Νέο μισθολόγιο χωρίς επιδόματα για όσους προσληφθούν στο Δημόσιο από 1η Ιανουαρίου 2010 και μετά και ενιαίες αποδοχές για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, ανεξάρτητα από το υπουργείο ή τη δημόσια υπηρεσία στην οποία απασχολούνται, ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο.

Το σχέδιο της κυβέρνησης που θα ανακοινωθεί μετά τις ευρωεκλογές οδηγεί ουσιαστικά σε μισθούς δύο ταχυτήτων στο Δημόσιο:

* Οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα παίρνουν τις αυξήσεις της εισοδηματικής πολιτικής στα επιδόματα, αλλά θα εξακολουθήσουν να τα εισπράττουν με στόχο σε μια πενταετία να υπάρξει σύγκλιση των αποδοχών νέων και παλαιών εργαζομένων.

Προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση έχει κάνει ήδη το πρώτο βήμα για τη χρηματοδότηση του νέου μισθολογίου αφού έχει μεταφέρει όλους τους ειδικούς λογαριασμούς στην εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών.

Οπως δηλώνει ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Ν. Λέγκας στο «Βήμα» « μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα έχει οριστικοποιηθεί το σχέδιο έπειτα από συζητήσεις με την ΑΔΕΔΥ για το νέο μισθολόγιο βάσει του οποίου όποιος προσλαμβάνεται μετά την 1η Ιανουαρίου 2010 θα έχει τον ίδιο μισθό ανεξάρτητα από τον φορέα στον οποίο θα εργαστεί (υπουργείο, ΟΤΑ κ.λπ.) με μόνη διαφοροποίηση αυτή που απορρέει από τα τυπικά του προσόντα, δηλαδή υποχρεωτική εκπαίδευση, δευτεροβάθμια, πανεπιστημιακή κ.λπ. ». Οσον αφορά τα επιδόματα που λαμβάνουν κάθε μήνα εκατοντάδες χιλιάδες σήμερα στον δημόσιο τομέα ο κ. Λέγκας επισημαίνει ότι «οι αυξήσεις θα είναι κλιμακούμενες με μεγαλύτερες για εκείνους που παίρνουν χαμηλότερα επιδόματα και μικρότερες για όσους λαμβάνουν υψηλά επιδόματα προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση μελλοντικά».

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία κ. Γ. Κουτρουμάνης επισημαίνει πάντως ότι «τ ο ζητούμενο σε σχέση με τις αποδοχές στο Δημόσιο πέρα από την αντιμετώπιση μιας άναρχης κατάστασης που υπάρχει με τα επιδόματα είναι να υπάρξει αύξηση των βασικών μισθών και μια σύγκλιση των αποδοχών προς ένα καλύτερο επίπεδο από αυτό που ισχύει σήμερα για τα 2/3 των δημοσίων υπαλλήλων ».

Σε ό,τι αφορά το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ), η κυβέρνηση προσανατολίζεται να χορηγήσει αύξηση της τάξεως του 5% – 6%, οπότε το μεγαλύτερο ποσό αναμένεται να διαμορφωθεί στα 240-244 ευρώ από 230 ευρώ που είναι σήμερα και στα 60-61 ευρώ που είναι το μικρότερο ποσό από τα 57,5 ευρώ που είναι σήμερα. Σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια προκειμένου οι συνταξιούχοι του Δημοσίου και όλων των Ταμείων πλην του ΟΓΑ να λάβουν το συγκεκριμένο επίδομα αναμένεται εντός των ημερών να ανακοινωθεί η αύξησή τους κατά 4%, οπότε διαμορφώνονται σε 8.060 για το ετήσιο εισόδημα από συντάξεις κάτω από 575 ευρώ μηνιαίως. Επίσης το ετήσιο ατομικό εισόδημα να είναι κάτω από 9.400 ευρώ και το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα να είναι κάτω από 14.630 ευρώ.

Από 15 ως 20 ευρώ αναμένεται να είναι η αύξηση της βασικής σύνταξης για 870.000 συνταξιούχους του ΟΓΑ και ανασφάλιστους που λαμβάνουν τη σύνταξη από το ίδιο Ταμείο. Σήμερα το ποσό της βασικής σύνταξης ΟΓΑ ανέρχεται στα 330 ευρώ και εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί αναδρομικά από 1.1.2009 στα 345-350 ευρώ. Στόχος του Γενικού Λογιστηρίου είναι τα χρήματα αυτά να δοθούν πριν από τις ευρωεκλογές.

Αντίθετα δεν πρόκειται να υπάρξουν αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις για 995.000 συνταξιούχους όλων των επικουρικών ταμείων αλλά ούτε του εφάπαξ βοηθήματος για όσα Ταμεία αυξάνεται κάθε χρόνο με βάση την εισοδηματική πολιτική. Οι χαμένοι των κυβερνητικών επιλογών της τελευταίας περιόδου είναι η πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων καθώς περίπου το 70% δεν θα έχει καμία αύξηση για τον χρόνο που διανύουμε αφού οι μεικτές αποδοχές τους ξεπερνούν τα 1.700 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι όποιος έχει καθαρές αποδοχές πάνω από 1.250 ευρώ δεν θα λάβει ούτε ένα ευρώ αύξηση. Την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση θα τύχουν και 188.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου, 58.000 συνταξιούχοι του ΙΚΑ, 20.000 συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ και άλλοι 120.000 συνταξιούχοι όλων των υπόλοιπων Ταμείων (ΤΑΠ-ΟΤΕ, ΟΑΠ-ΔΕΗ, Ταμεία τραπεζών κ.λπ.). Επιβαρύνσεις θα έχουν ακόμη περίπου 5.500.000 συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας καθώς αναμένεται να αυξηθούν τα αντίστοιχα πάγια τέλη, και 4.500.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που θα πληρώσουν αυξημένα τέλη κυκλοφορίας στα τέλη του τρέχοντος έτους.