«Τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων αλλά και άλλων αυθαιρεσιών στις οικοδομές όλης της χώρας, όπως είναι η αλλαγή χρήσης στα υπόγεια, τα οποία από αποθήκες έγιναν διαμερίσματα, τα «δώματα» στις ταράτσες που χτίστηκαν πολλές φορές αυθαίρετα και οι κλεισμένες πιλοτές, αναμένεται να περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ για τις οικοδομικές άδειες το οποίο θα ανακοινωθεί, εκτός απροόπτου, από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργο Σουφλιά ως το τέλος Μαΐου- αρχές Ιουνίου, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες.

Η «τακτοποίηση» ουσιαστικά θα αφορά μια σειρά αυθαιρεσίες που υπάρχουν στις οικοδομές και θα γίνει με εφάπαξ καταβολή τέλους από τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Με την καταβολή του τέλους αυτού οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα εξασφαλίσουν την εξαίρεση από την κατεδάφιση της κατασκευής που δεν περιλαμβάνεται στην οικοδομική άδεια του ακινήτου.

Η καταβολή του τέλους αυτού σημαίνει εισροή στα κρατικά ταμεία ποσού άνω του 1,5 δισ. ευρώ, δηλαδή όλα δείχνουν ότι η οικοδομή για άλλη μία φορά θα καλύψει μέρος της μαύρης τρύπας της εθνικής οικονομίας.

Νέα ειδική εισφορά
Εν τω μεταξύ στο επιτελείο του ΥΠΕΧΩΔΕ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει προβληματισμός για το αν πρέπει να καθιερωθεί τώρα η νέα ειδική εισφορά για τις νέες οικοδομικές άδειες ύψους 1% επί του συμβατικού προϋπολογισμού της οικοδομής για τον εκσυγχρονισμό των πολεοδομιών, οι οποίες θα μπορούν στο μέλλον να ελέγχουν τις όποιες παρανομίες στις οικοδομές και να τις σταματούν.

Η εισφορά αυτή έχει αποφασιστεί, αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης μελετάται εκ νέου. Και αυτό γιατί η επιβολή της θα αυξήσει το κόστος έκδοσης των αδειών με ανάλογες επιπτώσεις στο κόστος των οικοδομών και επομένως στην τελική τιμή πώλησης του ακινήτου.

Στο αναμενόμενο νομοσχέδιο «Εκδοση των οικοδομικών αδειών, έλεγχος των ανεγειρομένων οικοδομών και άλλες διατάξεις» θα περιληφθούν ρυθμίσεις για ταχύρρυθμες εντάξεις στο σχέδιο πόλης, μέτρα για την εκτός σχεδίου πόλεως δόμηση και μείωση του συντελεστή δόμησης σε όλη τη χώρα, καθώς οι υπέργειοι χώροι στάθμευσης θα μετρούν πλέον στον συντελεστή δόμησης, κάτι που δεν ισχύει σήμερα. Ημιυπαίθριοι
Με το νομοσχέδιο τακτοποιούνται οι υπάρχοντες ημιυπαίθριοι χώροι των οικοδομών με την καταβολή εφάπαξ εισφοράς των ιδιοκτητών, οι οποίοι θα καταφέρουν με τον τρόπο αυτόν να εξαιρεθεί από κατεδάφιση ο συγκεκριμένος χώρος. Η εφάπαξ εισφορά αφορά 1,5 εκατ. ακίνητα.

Με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με εφάπαξ εισφορά, εκτιμάται ότι μπορούν να ρυθμιστούν και άλλες παραβάσεις της πολεοδομικής νομοθεσίας, όπως είναι τα υπόγεια που έχουν αλλάξει χρήση, τα γκαράζ που ουσιαστικά αποτελούν τμήμα κατοικίας, τα «δώματα» στις ταράτσες που χτίστηκαν πολλές φορές αυθαίρετα και οι κλεισμένες πιλοτές. Με το νομοσχέδιο οι ημιυπαίθριοι χώροι θα περιοριστούν στο εξής στο 15% του συντελεστή δόμησης σε όλες τις νέες οικοδομές, ενώ σήμερα αντιπροσωπεύουν το 20% της επιφάνειας της οικοδομής. Οι ημιυπαίθριοι χώροι θα κατανέμονται ισομερώς ανά όροφο, με διαστάσεις πλάτος ως 3,5 μέτρα και βάθος μικρότερο ή ίσο των 1,80 μέτρων, ώστε να μη μπορούν να μετατραπούν σε κλειστούς χώρους. Οι ίδιοι περιορισμοί θα ισχύουν και για τους εξώστες σε ημιυπαίθριους χώρους που κατασκευάζονται στα χαμηλά κτίρια.

Για τους ημιυπαίθριους χώρους που μετατρέπονται αυθαίρετα σε κλειστούς χώρους, εκτός των κυρώσεων που προβλέπονται από τις διατάξεις για τα αυθαίρετα, θα επιβάλλεται στο μέλλον εισφορά ίση με 30% της αντικειμενικής αξίας του κλειστού χώρου.

Τέλος, προβλέπεται να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι κατά τη διάρκεια ανέγερσης των οικοδομών ώστε να μειωθούν οι αυθαίρετες κατασκευές, ενώ καθιερώνεται το «πράσινο κουτί» του κτιρίου, στο οποίο θα σημειώνονται όλες οι μεταβολές του, συμπεριλαμβανομένης της όποιας συντήρησής του.

Το κόστος της νομιμοποίησης
ΜΕ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗφόρου 10%-20% επί της αντικειμενικής αξίας θα νομιμοποιηθούν οι κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι. Με δεδομένο ότι η μέση αντικειμενική αξία διαμορφώνεται σήμερα περί τα 1.500 ευρώ, το τέλος «τακτοποίησης» αναμένεται να κυμανθεί από 150 ευρώ ως 300 ευρώ ανά τ.μ.

Ετσι, αν για παράδειγμα ένα διαμέρισμα 120 τ.μ. διαθέτει κλειστό ημιυπαίθριο χώρο περίπου 12 τ.μ. και η αντικειμενική αξία αυτών ανέρχεται σε 18.000 ευρώ, το ποσό με το οποίο θα επιβαρυνθεί ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, προκειμένου να το δηλώσει στην Πολεοδομία και να μην κινδυνεύει με πρόστιμα ή άλλες διαδικασίες, θα κυμανθεί από 1.800 ευρώ ως 3.600 ευρώ. Το ποσοστό της επιβάρυνσης θα εξαρτηθεί από την τιμή ζώνης όπου ανήκει το ακίνητο με τον κλειστό ημιυπαίθριο. Ενα κόστος περίπου 2.000 ευρώ είναι αποδεκτό από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς πλέον γλιτώνουν τον βραχνά της Εφορίας και της Πολεοδομίας και μπορούν να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους χωρίς κανένα κώλυμα.