές κκ. Μ. Μαυρομάτης , Μ. Σχοινάς και Γ. Παπαστάμκος.